Essentiële benodigdheden voor een georganiseerd en veilig magazijn

Het maakt niet uit in welke branche je werkzaam bent; wanneer je over een groot magazijn beschikt, is het raadzaam om deze op de juiste manier te organiseren. Met stellages, pompwagens en markeringen verhoog je namelijk de veiligheid in een magazijn. Daarbij staat de werkefficiëntie op deze manier op de eerste plaats.

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in Nederland het laagst is van heel Europa, zien we dat de logistieke sector en de bouwsector nog steeds de plekken zijn waar de meeste ongevallen gebeuren. Door als ondernemer binnen deze branche actief bezig te gaan met het (her)organiseren van een magazijn, een plek waar vaak ongelukken gebeuren, kunnen we dit aantal terugdringen.

Waarom een magazijn logisch en georganiseerd ingericht moet zijn

Veiligheid van je werknemers staat natuurlijk voorop. Dat is de belangrijkste reden om een bedrijfsmagazijn goed te organiseren en logisch in te delen. Een georganiseerd magazijn bestaat namelijk onder andere uit duidelijke gangpaden, opgeruimde ruimtes en goed geplaatste veiligheidssignalen. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat de veiligheid voor en van medewerkers en goederen wordt gewaarborgd. Daarnaast is een georganiseerd magazijn een must voor de productiviteit op de werkvloer. Een efficiënt opslagsysteem vermindert namelijk zoek- en wachttijden.

Dat is ideaal, want daardoor verbetert de doorstroming van goederen en wordt de algehele productiviteit verhoogd. Een georganiseerd magazijn is daarnaast de ideale basis voor een nauwkeurig voorraadbeheer. Dankzij gestructureerde opslagplaatsen en inventarisatieprocessen is het eenvoudiger om voorraadniveaus bij te houden. Dat zorgt voor minder fouten in orders, minder dubbele voorraden en een beter voorraadbeheer, wat uiteindelijk weer kan resulteren in een verhoogde klanttevredenheid en kostenbesparing. Kortom: er zijn genoeg redenen om een (zakelijk) magazijn goed georganiseerd in te richten, al is het alleen al omdat je er geld mee kunt besparen.

Magazijn inrichten met stellingen, rekken en pompwagens

Richt je magazijn daarom zo in dat er voldoende opslagruimte is. Ga hierbij voor een gevarieerd assortiment aan stellingen en rekken, zodat er voor verschillende soorten goederen ruimte is. In de meeste magazijnen moet er ruimte zijn voor zowel pallets met goederen erop als kleinere items. Let goed op dat je niet alles helemaal vol gaat bouwen, maar dat er genoeg ruimte is om er met pompwagens of stapelaars te komen. Dit soort machines zijn nodig om de stellingen in te richten en producten erin of eruit te halen.

Dergelijke wagens zijn sowieso onmisbaar in een veilig magazijn, omdat ze ergonomisch gezien veel beter zijn voor je lijf. Alle zware dingen die verplaatst moeten worden, worden onder andere met pompwagens en stapelaars gedaan, zodat je lichaam geen zware inspanningen hoeft te leveren. Beschik je over een groot magazijn met hoge stellages? In dat geval is een palletwagen of vorkheftruck eveneens een aanrader. Hiermee kunnen magazijnmedewerkers efficiënt en veilig aan de slag gaan. Ook andere kleinere wagentjes zoals steekwagens mogen niet ontbreken in een magazijn. Deze pak je even snel en makkelijk voor het vervoeren van minder zware items.

Zorg voor de juiste markeringen voor veilig werken in een magazijn

Het veilig en logisch indelen van een magazijn met pompwagens en andere handige voertuigen is al een goed begin. Op die manier is het geheel overzichtelijk en ruimtelijk en struikel je als het ware niet over losse goederen. Zorg er met z’n allen voor dat alles netjes en opgeruimd blijft en dat rotzooi of afval direct wordt opgeruimd. Daarmee verlaag je de kans op een ongeval op de werkvloer. Wat ook helpt, is het toevoegen van de juiste markeringen voor veilig werken in een magazijn.

Denk bijvoorbeeld aan markeringen om het gangpad mee aan te duiden of aan bewegwijzering waar je wel of niet mag rijden met een heftruck of pompwagen. Ook dat is een goede basis om een gestroomlijnde en veilige navigatie in het magazijn te hebben, wat resulteert in minder tijdverspilling, ongevallen en fouten. Andere vormen van veiligheidssignalisatie zijn duidelijke waarschuwingsborden, brandblussers, het aangeven van nooduitgangen en veiligheidssignalen om zo de veiligheid van je personeel te waarborgen. 

Investeer in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor personeel

Tot slot moet je denken aan investeren in persoonlijke beschermingsmiddelen voor mensen die in het magazijn werken. Met pompwagens, stapelaars, stellages, ruimte, markeringen en andere vormen van veiligheidssignalisatie heb je namelijk een goed begin voor het organiseren van een veilig magazijn, maar het kan nog net wat veiliger. Persoonlijke beschermingsmiddelen, ook wel PBM genoemd, bestaan onder andere uit veiligheidshelmen, handschoenen, oorbescherming, mond-en-neusbescherming en handschoenen.

Dit soort hulpmiddelen zijn cruciaal om letsel en ongelukken te voorkomen tijdens activiteiten in het magazijn. Zo zorgen veiligheidshelmen ervoor dat men beschermd is tegen hoofdletsel door vallende voorwerpen of stoten tegen harde objecten. Handschoenen beschermen de handen tegen blaren, wonden en chemicaliën en oorbescherming voorkomt gehoorbeschadiging door lawaai van machines en voertuigen. Het voldoen aan deze voorschriften is overigens vaak ook verplicht voor dit soort werkomgevingen.

Previous articleZo beloon je je medewerkers tijdens de feestdagen
Next articleZzp’er gezocht? Dit zijn de voordelen van een zzp’er inhuren

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here