Omscholen op je 30ste? Dat kan gewoon. Naar welk beroep?

gevaren van AI voor HR

Waarom zou je je willen laten omscholen? Redenen genoeg? Je bent misschien je vak gewoon zat en ziet het niet zitten om nog tot je 60ste dit vak te doen.

En wat is een gangbare leeftijd om je te laten omscholen? Veel mensen gaan omscholen rond hun 30e. Op die leeftijd hebben de meesten al een aardige werkervaring achter de rug en weten ze rond hun 30e wat ze absoluut wel en absoluut niet in een baan zoeken.Eén ding staat vast; men is nooit te oud om te leren. Wanneer iemand is uitgekeken op zijn huidige baan en op zoek is naar ander werk, betekent dat vaak ook een andere opleiding. Omscholen is dan een prima argument. Een ander heeft veel moeite een passende baan bij de opleiding te vinden die hij gevolgd heeft. Ook dat is een goede reden voor omscholen.

Goede start
Omscholen is een goede manier om een grotere kans op de arbeidsmarkt te krijgen. Maar waar begin je als je wilt omscholen? Allereerst is het belangrijk om te kijken wat het beste bij je past. Met een simpele beroepskeuzetest wordt het al gauw duidelijk waar iemands interesse, capaciteiten en expertise ligt. Vandaar uit is het gemakkelijker over omscholing na te denken. Maar we raden je ook aan om vooral onze artikelen te lezen. Ga naar open dagen van scholen, draai een dagje mee met een collega of volg een stagedag zodat je weet wat het vak inhoud.

Vergoeding
Velen weten het niet, maar er bestaat de mogelijkheid om een deel van de kosten voor omscholen vergoed te krijgen door heT UWV Met name mensen die langdurig op zoek zijn naar een baan en met hun huidige opleiding weinig kans maken, komen voor vergoeding om zich te laten omscholen in aanmerking. Ben jij dus al langere tijd werkloos dan is er een vergoeding voor jou beschikbaar vanuit het UWV of waarschijnlijk ook de gemeente. Er worden ook vaak een BBL opleiding aangeboden, leren en werken tegelijk en ook nog betaald krijgen (niet de vetpot uiteraard). Vooral in de zorg is hier veel vraag naar. Ga voor een BBL verzorgende ig/mmz, helpende of sociaal werker. Altijd garantie op werk!

Bijscholen
Omscholen betekent vaak verandering van baan. Toch zijn er genoeg medewerkers die rond hun 30e behoefte hebben aan meer uitdaging, maar niet per sé bij hun huidige werkgever weg willen. Zich laten bijscholen is dan een optie in plaats van zich te laten omscholen. Dat een medewerker zijn kennis up to date houdt en zich samen met het bedrijf ontwikkelt naar hoger niveau is ook in het voordeel van een werkgever.

Het is echt niet raar om voor een ander vak te kiezen op je 30ste of na je 30ste. Pas dan leer je echt jezelf kennen. Ik had achteraf liever Pedagogische wetenschappen gedaan (werken met kinderen/jeudigden) en dan orthopedagoog willen worden omdat ik sowieso al veel kennis heb van de soorten problematiek door mijn ervaring als begeleider.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here