Zzp’er gezocht? Dit zijn de voordelen van een zzp’er inhuren

We kunnen er in het bedrijfsleven niet meer omheen dat onze manier van werken veranderd is in vergelijking met een aantal jaren geleden. De coronacrisis heeft hierbij een grote duit in het zakje gedaan. In die periode moesten we, toch vrij plotseling, anders gaan werken. Waar we eerder massaal op kantoor zaten, konden we nu ineens vanuit huis aan de slag gaan.

Voor veel bedrijven is dat nog steeds deels het geval. Tel daarbij op dat er in Nederland nog steeds een groot personeelstekort te vinden is en je hebt als ondernemer alle reden om eens goed naar je personeelsbestand te kijken. Zoek je binnen je moderne bedrijf naar passend personeel, maar lukt het maar niet om dat te vinden? Ga dan eens voor de zoekopdracht zzp’er gezocht. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van het inhuren van een zzp’er of een interimmer voor bepaalde klussen of functies.

Personeelstekort dwingt ondernemer om anders op zoek te gaan naar personeel

Het huidige personeelstekort in Nederland is een aanzienlijke uitdaging die diverse sectoren in de economie treft. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat driekwart van de ondernemers in ons land een dergelijk tekort ervaart. Met name de zorg, bouw en logistiek en technologie zijn plekken waar men een gebrek aan gekwalificeerde medewerkers heeft. Dit heeft onder andere te maken met de coronacrisis en ons veranderende manier van werken, maar ook door factoren zoals vergrijzing, een groeiende economie en veranderende arbeidspatronen. Daarbij ziet de nieuwere generatie een baan steeds minder vaak als werk voor het leven.

De kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt groeit daardoor des te meer. Tegelijkertijd beginnen steeds meer mensen in Nederland als zelfstandig ondernemer. Deze zzp’ers verhuren zich aan bedrijven om te helpen bij bepaalde klussen of het opvullen van vacatures. Als ondernemer kun je profiteren van de expertise en ervaring van dit soort zzp’ers zonder dat je ‘vast’ zit aan dit soort personeel. In andere woorden: je huurt een zzp’er, maar je zit niet vast aan vaste contracten, diverse werkvoorwaarden en andere hoge kosten. Er zitten veel voordelen aan een zzp’er of een interimmer inhuren voor je bedrijf; al is het alleen al om het tekort aan personeel op te vullen.

Wanneer is het verstandig om een zzp’er in te huren?

Er zijn verschillende situaties waarin het inhuren van een zzp’er of interimmer een aanrader is. Het huidige personeelstekort is een goed voorbeeld van zo’n moment. Andere situaties waarin dit nodig kan zijn, zijn onder andere:

  • Bij tijdelijke projecten of piekmomenten binnen je bedrijf: het kan zijn dat je voor een bepaalde periode extra hulp nodig hebt zonder dat je meteen een nieuwe werknemer aan moet nemen. Wanneer je tijdelijk behoefte hebt aan extra hulp, bijvoorbeeld in een periode van verhoogde werkbelasting, is het een fijn idee om te gaan voor een zzp’er of interimmer inhuren.
  • Bij de behoefte aan specialistische kennis en vaardigheden: wanneer je bedrijf behoefte heeft aan specifieke vaardigheden of kennis die je niet intern kunt vinden, biedt het inhuren van een zzp’er met die kennis en ervaring de oplossing. Je kunt gebruik maken van die expertise zonder dat je een langdurige verbintenis aan hoeft te  gaan.
  • Bij het tijdelijk vervangen of aanvullen van intern personeel: is er sprake van tijdelijke uitval van bestaand personeel, bijvoorbeeld door ziekte of een zwangerschap? Ook dan kan het voordelig uitpakken om een zzp’er of interimmer in te huren. Je hoeft niemand opnieuw op te leiden of lang in te werken, omdat je al gaat voor iemand met de nodige kennis en expertise.
  • Voordelen van een zzp’er of interimmer inhuren voor je bedrijf

Je kunt je vast wel voorstellen dat er veel voordelen zitten aan het inhuren van een zzp’er voor je bedrijf. Een groot voordeel is bijvoorbeeld dat je niet direct vast zit aan personeel, terwijl je wel kunt profiteren van de flexibiliteit en specialistische expertise van zo iemand. Natuurlijk is het wel aan te raden om duidelijke afspraken te maken over de duur van de opdracht, zodat er geen onverwachte verrassingen voor de desbetreffende zzp’er komen. Zzp’ers bieden de mogelijkheid om snel te reageren op veranderende behoeften binnen je bedrijf. Ze zijn vaak flexibel en kunnen worden ingehuurd voor korte of lange periodes, waardoor bedrijven (weer) wendbaarder worden in de huidige markt.

Wat ook fijn is, is dat zzp’ers vaak een hoog niveau van specialistische kennis en ervaring met zich meebrengen. Hoewel ze meestal een focus op een bepaalde niche hebben, weten ze daar wel meteen alles van. Dat komt juist omdat ze diverse opdrachten aangaan bij verschillende soorten bedrijven. Daar leren ze van en die kennis nemen ze weer mee naar een volgende opdracht. Jouw onderneming wordt daar dus alleen maar ‘rijker’ van; zowel letterlijk als figuurlijk. Tot slot zijn de meeste zzp’ers vaak resultaatgericht en kunnen ze snel op gang komen en in je bedrijf aan de slag gaan. Dat zorgt voor een hogere productiviteit, die zelfs invloed kan hebben op de productiviteit van de rest van het team. Kortom: een zzp’er of interimmer inhuren is dus zeker een aanrader voor iedere moderne organisatie.

Previous articleEssentiële benodigdheden voor een georganiseerd en veilig magazijn
Next article7 Tips om je medewerkers een betere werkomgeving te bieden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here