Hoe geef je aan op de werkvloer dat je hooggevoelig bent en dus meer voelt?

Schaam je je in iig niet. Hooggevoeligheid is een mooie karakter eigenschap. Het is geen beperking, maar je bent gewoon wat anders. Je bent vaak warm en empatisch. Je bent mooi en uniek en breng je dus iets anders mee op de werkjvloer. Je voelt gewoon wat meer dan anderen en hebt ook tijd voor jezelf nodig. Soms moet je weer even opladen of trek je je graag even terug. Geef dit aan. Dat geeft meer begrip van managers en collega’s. Hooggevoelige mensen kunnen andere mensen goed aanvoelen en zich inleven. Ze zijn goed geschikt voor de zorg.

Hooggevoeligheid wordt vaak verward met autisme. Er is wel duidelijk een verschil. Lees hier meer.

Het aangeven dat je hooggevoelig bent op het werk kan helpen om begrip en ondersteuning te krijgen van je collega’s en leidinggevenden, zodat je je comfortabeler en effectiever kunt voelen.

Hier zijn enkele stappen om dit op een professionele en doordachte manier aan te pakken:

  1. Zelfbewustzijn: Voordat je dit met anderen bespreekt, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van wat hooggevoeligheid voor jou betekent. Ken je eigen behoeften, triggers en de manier waarop hooggevoeligheid je werk beïnvloedt.
  2. Identificeer je doelen: Bedenk wat je wilt bereiken door je hooggevoeligheid op het werk aan te geven. Wil je begrip en ondersteuning van je collega’s? Heb je behoefte aan aanpassingen in je werkomgeving? Zijn er specifieke situaties die je wilt vermijden? Duidelijke doelen zullen je helpen bij het formuleren van je boodschap.
  3. Kies het juiste moment en de juiste persoon: Kies zorgvuldig wanneer en bij wie je je hooggevoeligheid wilt bespreken. Dit kan je leidinggevende, HR-personeel, een naaste collega of een mentor zijn. Een privégesprek kan nuttig zijn.
  4. Bereid je boodschap voor: Zorg ervoor dat je je gedachten en gevoelens kunt articuleren op een duidelijke en beknopte manier. Benadruk hoe hooggevoeligheid je werkpositief beïnvloedt en hoe je denkt dat je werkplek kan profiteren van meer begrip en ondersteuning.
  5. Geef voorbeelden: Ondersteun je verklaringen met concrete voorbeelden van situaties waarin je hooggevoeligheid van invloed was op je werk. Dit helpt anderen om je beter te begrijpen.
  6. Bied oplossingen aan: Naast het uiten van je behoeften, kun je ook oplossingen voorstellen die je kunnen helpen je werk beter te doen. Dit kan variëren van het aanvragen van een rustigere werkruimte tot het vragen om flexibele werktijden.
  7. Wees open voor vragen en dialoog: Verwacht dat anderen vragen hebben en wees bereid om deze te beantwoorden. Een open dialoog kan helpen bij het creëren van begrip en het oplossen van eventuele zorgen of misverstanden.
  8. Respecteer vertrouwelijkheid: Als je ervoor kiest om je hooggevoeligheid te delen, vraag dan om vertrouwelijkheid als dat voor jou belangrijk is.

Het aangeven van je hooggevoeligheid op het werk kan leiden tot een meer ondersteunende en begripvolle werkomgeving. Het is belangrijk om op een professionele en positieve manier te communiceren, zodat je zowel je eigen welzijn als de effectiviteit in je functie kunt verbeteren.

  • Previous articleHoe kom je voor jezelf op op de werkvloer.
    Next articleTip voor werkgevers en managers: Mensen in hun kracht zetten op de werkvloer. Wat kan jij goed?

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here