Uitzendbureaus zien de vraag naar arbeidskrachten rond automatisering groeien

Steeds meer organisaties kiezen voor de automatisering van interne processen. Door te automatiseren valt een concurrentievoordeel te behalen; processen worden sneller en met een kleinere foutmarge doorlopen. Het vergroot de productiecapaciteit en verlaagt tegelijkertijd de kosten van organisaties. De verschillende vormen van automatisering hebben invloed op de samenstelling van het personeelsbestand, zo merken ook uitzendbureaus. Zij zien de vraag naar specialisten op het gebied van automatisering groeien. 

Hoe pas je een PLC, een Programmable Logic Controller, op de juiste wijze toe in installaties? Op welke manier kan een frequentieregelaar van een leverancier als Van Egmond bijdragen aan de duurzaamheid van elektromotoren binnen het bedrijfspand? Het zijn voorbeelden van vragen die de arbeidskrachten op het gebied van automatisering moeten kunnen beantwoorden voor opdrachtgevers. 

Automatisering laat vraag naar andere beroepen dalen 
Waar de vraag naar arbeidskrachten op het gebied van automatisering groeit bij uitzendbureaus, zijn er andere banen die wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan de administratieve beroepen. Data stroomt tegenwoordig rechtstreeks van het ene naar het andere systeem binnen het IT-landschap van organisaties. Hier zorgt een stukje software voor een analyse, op basis waarvan het management de juiste beslissingen kan nemen. Handmatige handelingen zijn hierdoor steeds minder vaak noodzakelijk. Ook beroepen als die van een magazijnmedewerker of die van medewerkers aan de lopende band zullen als gevolg van de automatisering binnen organisaties steeds meer verdwijnen. 

Het maakt het voor mensen met zo’n baan interessant om tijdig te starten met een omscholingstraject. De komst van moderne technieken zorgt er niet alleen voor dat er banen wegvallen, maar ook dat er nieuwe banen ontstaan. 

Aansluitende trends op de arbeidsmarkt
Niet alleen arbeidskrachten met kennis over specifieke automatiseringscomponenten zijn geliefd op de arbeidsmarkt. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het IT-personeel. Zij moeten zorgen dat de verschillende componenten op de juiste wijze met elkaar samenwerken en gemonitord kunnen worden. Evenals dat de vraag naar specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie toeneemt. Er zijn steeds meer bedrijven die zich hier actief mee bezighouden. Enerzijds om processen te versnellen; anderzijds om de interne besluitvorming te vergemakkelijken. 

Het aantal arbeidskrachten met kennis over AI is momenteel nog beperkt, al lijkt daar de komende jaren verandering in te komen. Er zijn steeds meer opleidingen beschikbaar die zich specifiek richten op de toepassingen van deze vernieuwende technologie. Voor uitzendbureaus is het zaak om hier tijdig op in te spelen en juist deze specialisten te werven. 

Previous articleWat kan je met de studie biologie?
Next articleWanneer ben je een goede baas/werkgever? Zet jij je personeel wel in hun kracht of speel je vooral baasje?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here