Werken in de zorg? Is dat iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in een baan in de zorg? Er zijn tal van mogelijkheden en er is momenteel veel vraag naar zorgprofessionals. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Een voorbeeld van een functie is die van ambulante begeleider. Er zijn namelijk genoeg vacatures ambulant begeleider beschikbaar. Als ambulant begeleider heb je een breed scala aan taken. Je kunt voornamelijk jongeren begeleiden bij diverse aspecten van hun leven, zoals financiën, huisvesting, vrijetijdsbesteding, opleiding en werk, geestelijke gezondheid, sociaal netwerk, en je kunt hen ook ondersteunen bij problemen die voortkomen uit gescheiden ouders. Daarnaast kun je werken met jongeren die bijvoorbeeld autisme, depressie, eetstoornissen of trauma hebben. Maar wat is er nog meer?

Welke banen zijn er

In de zorg zijn er verschillende populaire banen waar je voor kunt kiezen, zoals fysiotherapeut, apothekersassistent en logopedist. Er zijn ook mogelijkheden om verpleegkundige te worden in verschillende gebieden, zoals de GGD, GGZ (geestelijke gezondheidszorg), GHZ (gehandicaptenzorg), VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) of in ziekenhuizen of een specialisme. Daarnaast kun je ook tandartsassistent, verloskundige of verzorgende IG worden. Voor deze banen is meestal een afgeronde MBO- of HBO-opleiding vereist. Als je nog geen diploma hebt in de zorg, kun je ook een studenten (bijbaan) nemen. Bijvoorbeeld werken in de ouderenzorg of jeugdhulpverlening. Het is vaak wel vereist dat je een zorggerelateerde opleiding volgt of al affiniteit hebt met het vak.

Scholing en geschiktheid 

Als je bezig bent je te laten omscholen tot werkend in de zorg, kijk dan ook hoe lang je erover wilt doen. Wil je voltijds studeren of liever leren en werken? Bij de laatste optie ga je één dag per week naar school en werk je de rest van de week. Het is ook verstandig om een geschikte werkgever te vinden, nadat je hebt besloten waar je wilt werken na je opleiding en welke functie je wilt bekleden. Vaak is het mogelijk om via een zij-instroomtraject in de zorg te komen. Maar hoe weet je of werken in de zorg bij je past? Ten eerste vind je het leuk om met mensen te werken en heb je empathie voor anderen. Je kunt je inleven in de zorgbehoeften van mensen. Daarnaast ben je goed in het bedenken van oplossingen en ben je emotioneel stabiel. Realiseer je ook dat werken in de zorg zwaar kan zijn.

Waar je verder nog rekening mee moet houden 

Wanneer je in de zorg werkt, ongeacht je functie, kom je veel verschillende uitdagingen tegen. Een belangrijk aspect hiervan zijn de culturele verschillen. Het is essentieel om rekening te houden met taal, religie, beleving van ziekte, gebruiken en persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Aangezien zorg vaak persoonlijk is, is het voordelig als je je aanpast aan de individuele behoeften van de patiënt. Goede zorg moet betaalbaar zijn en beschikbaar zijn wanneer iemand het nodig heeft, en het moet veilig zijn. Een ander aspect dat op je pad komt, zijn communicatievaardigheden. Je moet effectief kunnen communiceren met huisartsen en andere betrokken partijen, en zaken kunnen regelen voor je patiënten. Luister altijd goed naar de patiënt en wees voorbereid op veranderingen. Ga jij werken in de zorg?

Previous articlePensioen opbouwen: Een essentiële stap naar financiële zekerheid
Next articleOndernemen is niet voor iedereen. Lees hier waarom niet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here