Zonder diploma aan de slag? Hier kan het. Tips en meer.

Zonder diploma aan de slag, maar waar dan? Wij hebben de tips en banen voor je. Een diploma is anno 2024 niet altijd meer nodig en ervaring en persoonlijkheid telt ook mee. Waar slaat een diploma sowieso op? Die Universitaire diploma’s met al die theorieën die je krijgt daar wordt je echt niet zo wijzer van, wat moet je er in de praktijk mee? Je leert goed denken, maar wat moet je daarmee dan eigenlijk? Wat kan je met denken? Innovatieve brands bedenken en ondernemen dat wel ja…dat doen wij dus ook. Maar op de arbeidsmarkt is een Universitaire opleiding helemaal niet zo handig en veel afgestudeerden werken onder hun niveau.

Met enthousiasme, motivatie, leergierigheid en andere krachtige eigenschappen kom je ook heel ver. Bovendien hoef je bij een baan zonder diploma lang niet altijd uit te gaan van het minimumloon. Het salaris is in veel gevallen hoger dan dat.

1. Verpleegster in de thuiszorg oftewel zorgassistent.

Wanneer iemand een bepaalde leeftijd bereikt, een handicap heeft of aan het herstellen is van een operatie, kan diegene thuiszorg krijgen. Dit is één van de beroepen waarbij je zonder diploma van dienst kunt zijn. Maar er worden ook steeds vaker ADL assistenten of bijv een welzijnmedewerker gevraagd iets wat je zonder diploma kan doen in een verpleeghuis. Er is gewoon een groot te kort dus het wordt tijd dat de overheid ingrijpt en het makkelijker maakt om zonder papieren aan de slag te gaan.

Met dit werk als zorgassistent, zorghulp of ADL assisstent biedt je hulp bij aankleden, douchen, naar het toilet gaan of verzorg je de wond van de patiënt. Daarnaast ben je degene die de medicijnen klaarzet of toedient. Let op! Advies geven over medicijnen of de docering aanpassen, is niet aan je toebedeeld. Dit is toch echt voor de verpleegkundige of verzorgende IG. Hier zijn wel echt opleidingen voor. Dit beroep wordt steeds meer gevraagd, denk ook aan ADL assistent en zorghulp, maar ook voor beroepen als gastvrouw of baliemedewerker heb je geen diploma nodig. Wel wordt er vaak wat ervaring gevraagd. De verdiensten zijn niet super. Denk aan 17 euro netto per uur, maar goed het is oke. Als je geen diploma hebt is dit best een oke baan. Doen dus. Hier kan je solliciteren!

2. Horeca medewerker

Op evenementen, in een leuke lunchroom, een restaurant of een hotel; dat zijn de plekken waar je als horecamedewerker terechtkomt. Je belangrijkste taak is om gasten tot in de puntjes te verzorgen met lekkere hapjes en drankjes en, als het nodig is, de beste service.

Voor dit beroep hoef je geen opleiding hebben afgerond. Veel mensen komen al tijdens hun jeugd in de horeca terecht door een bijbaantje. Hierin kun je blijven groeien en er je passie van maken om een glimlach bij iedere gast tevoorschijn te toveren. Voor horecamanager kan nog wel een opleiding management of communicatie worden gevraagd. Maar als medewerker kan je vaak zo aan de slag. Ervaring? helemaal mooi op je CV! Voor de horeca moet je vooral een beetje handig en vriendelijk zijn. Vriendelijk en gastvrij voor de klanten. Vind jij het leuk om mooie koffie’s te maken? werken als Barista? Lees dit dan eens. Dit is ook een horeca baan. Werken bij Starbucks of Coffee Company.

De horeca is geen vetpot uiteraard, maar met de fooien erbij kan het best oplopen. Als leidinggevende in de horeca of als manager kan je nog best oke verdienen en een mooi maand loon binnenhalen.

3. Verkoper in een kledingwinkel

Vervolgens is het ook een optie om als verkoper in een kledingwinkel te werken. Hiervoor is geen diploma nodig. Het is een leuk vak, zeker als kleding en accessoires je passie is. Voor sommige winkels wordt wel wat ervaring gevraagd, maar bij de meeste kan je gewoon zo aan de slag.

Je informeert en adviseert klanten over hun potentiële aankopen, prijst artikelen aan en rekent ze af. Daarnaast is het ook jouw verantwoordelijkheid dat kleding wordt opgevouwen en dat de winkel er netjes uitziet.Voor sommige winkels wordt wel wat ervaring gevraagd, maar bij de meeste kledingwinkels kan je dus gewoon zo aan de slag. Bij duurdere merkkleding zaken wordt soms wat verkoop ervaring gevraagd of een bepaalde retail opleiding. Werk genoeg voor jou! Het salaris is afhankelijk van ervaring maar geen vetpot.

4. Magazijn- en logistiek medewerker

Ook voor het werk van logistiek medewerker is een diploma niet nodig. Hierbij heb je organiserende en uitvoerende taken in een distributiecentrum of magazijn. Denk aan het inpakken van bestellingen op kledingsites of bouwpakketten van IKEA. Je maakt deze bestellingen verzendklaar en brengt ze naar de juiste plek. Kortom, als magazijn- en logistiek medewerker ben je verantwoordelijk voor de levering, opslag en verzending van producten.

Het salaris van een magazijnmedewerker ligt op 2500 bruto per maand, geen vetpot dus, maar de salarissen stijgen alsmaar dus wie weet wat je na een paar jaar gaat verdienen.

5. Productiemedewerker

Simpel gezegd lever je als productiemedewerker een bijdrage aan de totstandkoming of bewerking van een bepaald product. Eigenlijk ben je een assistent. Vaak werken productiemedewerkers op een bouwplaats, in een fabriek of in een werkplaats.

Het werken aan een lopende band, kwaliteitscontrole uitvoeren, opruimen en schoonmaken zijn handelingen die tot het takenpakket behoren. Voor het beroep van productiemedewerker geldt wederom dat er geen diploma of werkervaring nodig is.

Ook dit beroep is geen vetpot, je kan jezelf wel omhoog werken en meer verdienen naarmate je meer ervaring hebt.

Waar wacht je nog op? Geen diploma, geen probleem, hup aan de slag. Kijk eens op Indeed.nl. Genoeg vacatures te vinden voor jou. Daarnaast heb je nog vele andere sites zoals werkzoekenden.nl waar je kan kijken.

6. Schoonmaker/kamermeisje

Als schoonmaker of kamermeisje kan je altijd aan de slag zonder diploma. Wat soms nog best raar is eigenlijk, maar nooit wordt uitgesproken, maar schoonmaken is nog best lastig of kan lastig zijn voor sommige mensen. Je moet weten welke producten je gebruikt etc en daarnaast is het gewoon een zware baan. Fulltime schoonmaken is gewoon voor bijna niemand weggelegd. Dat haal je niet tot je 67ste. De verdienste zijn ook niet echt super. Het gemiddelde salaris voor een schoonmaker (m/v) in Nederland is € 14,000 per uur. Geen vetpot dus. Je kan het ook als zzp’er doen en dan verdien je rond de 25 euro per uur, wat toch net even beter is, maar werken als zzp’er is ook niet alles. Het vereist een goede voorbereiding.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here