5 onmisbare tips voor het starten van een restaurant

Ondernemen in Nederland is hartstikke aantrekkelijk als we het groeiend aantal zelfstandige ondernemers mogen geloven. Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer mensen in Nederland ervoor kiezen om zakelijk gezien voor zichzelf te beginnen. Dat is niet zo gek, want op die manier kun je doen waar je écht blij van wordt.

Zit je er bijvoorbeeld over na te denken om een restaurant te beginnen? Leuk! Er is een aantal handige tips en tricks dat je kunt gebruiken bij het starten van je eigen horecabedrijf. Zo is het een must om professionele apparatuur aan te schaffen en moet je een passende locatie vinden. In dit artikel geven we je een paar tips.

1. Ga op zoek naar een fijn huur- of kooppand voor restaurant

Tenzij je kiest voor een afhaalrestaurant is het nodig om een fysiek pand te hebben waarin je je bedrijf kunt vestigen. Heb je al enig idee waar dat moet zijn of heb je de keuze om dat verspreid over Nederland te doen? Kijk goed naar diverse locaties en verschillende panden en beslis voor jezelf of je gaat voor kopen of voor huren. Tegenwoordig hebben veel gemeenten in Nederland te maken met leegstand.

Zij willen maar wat graag dat lege gebouwen worden gevuld met fijne initiatieven die een stad of dorp mooier en levendiger maken. Grote kans dat je daar dus wel iets kunt vinden dat je kunt huren. Wat veel beginnende winkeliers niet weten, is dat je eerst een huur- of koopcontract van een pand moet kunnen laten zien voordat je je inschrijft als ondernemer bij de Kamer van Koophandel.

2. Weet welke vergunningen je nodig hebt voor je horecabedrijf

Heb je een pand gevonden én heb je je bedrijf ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel? Goed bezig! Dan kan het ondernemen bijna écht beginnen. Om een horecabedrijf zoals een restaurant te kunnen runnen, heb je een paar vergunningen nodig. Als eerst is het aan te raden om het bestemmingsplan van het pand te controleren. 

Mocht in de bestemming geen ‘bestemming horeca’ staan, dan kan dat (hopelijk) nog worden aangepast bij de gemeente. Daarnaast heb je een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Dat is een vergunning die toestaat dat je klanten eten en drinken serveert in je restaurant. Schenk je alcohol, dan heb je een alcoholvergunning nodig en wil je een terras, dan moet je een terrasvergunning hebben.

3. Huur een interieurdesigner in voor de binnenkant van restaurant

Zodra de vergunningen in de pocket zijn, is het tijd om de zaken binnen je restaurant te regelen. Je wil immers wel een bepaalde sfeer in je restaurant neerzetten. Welke sfeer dat wordt, is afhankelijk van de keuken van je restaurant. Een restaurant waar Spaanse tapas worden geserveerd, ziet er over het algemeen net even anders uit dan een restaurant met een oer-Hollandse keuken.

Weet je niet goed waar je moet beginnen met het interieur? Geen zorgen: er zijn genoeg interieurdesigners die veel ervaring hebben met het inrichten van restaurants. Dat kost je weliswaar wat geld, maar het zorgt er wel voor dat je vervolgens een prachtig en sfeervol restaurant hebt waarvan het interieur écht matcht.

4. Kies voor professionele apparatuur in de keuken

Een modern restaurant kan niet zonder een overzichtelijke en ruime keuken vol professionele apparatuur. Hoewel het aan het begin van je carrière als restauranthouder financieel gezien nog best lastig kan zijn, is er één ding dat je nooit moet doen: geld besparen op je keukenapparatuur. Goed en professioneel apparatuur is nodig om lekker eten en drinken mee te kunnen bereiden.

Spaar daarom nog even door of vraag een zakelijke lening aan waarmee je dergelijke apparaten kunt bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan ovens, fornuizen en koelkasten die speciaal gemaakt zijn voor de horeca. Maar ook aan bakplaten, keukenmachines, gebaksvitrines, ijsblokjesmachines, koelwerkbanken en pastamachines. Alleen met goede apparaten kun je écht lekker eten en drinken klaarmaken.

5. Zorg voor een mooie en succesvolle menukaart

Wat tot slot ook nog bij een restaurant hoort, is een menukaart. Sterker nog: dat is een van de meest belangrijke tools binnen een horecabedrijf, omdat je via daar je producten moet verkopen. Daarom is het wel zo fijn wanneer je menukaart er opvallend en aantrekkelijk uitziet. Met een paar kleine simpele tips heb jij binnen no time de menukaart van je dromen. En van die van je klanten.

Zorg er in ieder geval voor dat de menukaart overzichtelijk is en dat er niet té veel maaltijden en drankjes op staan. Wanneer je geen idee hebt hoeveel je van alles erop moet zetten, is het aan te raden om het volgende aan te houden: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 verschillende soorten toetjes. Kies daarbij voor een leesbaar lettertype en ga voor aantrekkelijke benamingen waardoor een maaltijd lekkerder lijkt. Voilà!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here