Kan iemand met een psychische aandoening eigenlijk wel werken? Meningen?

Ja zeker wel, deze mensen hebben vaak ook andere mooie eigenschappen en talenten die erg van pas kunnen komen op de arbeidsmarkt. Mensen met psychische aandoeningen kunnen absoluut werken en bijdragen aan de arbeidsmarkt en de samenleving als geheel. Het is belangrijk om te begrijpen dat het hebben van een psychische aandoening niet automatisch betekent dat iemand niet in staat is om te werken. Met de juiste ondersteuning, behandeling en aanpassingen kunnen veel mensen met psychische aandoeningen succesvol zijn in hun werk. Wist jij al dat veel psychiaters zelf koekoek zijn? Niet? Nou bij deze!

Belangrijk is vaak wel dat er rekening wordt gehouden met minder uren, flexibele werkdagen en een bepaalde belastbaarheid. Mensen met een psychische aandoening kunnen ook heel erg intelligent zijn en dus hoge functies hebben. Vaak werken ze wel onder hun niveau omdat een 40 uren werkweek of hoog niveau ze vaak niet lukt. Maar met wat aanpassingen is er genoeg mogelijk.

Even in het kort: wat is een psychische aandoening nou eigenlijk?

Een psychische aandoening is een breed begrip dat verwijst naar verschillende aandoeningen die van invloed zijn op het denken, het gedrag en de emoties van een persoon, waardoor hun dagelijks functioneren verstoord raakt. Deze aandoeningen omvatten onder meer depressie, angststoornissen, bipolaire stoornis, schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen, obsessief-compulsieve stoornis (OCD) en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ze kunnen variëren in ernst en symptomen, en kunnen leiden tot aanzienlijk lijden en beperkingen in het dagelijks leven, werk en sociale relaties.

Psychische aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door een complex samenspel van genetische, biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Ze kunnen mensen van alle leeftijden en achtergronden treffen en hebben een grote impact op de kwaliteit van leven en het algemene welzijn. Behandelingen voor psychische aandoeningen kunnen onder meer therapie, medicatie, ondersteunende diensten en zelfzorgpraktijken omvatten. Het is belangrijk om te erkennen dat psychische aandoeningen behandelbaar zijn en dat vroege interventie en ondersteuning cruciaal zijn voor herstel en het omgaan met symptomen.

En remember lezers en mensen: je hoeft niet altijd alles te zeggen over wat je hebt of waar je last ven hebt. De meeste mensen gaan wel eens naar een psycholoog of behandelaar of therapeut. Je kan open kaart stellen met je werkgever of opdrachtgever, maar waarom eigenlijk? Zolang je gewoon je best doet en prima werk levert is er niks aan de hand.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen met betrekking tot werk en psychische aandoeningen:

Diversiteit van ervaringen:

Mensen met psychische aandoeningen hebben diverse ervaringen en kunnen verschillende capaciteiten hebben als het gaat om werk. Sommigen kunnen hun aandoening goed beheersen en effectief functioneren op het werk, terwijl anderen mogelijk meer ondersteuning nodig hebben.

Behandeling en ondersteuning

Effectieve behandelingen, waaronder therapie, medicatie en zelfmanagementstrategieën, kunnen mensen helpen hun symptomen te beheersen en hun functioneren te verbeteren. Daarnaast kan ondersteuning van familie, vrienden en professionals op het gebied van geestelijke gezondheid cruciaal zijn voor het succes van iemand op het werk.

Aanpassingen op de werkplek

Werkgevers kunnen aanpassingen op de werkplek bieden om tegemoet te komen aan de behoeften van werknemers met psychische aandoeningen. Dit kan variëren van flexibele werktijden en werkroosters tot het bieden van rustige werkruimtes of het verminderen van stressvolle situaties.

Openheid en acceptatie

Een open en ondersteunende werkcultuur kan bijdragen aan het welzijn van werknemers met psychische aandoeningen. Het creëren van een omgeving waarin mensen zich vrij voelen om over hun mentale gezondheid te praten en waar stigmatisering wordt verminderd, kan het voor mensen gemakkelijker maken om hulp te zoeken en effectief te functioneren op het werk. Nogmaals remember de meeste mensen die rondlopen met klachten zeggen helemaal niks en terecht. Zelfs hulpverleners kunnen bij hulpverleners lopen. Er is nog veel taboe bij werkgevers hierover.

Zelfbewustzijn en zelfzorg

Het is belangrijk dat mensen met psychische aandoeningen zich bewust zijn van hun eigen behoeften en grenzen en dat ze zichzelf de nodige zorg en ondersteuning bieden. Dit kan onder meer het nemen van pauzes, het stellen van realistische doelen en het omgaan met stress omvatten.

Loopbaanontwikkeling

Het nastreven van loopbaanontwikkeling kan mensen met psychische aandoeningen helpen hun vaardigheden en zelfvertrouwen op te bouwen en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Dit kan onder meer het volgen van opleidingen, het opdoen van nieuwe werkervaringen en het streven naar doorgroeimogelijkheden omvatten.

Toegang tot werk

Het is belangrijk dat mensen met psychische aandoeningen gelijke kansen hebben als het gaat om toegang tot werk en arbeidsmogelijkheden. Werkgevers moeten zich bewust zijn van de waarde die deze individuen kunnen bieden en moeten zich inzetten voor inclusieve wervings- en aanwervingspraktijken.

Ondersteunende diensten

Het aanbieden van toegang tot ondersteunende diensten, zoals jobcoaching, counseling en peer-ondersteuning, kan mensen met psychische aandoeningen helpen bij het vinden en behouden van werk en bij het omgaan met eventuele uitdagingen die ze tegenkomen. Wij denken dat wij jullie ook zeker op weg vinden met het zoeken van wegen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Lees voor onze andere artikelen en wie weet is bloggen of ondernemen wel wat voor jou.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het hebben van een psychische aandoening geen belemmering hoeft te zijn voor werk. Met de juiste ondersteuning en behandeling kunnen mensen met psychische aandoeningen succesvol zijn in hun loopbaan en een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Previous articleHoe begeleid je als hulpverlener eigenlijk iemand die hoogbegaafd is? is zo iemand wel te helpen?
Next articleGeen teamspeler? Dan zijn dit de beroepen voor jou.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here