Meerdere banen? Let hier op!

meerdere banen

Meerdere banen, wat nu?

Het is helemaal trending. Meerdere banen tegelijkertijd hebben. Veel mensen willen meer afwisseling en hebben gewoon 2 banen naast elkaar. Ook zijn er veel mensen die in loondienst en daarnaast zzp’er zijn. Is het verstandig om meerdere banen te combineren? Wij vertellen je meer.

Waarom zou je meerdere banen combineren?

Natuurlijk is afwisseling en uitdaging een belangrijke reden. je ook meer verdienen als je veel uren maakt. Het is gewoon leuk en uitdagend om bij twee verschillende bedrijven te werken. Het houdt je bezig en scherp. Een hele week hetzelfde doen is voor veel mensen niet geschikt. Ook zijn er veel mensen die parttime als ondernemer werken (waaronder ik).

Maar wat zijn dan de nadelen van twee banen?

Het kan juist een burn-out opleveren. Het kan lastig te combineren zijn en soms bij beiden werkgevers erg druk zijn. Je moet hiervoor wel gestructureerd zijn en goed je overzicht kunnen houden. Waar je op moet letten is dat je niet bij beide banen de loonheffingskorting laat toepassen. De kans is anders groot dat je te weinig loonheffing betaalt en volgend jaar flink terug moet betalen aan de Belastingdienst. Je hebt dus maar bij 1 werkgever loonheffing. Wegens het wegvallen van de loonheffingskorting op de baan naar keuze kun jij namelijk niet al je geld direct ontvangen en uitgeven, dit kan voor veel mensen wel een nadeel zijn. Je krijgt dit later wel terug, maar hebt het geld dus niet direct.

Hoe zit het met de Belastingdienst als je meerdere werkgevers hebt?

Je betaalt niet meer belasting bij 2 banen. Het aantal banen of werkgevers dat je hebt is niet relevant voor het bepalen van de belasting die je moet betalen. Voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.

Bij een tweede baan lijkt het in eerste instantie door het wegvallen van de loonheffingskorting alsof je meer belasting moet betalen dan bij je eerste baan. In principe wordt jouw tweede inkomen gedurende het jaar zwaarder belast dan wanneer jij één inkomen hebt. Aan het einde van het jaar wordt echter de balans pas opgemaakt. De Belastingdienst gooit aan het eind van het jaar alles op één hoop. Eventueel teveel betaalde belasting krijg je dan gewoon weer terug wanneer je je belastingaangifte indient. Dus uiteindelijk krijg je het gewoon terug.

Zzp naast baan in loondienst

Het aantal parttime zzp’ers groeit. Het is dus populair om ernaast als zzp’er aan de slag te gaan. Meer verdienen en meer afwisseling. In oktober 2019 telde Nederland bijna 275.000 parttime zzp’ers. Maar hoe pak je deze combinatie slim aan? 

Je moet goed letten op het aantal uren dat je parttime als zzp’er werkt. Wie loondienst en zzp combineert, moet er rekening mee houden dat er mogelijk niet aan het urencriterium kan worden voldoen. Je moet namelijk 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming besteden om gebruik te kunnen maken van fiscale voordelen, specifiek de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Ook kun je misschien wel kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Hiervoor kom je in aanmerking als je per kalenderjaar een omzet van niet meer dan € 20.000 hebt. Dan betaal je minder of helemaal geen btw.

Meer lezen over ondernemen naast je baan? Bekijk dan vooral onze andere artikelen.

Wil jij nou liever je geld verdienen met beleggen? Is dat meer jouw ding? Bekijk dit dan eens!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here