Last van Faalangst. Hoe ga je hier mee om op de werkvloer?

Faalangst komt bij veel mensen voor, ook bij intelligente mensen. Hun perfectionisme zit vaak in de weg. Hoe ga je hier mee om in het leven en op de werkvloer? je kan uiteraard naar je huisarts gaan en vragen om een pammetje, zoals half Nederland doet, maar er ook natuurlijke manieren om te werken aan je faalangst en meer zekerder te worden van jezelf.

Faalangst op de werkvloer kan een uitdagende hindernis zijn, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om hiermee om te gaan en je welzijn te verbeteren.

Zelfbewustzijn ontwikkelen

Het eerste en belangrijkste aspect van het omgaan met faalangst is het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Identificeer specifieke situaties of taken die de angst triggeren en probeer de oorzaken ervan te begrijpen. Zelfbewustzijn stelt je in staat om gerichter te werken aan het overwinnen van faalangst.

Stel realistische doelen

Formuleer doelen die haalbaar en realistisch zijn. Dit helpt om de druk te verminderen en geeft je de mogelijkheid om successen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Door realistische doelen te stellen, kun je jezelf ook beter voorbereiden op de taken die voor je liggen.

Vraag om feedback

Constructieve feedback van collega’s of leidinggevenden kan waardevol zijn bij het verbeteren van je prestaties en het verminderen van faalangst. Vraag regelmatig om feedback en gebruik deze informatie om jezelf te ontwikkelen. Het besef dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van leren en groeien, kan de angst verminderen.

Ontwikkel vaardigheden

Investeer in het ontwikkelen van de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor je functie. Hoe meer vertrouwen je hebt in je capaciteiten, des te minder vatbaar ben je voor faalangst. Dit kan onder meer inhouden dat je bijscholing volgt, deelneemt aan trainingen of mentors zoekt om je te begeleiden.

Gebruik positieve affirmaties

Werk aan het vervangen van negatieve gedachten door positieve affirmaties. Herinner jezelf eraan dat het normaal is om fouten te maken en dat deze fouten vaak kansen zijn om te leren en te groeien. Door positieve gedachten te cultiveren, kun je de angst verminderen en je zelfvertrouwen vergroten.

Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken

In stressvolle situaties kunnen ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken helpen om je zenuwen onder controle te houden. Probeer diep adem te halen, concentreer je op je ademhaling en neem korte pauzes om te ontspannen tijdens drukke momenten op het werk.

Stel vragen en zoek hulp

Aarzel niet om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Het tonen van bereidheid om te leren en samen te werken met collega’s kan de druk verminderen. Als je merkt dat faalangst ernstige vormen aanneemt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken, zoals counseling of coaching of ga naar een huisarts en vraag om rustgevende medicatie zoals lorazepam.

Creëer een ondersteunend netwerk

Bouw een netwerk van ondersteunende collega’s op. Het delen van ervaringen en het ontvangen van steun van anderen die soortgelijke uitdagingen hebben ervaren, kan geruststellend en motiverend zijn.

Focus op het proces, niet alleen het resultaat

Richt je aandacht op het proces van leren en groeien in plaats van alleen op het eindresultaat. Hierdoor kun je de druk verminderen en meer waardering hebben voor het leerproces zelf.

Het is belangrijk om te onthouden dat faalangst een veelvoorkomend fenomeen is en dat het mogelijk is om ermee om te gaan. Door actief aan je zelfvertrouwen te werken en positieve benaderingen te integreren, kun je de impact van faalangst verminderen en een positievere werkomgeving creëren voor jezelf.

Schaam je niet, praat erover, kijk naar wat je wel goed doet etc.

  1. oor jezelf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here