Hoe kom je voor jezelf op op de werkvloer.

Hou jij liever je mond tegen nare collega’s dan dat je de confrontatie aangaat?. Herkenbaar. Maar toch is het belangrijk om je mond open te doen en voor jezelf op te leren komen. Sta je mannetje! Laat niet over je heenlopen door nare mensen die het beter weten.

Voor jezelf opkomen op de werkvloer is van cruciaal belang voor je professionele groei en welzijn. Het vereist een combinatie van zelfvertrouwen, communicatieve vaardigheden en strategisch denken. Hier zijn enkele tips om je te helpen voor jezelf op te komen op de werkvloer:

 1. Ken jezelf: Het begint met zelfbewustzijn. Begrijp je sterke en zwakke punten, je waarden en wat je wilt bereiken in je carrière. Dit zal je helpen bij het bepalen van je doelen en prioriteiten. Durf te aangeven waar jij wel goed in bent en waar je meer hulp bij nodig hebt.
 2. Verbeter je communicatie: Effectieve communicatie is essentieel. Wees duidelijk en beknopt bij het uitdrukken van je gedachten en gevoelens. Oefen ook actief luisteren, zodat je anderen beter begrijpt.
 3. Wees assertief, niet agressief: Assertiviteit is het vermogen om je mening respectvol en zelfverzekerd te uiten, zonder anderen te kleineren. Vermijd agressief gedrag, wat anderen kan afschrikken. Hou het netjes.
 4. Stel grenzen: Laat anderen weten wat je wel en niet accepteert. Dit kan betrekking hebben op je werklast, deadlines of gedrag van collega’s.
 5. Bouw relaties op: Relaties met collega’s en leidinggevenden zijn van cruciaal belang. Investeer in het opbouwen van professionele relaties en netwerken. Dit kan je helpen bij het krijgen van steun en begrip.
 6. Wees proactief: Wacht niet tot problemen escaleren voordat je actie onderneemt. Los kleine conflicten op voordat ze groter worden.
 7. Documenteer: Als je te maken hebt met problemen zoals pesten, discriminatie of onredelijke eisen, is het belangrijk om alles te documenteren. Dit kan van pas komen bij eventuele klachten of juridische stappen.
 8. Zoek feedback: Vraag regelmatig om feedback van collega’s en leidinggevenden. Dit helpt je je prestaties te verbeteren en je aan te passen aan veranderende omstandigheden.
 9. Leer van anderen: Observeer hoe succesvolle collega’s zichzelf op de werkvloer positioneren en kopieer de positieve aspecten van hun gedrag.
 10. Sta open voor compromissen: Soms moet je bereid zijn om compromissen te sluiten om een win-win-situatie te bereiken. Dit toont je flexibiliteit en bereidheid om samen te werken.
 11. Wees geduldig: Veranderingen op de werkvloer kunnen tijd kosten. Wees geduldig en blijf consistent in je inspanningen om jezelf op de werkvloer te laten gelden.
 12. Zoek hulp indien nodig: Als je in een situatie belandt waarin je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om steun te zoeken bij HR, een mentor of een vertrouwenspersoon.

Het is belangrijk om te onthouden dat voor jezelf opkomen op de werkvloer niet betekent dat je altijd je zin krijgt. Het gaat erom respectvol en professioneel te zijn terwijl je je eigen belangen behartigt. Met deze benaderingen kun je een positieve en productieve werkomgeving bevorderen en tegelijkertijd je eigen groei en tevredenheid bevorderen.

Previous articleSuccesvol sparen als zelfstandige: tips voor freelancers
Next articleHoe geef je aan op de werkvloer dat je hooggevoelig bent en dus meer voelt?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here