5 tips voor een veilige werkomgeving in een magazijn

Het maakt niet uit in welke branche je werkt; het is overal een must om veilig te kunnen werken. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is iets waar actief aandacht aan moet worden geschonken. Neem bijvoorbeeld werken in een magazijn, een grote ruimte waar de kans op ongelukken vaak groter is dan op een kantoor.

Op dit soort plekken moet er extra aandacht worden geschonken aan een veilige werkomgeving. Dat zorgt niet alleen voor minder ongevallen tijdens werk, maar ook voor een betere bedrijfsprestatie. Hoe je de werkomgeving veiliger maakt? Denk onder andere aan een elektrische heftruck kopen en een duidelijk verkeersplan met belijning. In dit artikel lees je er meer over.

1. Verhoog bewustzijn van medewerkers in magazijn

Wat misschien wel de meest belangrijke tip is, is om het bewustzijn van veilig werken onder je medewerkers te verhogen. Je kunt namelijk nog zoveel regels toepassen, maar zolang mensen er niet goed mee omgaan, heb je er niets aan. Breng daarom de risicoplekken in het magazijn in kaart en ga daar samen mee aan de slag.

Organiseer bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een veiligheidsbijeenkomst waarbij jullie samen naar de ‘zwakke’ plekken in het magazijn kijken. Meestal zijn dat plekken waar veel voertuigen rijden of waar grote machines staan. Focus hierbij ook op het feit dat mensen elkaar moeten aanspreken wanneer ze zien dat iets niet veilig verloopt. Zorg ervoor dat dit dagelijks benadrukt wordt voor een hogere veiligheidsfactor op de werkvloer.

2. Investeer in opleiding of training voor heftruck besturen 

Binnen een magazijn wordt vaak veel gereden met heftrucks en andere voertuigen om zo zware en grote spullen te verplaatsen. Een heftruck kopen heb je zo gedaan, maar weet ook dat het belangrijk is om niet iedereen zomaar met heftrucks door het magazijn te laten rijden. Volgens de Arbowet moeten chauffeurs van deze voertuigen een goede instructie, training of opleiding hebben gehad.

Er zijn diverse heftruckopleidingen waarbij je goed moet kijken naar de resultaten. Liever een duurdere écht goede training dan een goedkopere opleiding die minder goed is. Er gebeuren namelijk nog steeds te veel ongelukken in de logistiek, soms zelfs met dodelijke afloop. Dat blijkt uit dit onderzoek van het CBS. Investeer hier dus zeker in.

3. Maak een verkeersplan in magazijn met duidelijke belijning

Op een plek waar dagelijks veel mensen en machines in de weer zijn, is het absoluut nodig om over een duidelijk verkeersplan met magazijnindeling te beschikken. Je kunt het ‘verkeer’ in het magazijn gerust vergelijken met het verkeer op straat, dus richt de ruimte ook daarop in met de juiste belijning, duidelijke verkeersborden en meer.

Nu vraag je je misschien af waar je zoal aan moet denken met een verkeersplan en belijning. Plaats stopborden op de plekken waar dat veiliger is, laat een zebrapad leggen op plekken waar medewerkers regelmatig moeten oversteken en werk met een stoplichtsysteem om zo de veiligheid te verhogen. Natuurlijk komt ook hier een stukje bewustzijn bij kijken, omdat mensen alsnog op moeten letten.

4. Houd de werkplek en magazijn altijd netjes

In een magazijn kan het gauw een bende worden door alle mensen die er werken en de spullen die er staan. Zorg er als ondernemer altijd voor dat dat niet gebeurt op het moment dat mensen aan het werk zijn. Een plek waar veel spullen en rommel ligt, vergroot de kans op een ongeluk. Je struikelt immers zo over gereedschap dat eigenlijk niet op de grond hoort te liggen.

Laat medewerkers daarom iedere dag de rommel die ze hebben gemaakt opruimen. Dat geldt niet alleen voor losse materialen en gereedschappen, maar ook voor het rechtzetten van pallets, het goed wegzetten van heftrucks en het opruimen van gelekte vloeistoffen zoals olie. Op die manier verklein je de kans op een ongeluk op de werkvloer.

5. Schaf persoonlijke beschermingsmiddelen aan

Tot slot is het goed om te weten dat je als werkgever moet investeren in persoonlijke beschermingsmiddelen voor mensen die in het magazijn werken. Deze middelen, ook wel PBM genoemd, bestaan in allerlei verschillende uitvoeringen. Zo komt een goede helm vaak van pas, evenals stevige schoenen met stalen neuzen en veiligheidsgordels in een heftruck.

Wordt er veel met vloeistof of gassen gewerkt in het magazijn dan is een goed hoofdmasker of neus-en-mond masker zeker niet overbodig. En is er vaak lawaai? Investeer dan in goede oorbescherming. Er is voor ieder bedrijf en iedere situatie wel iets te vinden op het gebied van PBM. Dergelijke beschermingsmiddelen kunnen echt het verschil maken tussen leven en dood.

Previous articleDeze 7 opleidingen zijn immens populair geworden
Next articleHet implementeren van een WMS: Tips voor een succesvolle overgang

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here