Een goedlopend magazijn: vier tips

Heeft jouw bedrijf een magazijn? Een magazijn is vaak de spil van een onderneming. Uit het zicht gebeurt daar het grootste en misschien wel het belangrijkste deel van het werk. Hoe beter jouw magazijn loopt, hoe beter jouw bedrijf in zijn geheel loopt. Dit zijn vier tips voor een goedlopend magazijn.

Duidelijke indelen

Een goedlopend magazijn begint bij een duidelijke indeling. Ga op zoek naar een specialist in magazijnstellingen en investeer in goede stellingkasten. Maak met de stellingkasten een heldere indeling, bijvoorbeeld door artikelen een kleurcode te geven of met cijfers te werken. Hoe deel jij jouw magazijn in? Werk je met verschillende gangpaden van links naar rechts, of loopt het hele magazijn door in een soort slang?

Heldere taakverdeling

Zorg dat er een heldere taakverdeling is binnen het magazijn. Je kunt in de meeste gevallen mensen geen vaste taak geven, omdat niet iedereen elke dag werkt, maar maak voordat de werkdag begint vast een lijstje met wie welke werkzaamheden op zich neemt. Probeer die werkzaamheden zo veel mogelijk te rouleren, zodat iedereen precies weet hoe alle taken in het magazijn werken en men gericht, maar tegelijkertijd ook flexibel aan de slag kan.

Open communicatie

Ga regelmatig met je personeel in gesprek. Wat kan er beter? Voelen ze zich nog goed over hun werkzaamheden in het magazijn en voelt het allemaal nog veilig? Zijn er dingen kapot of dingen die niet meer goed werken waar iemand zo snel mogelijk achteraan moet? Door open te staan voor dergelijke feedback creëer je een ontspannen sfeer en zal je personeel graag onder jou werken. Organiseer om die reden ook regelmatig een bedrijfsuitje, waar iedereen even luchtig met elkaar in gesprek kan in een niet werkgerelateerde setting. Een goede band onder collega’s is van cruciaal belang voor de productiviteit

Oog voor veiligheid

Houdt het magazijn veilig door de boel opgeruimd te houden, looproutes altijd vrij te houden en op bepaalde plekken veiligheidskleding te verplichten. Is het plafond ergens behoorlijk laag, of gaat men met zware spullen sjouwen, verplicht dan het dragen van een helm. Laat kapotte machines in het kader van de veiligheid direct repareren. Kortom: een goedlopend magazijn is van levensbelang voor een goedlopend bedrijf. Als jij zorgt voor een overzichtelijk magazijn waarin de taakverdeling helder is, er een open sfeer heerst tussen de collega’s en de veiligheid in acht wordt genomen, dan komt dat zeker helemaal goed!

Previous articleWat kan je met de opleiding bedrijfskunde?
Next articleIs het nog steeds waardevol om in Crypto te investeren in 2024?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here