Altijd de burn-out in het nieuws. What about the bore-out. Die is veel erger. Kun je ziek worden van verveling?

de bore-out

Ja dat kan! De bore-out wordt onderschat en is misschien wel erger dan de burn-out.

Er is te weinig aandacht voor de bore-out. Die is namelijk misschien wel erger dan de burn-out. De bore-out komt vaker voor dan je denkt onder hoger opgeleiden.

Te weinig intellectuele uitdaging, verveling, werk wat weinig toevoegt qua betekenis en zingeving, routine werk, onderprikkeling etc.

Er is veel hulp en begrip voor de burn-out, de bore-out wordt vaak niet begrepen en ook vaak niet erkend. Ziek van verveling, dat klinkt toch raar? Raar, maar waar.

Vind jij je werk saai of te makkelijk? Werk jij onder je niveau? Ben je eigenlijk een diepe denker, maar doe je praktisch werk? Ben je vaak moe en ongeconcentreerd? Wordt je gek van de routine/herhaling in vergaderingen? Voel jij je niet verbonden met jouw werk? Misschien heb je wel een bore-out. Een bore-out hebben betekent dat je in situatie zit waarin je onderbelast bent en niet genoeg gestimuleerd wordt. Je kunt hierdoor letterlijk ziek worden van verveling. Doe jij te weinig voor je mind en wordt je te weinig geprikkeld? Denk dan aan de bore-out!

Een bore-out is zeker niet iets om te onderschatten. Belangrijk is om het verschil te weten en te herkennen tussen een bore-out en burn-out. Door de stress die je hebt van je bore-out raak je uiteindelijk, net als bij een burn-out, uitgeblust. De klachten van bore-out en burn-out zijn veelal hetzelfde. Je hebt nergens meer energie voor; de tank is leeg. Het verschil tussen bore-out en burn-out is de oorzaak van de stress. Bij een bore-out is verveling en onderbelasting de oorzaak. Bij een burn-out is overbelasting juist het probleem.

De symptomen van een bore-out zijn dus vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out zorgen voor bepaald gedrag. Als je niets te doen hebt, of als jouw werk niet uitdagend genoeg is kan je veel gaan uitstellen en doen alsof je druk bezig bent terwijl jij je eigenlijk verveelt.

De gevolgen van een bore-out kunnen ernstiger zijn dan je denkt. Je gaat aan jezelf twijfelen. Je vraagt je af wat je nog wel en niet kunt, omdat je al lang niet meer op je eigen niveau bezig bent en prestaties levert. Je zelfvertrouwen wordt aangetast, wat jouw problemen weer kan verergeren. Het wordt steeds moeilijker om iets aan jouw situatie te veranderen.

De mentale en fysieke gevolgen zijn hetzelfde als bij een burn-out. Je kunt te maken krijgen met fysieke klachten als vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook mentale klachten als lusteloosheid, depressie en slaapproblemen.

De motivatie is ver te zoeken.

Wat te doen bij een bore-out?

Bespreek het met je manager/leidinggevende. Bespreek je baan en taken. Misschien kan je taken erbij krijgen. Maar misschien Is het ook gewoon tijd om verder te kijken. Maar dat is vaak het gehele probleem bij een bore-out. Je komt niet zo snel hogerop/in hogere denkfuncties zonder de juiste papieren. Veel mensen zitten op de verkeerde plek en er wordt te vaak alleen naar het papiertje gekeken. Veel WO en HBO opgeleiden werken onder hun niveau.

Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp van een loopbaancoach of misschien wel een psycholoog. Bespreek je probleem met andere mensen.

Succes en lees vooral onze andere artikelen. We hope you get inspired om misschien wel zelfstandig ondernemer te worden.

Previous articleHet vermogen van Patricia Paay.
Next articleMeerdere banen? Let hier op!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here