Recruitment: wat is het nou precies en welke soorten zijn er?

We hebben wel interesse om van Carriere Tijd ook een recruitment bureau/bemiddelingsbureau te maken en het een groter bedrijf te maken. De content is er al, nou nog de werving en selecte en vacatures.

Recruitment, ook wel bekend als werving en selectie, is een belangrijk onderdeel van human resources management en omvat het proces van het identificeren, aantrekken en selecteren van geschikte kandidaten om vacatures binnen een organisatie te vervullen.

De term recruitment hebben we uit het Engels overgenomen. In het Nederlands spreken we ook wel van werving- en selectie, de termen worden door elkaar gebruikt.

Verschillende soorten recruiters

Hoewel het doel van iedere recruiter hetzelfde is, werkt niet iedere recruiter op dezelfde manier. Er zijn verschillende vormen van recruitment.

Hier hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

1. Corporate recruiter

Een corporate recruiter is een interne recruiter; hij werkt dus op de HR-afdeling van het bedrijf zelf. Zo’n recruiter is van begin tot eind betrokken bij het wervingsproces. Daarnaast denkt hij of zij mee over hoe het wervingsproces kan worden verbeterd.

2. Recruitment manager

Grote bedrijven hebben vaak een eigen recruitmentteam, met aan het hoofd een recruitment manager. Hij of zij stuurt het team aan en zorgt dat het hele wervings- en selectieproces op orde is. Een recruitment manager kan ook werkzaam zijn op een recruitmentbureau. Zo’n bureau wordt ingehuurd door andere bedrijven om vacatures op te vullen.

3. Recruitmentmarketeer

Een recruitmentmarketeer houdt zich niet bezig met het invullen van specifieke vacatures. In plaats daarvan is hij bezig het bedrijf en de vacatures zo ‘sexy’ mogelijk te maken voor potentiële werknemers. Dat doet hij bijvoorbeeld door boeiende (online) content over het bedrijf te maken en te verspreiden. De hoop is hiermee zoveel mogelijk talent in aanraking te laten komen met het bedrijf.

4. Intercedent

Je vraagt je waarschijnlijk af wat is het verchil tussen intercedenten en recruiters. Intercedenten en recruiters lijken op elkaar, maar er zijn verschillen. Zo is een recruiter op zoek naar de juiste kandidaat voor de functie, terwijl een intercedent meer als een soort bemiddelaar fungeert. Hij of zij helpt zowel werkzoekenden als bedrijven de juiste match te vinden. Zij zijn beiden ‘klant’ van de intercedent. Intercedenten vind je bij een uitzendbureau.

Wat zijn de taken van een recruiter?

De taken van een recruiter verschillen per bedrijf en wat voor soort recruiter je bent. Maar hier zijn enkele taken die recruiters uitvoeren.

1. Meeschrijven aan de vacature

Zodra er een vacature vrijkomt, wordt de recruiter bij het proces betrokken. Hij of zij schrijft mee aan de tekst. Wat moet er allemaal instaan en wat zijn de functie eisen? De recruiter moet weten hoe de ideale kandidaat voor deze functie eruitziet en waar hij gevonden kan worden.

2. Verspreiden van de vacature

De recruiter weet alle sites te vinden waar de vacature geplaatst kan worden. Hij of zij zet alle nuttige kanalen in om de vacature bij de juiste kandidaat terecht te laten komen. Dat kan ook het raadplegen van zijn netwerk betekenen.

3. Actief zoeken naar geschikte kandidaten

Binnen de recruitment zijn er verschillende specialisaties, zoals sourcing. Sourcers zoeken actief naar geschikte kandidaten, buiten de online vacatures om. Zij benaderen mensen in hun netwerk of zoeken bijvoorbeeld via LinkedIn naar de gouden match.

4. Kandidaten selecteren

Als er genoeg reacties binnen zijn, maakt de recruiter een selectie met geschikte kandidaten.

5. Eerste gesprekken voeren

Het is gebruikelijk dat een recruiter de eerste gesprekken voert. Zo blijven er alleen kandidaten over die écht een goede kans maken op de functie. Deze worden voorgesteld aan het bedrijf voor een tweede en eventueel derde gesprek. In deze markt is er soms maar 1 kandidaat die kans maakt.

6. Kandidaten koppelen

Een recruiter is verantwoordelijk voor het hele wervings- en selectieproces. Hij regelt het opstellen en ondertekenen van het contract en de onboarding. Pas als de kandidaat definitief is aangenomen, ben je als recruiter klaar met je werk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here