5 manieren om je persoonlijke pensioenpotje aan te vullen

wat verdien je bij kruidvat

Een goed pensioen is zeer belangrijk. Want bereik je eenmaal de AOW-leeftijd, dan ontvang je ineens een lage maandelijkse uitkering die totaal niet volstaat voor je dagelijkse levensbehoefte. Tijdig bezig zijn met je pensioen is dus van groot belang om later niet ineens in een armoedeval terecht te komen. Gelukkig hebben de meeste mensen nog wel even de tijd om dit grondig uit te zoeken en een plan van aanpak te maken. In Nederland is de pensioenopbouw via de werkgever doorgaans goed geregeld, maar toch blijkt 1 op de 10 werknemers geen pensioen op te bouwen: dat is dus 10% van de beroepsbevolking. Wat kun je doen als jijzelf tot die 10% behoort?

Je pensioenpot zelf aanvullen. Hoe pak je dat aan?

Zorg er eerst voor dat je helder hebt of er een huidige pensioenstand is. Je kunt je pensioen berekenen, of door te informeren bij je huidige en oude werkgever. Ook kun je bij de overheid een pensioenoverzicht opvragen. Blijkt jouw pensioen niet goed, of helemaal niet, geregeld te zijn? Op de 5 onderstaande manieren kun je zelf ervoor zorgen dat je goed ingedekt bent op het moment dat jouw pensioen aanbreekt. Wat is er voor nodig en welke mogelijkheden bestaan er zoal?

1. Koopsompolis

Bij de koopsompolis betaal je in één keer een bedrag aan de verzekeringsmaatschappij. In ruil daarvoor ontvang je een verzekeringspolis. Met een koopsompolis kun je bijvoorbeeld een pensioen- of levensverzekering afsluiten.

Het bedrag dat je betaalt wordt door de verzekeringsmaatschappij gebruikt om een reserve op te bouwen. Deze reserve kan groeien door bijvoorbeeld beleggingen. In de toekomst kun je dan aanspraak maken op deze reserve, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Lees wel altijd goed de financiële bijsluiter voordat je kiest voor de koopsompolis.

2. Sparen en beleggen

Wie nu voldoende inkomsten heeft, kan proberen maandelijks een aanzienlijk bedrag opzij te zetten voor later. Je kunt ervoor kiezen om je geld vast te zetten voor een bepaalde periode, wat doorgaans meer rente oplevert (alleen kun je dan tussentijds niet bij je geld komen). Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf te gaan beleggen. Edelmetalen lijken vooralsnog een prima keuze voor de lange termijn bijvoorbeeld. Een combinatie van beleggen en sparen is veel voorkomend.

3. Alsnog pensioenregeling via werkgever

Informeer bij de werkgever hoe het probleem rond de afwezigheid van pensioenopbouw kan worden opgelost. Meestal betreft het werkgevers waar geen CAO afspraken voor gelden. Betrek overige collega’s bij dit proces en informeer eveneens bij de (indien aanwezig) ondernemingsraad.

4. Overwaarde van eigen woning

Veel ouderen met een slecht pensioen hebben gelukkig nog een mooie appel voor de dorst: de eigen woning. Op het moment dat de pensionering in zicht komt kan de woning te koop worden aangeboden, vaak hebben dergelijke woningen een mooie overwaarde gekregen in de afgelopen decennia. De eigen woning als pensioenpot voor later is dus zeer gangbaar. Men koopt dan niet meer terug, maar gaat huren.

5. Nu extra aflossen op de hypotheek

Door in je jonge, of middelbare jaren ervoor te kiezen extra af te lossen op de eigen woning, daalt het af te lossen bedrag en dalen dus de maandlasten (en de hypotheekrenteaftrek, wat weer minder gunstig is). Wie bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet, of bijna niet meer hoeft af te lossen, is het AOW-geld niet kwijt aan aflossing, en kan er dus ruimer van leven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here