Kan je werken met een verstandelijke beperking? Wat is dit eigenlijk?

Naar mijn mening worden teveel mensen met een verstandelijke beperking afgekeurd of krijgen ze een uitkering, terwijl je best laagdrempelig werk zou kunnen doen. Kijk naar iemand zijn talenten en zoek een passende plek. Er is meer dan een dagbesteding. Denk aan laagdrempelig winkelwerk bijvoorbeeld. Het valt me ook op dat veel mensen via een gedragswetenschapper of orthopedagoog een IQ test hebben afgenomen die vaak laag uitvalt, maar vervolgens functioneren ze prima, kunnen ze goed een gesprek voeren en gewoon best werken. Die testen zijn dus ook echt niet alles. Tegenwoordig kan je ook online geld verdienen. Sommige mensen met autisme zijn erg handig met computers en kunnen dus bijvoorbeeld leren websites maken etc.

Om kort even te beginnen. Veel mensen weten het al, maar wat is een verstandelijke beperking eigenlijk?

Een verstandelijke beperking is een neurologische aandoening die invloed heeft op iemands intellectuele vermogens en adaptieve vaardigheden. Het wordt gekenmerkt door beperkingen in intellectuele functies zoals redeneren, leren, probleemoplossend vermogen en sociaal aanpassingsvermogen. Deze beperkingen beginnen meestal voor de leeftijd van 18 jaar en kunnen variëren van mild tot ernstig. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak ondersteuning nodig in verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals communicatie, zelfzorg, sociale interactie en zelfstandig wonen.

De oorzaken van verstandelijke beperkingen zijn divers en kunnen genetisch zijn, veroorzaakt worden door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling, infecties of letsel tijdens de vroege kindertijd, of omgevingsfactoren. Het hebben van een verstandelijke beperking kan uitdagingen met zich meebrengen op verschillende levensgebieden, maar met de juiste ondersteuning, inclusief onderwijs, therapieën en gemeenschapsdiensten, kunnen mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig en bevredigend leven leiden. Het is belangrijk om een inclusieve samenleving te bevorderen die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt en hun rechten en waardigheid respecteert.

Maar dan de vraag, kunnen deze mensen werken?

Ja, mensen met een verstandelijke beperking kunnen zeker werken, en er zijn verschillende manieren waarop ze kunnen bijdragen aan de werkplek.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de ernst van een verstandelijke beperking sterk kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen met een verstandelijke beperking kunnen zelfstandig werken en bijdragen aan de samenleving, terwijl anderen mogelijk meer ondersteuning nodig hebben in hun dagelijkse activiteiten.

Op de werkplek kunnen mensen met een verstandelijke beperking verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van hun vaardigheden en interesses. Dit kan variëren van eenvoudige taken zoals het uitvoeren van repetitieve taken in een productieomgeving tot meer complexe taken zoals administratieve taken met de juiste ondersteuning en training. Het is belangrijk om een inclusieve werkomgeving te creëren waarin mensen met een verstandelijke beperking worden ondersteund en gewaardeerd om hun bijdragen.

Er zijn ook programma’s en initiatieven die gericht zijn op het helpen van mensen met een verstandelijke beperking om werk te vinden en te behouden. Dit kan inclusieve werkplekken omvatten, waar mensen met en zonder beperking samenwerken, of gespecialiseerde werkplekken die zijn aangepast aan de behoeften van mensen met een verstandelijke beperking.

Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen met een verstandelijke beperking unieke talenten en vaardigheden hebben die waardevol kunnen zijn op de werkplek. Met de juiste ondersteuning en aanpassingen kunnen ze succesvol zijn in verschillende soorten werk.

Er is meer dan een dagbesteding, geloof vooral in jezelf en ga is opzoek op het web!

Previous articleWat is uitzonderlijk begaafdheid en hoe uit zich dit op de werkvloer? Kan je dan eigenlijk wel werken?.
Next articleIs een huisarts nog wel een nodig beroep als je alles zelf kan opzoeken op het internet?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here