Wat is een jobhopper en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Ben jij er zelf 1?

Het liefst blijf ik voor langere tijd bij een baan als ik de juiste heb gevonden, maar soms klikt het niet met collega’s, of misschien ben je gewoon snel uitgekeken op je werk. Dat kan natuurlijk. Vaak zijn hoogbegaafden jobhoppers en houden ze het niet lang uit bij dezelfde baan. Of ze worden vaak ook weggepest omdat ze anders zijn, anders denken en meer van hun eigen ding doen houden. Dit werkt natuurlijk niet in een teamverband. Het zijn vaak niet de beste teamspelers. Vaak gaan ze als zelfstandige of ondernemer verder.

Een jobhopper is iemand die regelmatig van baan wisselt, vaak binnen korte tijdspannen van enkele maanden tot een paar jaar. Dit in tegenstelling tot mensen die langdurig bij dezelfde werkgever blijven. Jobhoppers veranderen vaak van baan om verschillende redenen, zoals het zoeken naar betere carrièremogelijkheden, hogere salarissen, nieuwe uitdagingen, of een betere werk-privébalans. Hier zijn de voor- en nadelen van jobhoppen:

Voordelen van Jobhoppen

  1. Snellere Carrièregroei: Door regelmatig van baan te wisselen, kunnen jobhoppers sneller promoties en salarisverhogingen krijgen dan degenen die bij één werkgever blijven.
  2. Uitgebreid Netwerk: Elke nieuwe baan biedt de kans om nieuwe contacten te leggen, wat kan leiden tot een breder professioneel netwerk.
  3. Veelzijdige Ervaring: Jobhoppers krijgen ervaring in verschillende bedrijven en sectoren, wat hun vaardigheden en kennis verbreedt.
  4. Nieuwe Uitdagingen: Regelmatig van baan wisselen kan helpen om verveling te voorkomen en constante stimulatie en uitdaging te bieden.
  5. Betere Werk-Privébalans: Door verschillende werkculturen en omstandigheden te ervaren, kunnen jobhoppers een werkplek vinden die beter bij hun levensstijl past.

De nadelen:

  1. Perceptie van Onbetrouwbaarheid: Werkgevers kunnen jobhoppers zien als onbetrouwbaar of instabiel, wat hen minder aantrekkelijk maakt voor toekomstige functies.
  2. Minder Diepgang in Ervaring: Door vaak van baan te wisselen, kunnen jobhoppers minder diepgaande ervaring opdoen in een specifieke rol of sector.
  3. Beperkte Loopbaanontwikkeling: Sommige posities en promoties vereisen langdurige toewijding en ervaring binnen hetzelfde bedrijf, wat jobhoppers kunnen missen.
  4. Kosten van Wisselen: Elke keer van baan veranderen brengt kosten met zich mee, zoals de tijd en energie die nodig is voor de zoektocht en inwerktijd in de nieuwe functie.
  5. Gebrek aan Voordelen: LanWat gdurige dienstverbanden kunnen leiden tot betere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenplannen, bonussen en andere voordelen die jobhoppers mogelijk mislopen.

Conclusie:

Het hangt helemaal van de persoon af natuurlijk. Vaak zie je mensen die van afwisseling en uitdaging houden vaak wisselen. In de zorg kan je sowieso veel wisselen want er is ontzettend veel werk in te vinden en ook veel bedrijven. Wil je dus graag vaak wisselen van team/bedrijf etc? Ga dan voor begeleider, helpende, verpleegkundige of verzorgende IG.

Jobhoppen heeft zowel voordelen als nadelen, afhankelijk van persoonlijke carrièredoelen en voorkeuren. Voor sommige mensen kan het een manier zijn om snel carrière te maken en nieuwe ervaringen op te doen, terwijl het voor anderen kan leiden tot een gebrek aan stabiliteit en diepgang in hun carrière. Het is belangrijk om een balans te vinden die past bij je professionele ambities en persoonlijke leven.

Er is niks met jobhoppen. Als dit bij je past so be it!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here