Je kan er tegenwoordig niet meer om heen: cryptovaluta. De resultaten van de Bitcoin in 2024 bewezen opnieuw dat digitale valuta voorlopig nergens heen gaan. Er verschijnt echter een nieuwe trend: crypto presales als vervanging van traditionele crowdfunding via platforms zoals Kickstarter. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over crypto presales, en onderzoeken we de potentie van dit nieuwe financieringsmiddel binnen verschillende sectoren.
Wat zijn crypto presales?
Investeren in crypto is razend populair in Nederland: ons land kent ongeveer 2.000.000 crypto bezitters. Alhoewel het gros van de beleggers kiest voor bekende munten zoals Bitcoin, Ethereum of Dogecoin, is dit verre van de enige optie.
De grootste winstmarges kunnen doorgaans behaald worden door digitale munten aan te schaffen in de presale fase. Tijdens een crypto presale kunnen investeerders digitale valuta kopen voordat ze officieel op de markt komen. Dit houdt in dat beleggers niet direct toegang krijgen tot de munten, en deze ook niet meteen kunnen worden doorverkocht.
Een crypto presale is met name bedoeld om financiële middelen te bemachtigen voor verdere ontwikkeling van de munt, en kan serieuze media aandacht voor de ontwikkelaars opleveren. Investeerders die geloven in het succes van de presale crypto kunnen vroegtijdig instappen, vaak voor een verlaagde prijs. Zodra de munt is gelanceerd kunnen de beleggers deze bewaren of verkopen, in sommige gevallen met enorme winstmarges.
Het aanmaken van een digitale munt in 2025 is enorm simpel, er zijn naar schatting inmiddels meer dan 13.000 verschillende digitale valuta in omloop. Al deze munten hebben een geschatte totale waarde van meer dan $3000 miljard, waarbij bijna $1800 miljard wordt vertegenwoordigd door Bitcoin.
Maar niet alleen voor projecten die zich focussen op blockchain technologie is het uitbrengen van een digitale munt interessant.
De waarde die gekoppeld is aan cryptomunten wordt met name gecreëerd door speculatie en mond op mond reclame. Er zijn tal van voorbeelden van ondernemingen die, door middel van slimme marketingstrategieën, enorme bedragen voor hun projecten hebben weten op te halen door een digitale munt te slaan en die te verkopen.
Maar om te onderzoeken of crypto presales traditionele crowdfunding van de troon kunnen stoten, moeten we eerst kijken hoe bedrijven van oudsher online investeringsrondes doen.
Hoe werkt traditionele crowdfunding?
Moderne crowdfunding wordt meestal geassocieerd met online platformen zoals Kickstarter, en met goede reden. Kickstarter heeft al voor honderden projectrealisaties gezorgd, waaronder inmiddels wereldbekende concepten zoals het kaartspel Exploding Kittens en de Oculus Rift VR headset.
Kickstarter wordt door veel startende bedrijven om geld in te zamelen voor projecten die nog gerealiseerd moeten worden. Er is meestal wel al een prototype of idee aanwezig, dat gebruikt wordt om potentiële investeerders over te halen.
Crowdfunding op Kickstarter en GoFundMe is gebaseerd op donaties, maar de donateurs krijgen hier meestal wel iets voor terug. Zo kunnen investeerders die genoeg geld neerleggen prototypes kopen, of een ereplek op de website van het bedrijf krijgen.
Voor meer realistische bedragen krijgen mensen die het project vroegtijdig steunen als eerste toegang tot het product wanneer het op de markt verschijnt, vaak tegen een verlaagde prijs. In deze zin lijken traditionele crowdfunding campagnes best op crypto presales.
Alhoewel er honderden succesvolle Kickstarter campagnes zijn geweest, gaat het zeker niet altijd goed. Een product ontwikkelen is lastig, en er kunnen vertragingen plaatsvinden. Er zijn dan ook flink wat voorbeelden van crowdfunding campagnes die jaren langer duurden dan verwacht, en in sommige gevallen werd het eindproduct helemaal niet gerealiseerd.
Dit is een risico dat presale crypto investeerders niet lopen: crypto munten hebben namelijk meestal een vooraf vastgestelde presale periode, waarna de munt automatisch gelanceerd wordt.
Een ander groot nadeel van Kickstarter zijn de kosten. Kickstarter rekent ongeveer 5% van het totale ingezamelde bedrag van een campagne als kosten. Daarnaast werkt Kickstarter volgens een alles-of-niets principe.
Makers die hun product aanbieden moeten een financieel doel voor hun campagne stellen. Als dit doel niet wordt behaald, ontvangen ze helemaal geen geld.
Neiry Lab en PYTHIA: homerun binnen de crypto gemeenschap
Neiry Lab is een Russisch neurotechnologie bedrijf dat in november van 2024 succesvol het brein van een rat, genaamd Pythia, verbond met een AI model. Dit maakte het voor de rat mogelijk om simpele ja/nee vragen te beantwoorden, en was volgens experts een essentiële richting het verbinden van de menselijke hersenen met kunstmatige intelligentie.
Ter ere van de rat werd er een crypto munt gelanceerd genaamd PYTHIA, die binnen korte tijd een totale marktwaarde van $50 miljoen bereikte. Het succes van de PYTHIA munt van Neiry Lab laat zien dat ondernemingen die de internationale crypto gemeenschap weten te interesseren, in korte tijd enorme bedragen kunnen binnenslepen met weinig tot geen moeite.
In het geval van Neiry Lab waren dit trouwens geen loze beloftes: het Russische bedrijf is momenteel bezig met een nieuwe functionaliteit van de PYTHIA munt die crypto investeerders compenseert voor het beschikbaar stellen van hun EEG data.
Crypto presales: voor- en nadelen
Of crypto presales gevestigde platformen zoals Kickstarter gaan vervangen, is lastig te zeggen. Crypto presales bieden verschillende voordelen over traditionele crowdfunding. Waar Kickstarter 5% neemt, is het uitbrengen van een digitale munt gratis. Daarnaast is er momenteel enorm veel animo voor crypto presales, en zijn beleggers bereid enorme bedragen neer te leggen als ze vertrouwen hebben in het project.
Ook voor investeerders is een bedrijf steunen via een crypto presale voordelig: de munt wordt na een vooraf afgesproken tijd vrijgegeven, en kan in sommige gevallen met enorme marges worden doorverkocht.
Het grootste nadeel van crypto presales is dat dit financieringsmiddel tot dusver vooral gebruikt wordt door bedrijven die actief zijn in de tech industrie en beschikken over kennis van de cryptomarkt. Voor ondernemingen die in andere sectoren opereren, kan het uitbrengen van een eigen munt risicovol of onzeker aanvoelen.
Crypto kopen blijft een waardevolle manier om extra inkomen te genereren, en de trend van crypto presales zal hierdoor waarschijnlijk doorzetten en blijven groeien.