Afgestudeerd in 2024. en nu? Help!

afgestudeerd en nu

EN NU? ik hoor en voel de PANIEK! Ik ben afgestudeerd in 2024.

Wat ga ik doen? wat moet ik allemaal doen?

Afgestudeerd en nu?

Keuzes en keuzes.

Ga je doorstuderen? Ga je bijvoorbeeld door na het HBO of de Universiteit? Ga je voor jezelf beginnen? Ga je reizen? Ga je gewoon voor een tussenjaartje werken?

Genoeg keuzes dus.

Maar denk ook even aan de praktische dingen die je moet doen als je klaar bent met studeren.

Lees gauw verder.

Dingen die je echt moet regelen na je studie:

1.Schrijf je op tijd uit

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je je studie hebt afgerond, is jezelf uitschrijven voor je opleiding. Dit is allesbehalve moeilijk. Houd je DigiD bij de hand en ga naar de website van Studielink. Log in met je DigiD en geef vervolgens aan dat je bent afgestudeerd. Dit doe je door de datum van afstuderen door te geven. Veel mensen denken dat dit vanzelf gaat, maar het is toch beter het even te checken.

2.Zet je studiefinanciering stop

Had je tijdens je studie recht op studiefinanciering? Dan zul je deze na de studie stop moeten zetten. Wacht hier vooral niet te lang mee. Voor jou is het misschien een fijn extraatje, maar studiefinanciering ontvangen zonder dat je er recht op hebt, wordt niet gewaardeerd. Je zult dan hoogstwaarschijnlijk iedere onterecht ontvangen cent terug moeten betalen.

Je kan de financiering stopzetten via DUO. Houd dit ook dit goed in de gaten.

3.Kom je studieschuld onder ogen

Je studieschuld zal ooit moeten worden terugbetaald. Tegenwoordig mag je daar 15 jaar overdoen vanaf het moment dat je werk hebt. Hoeveel je aflost heeft te maken met je studieschuld en je huidige inkomen. Geen top baan? Dan hoef je ook nog niks te betalen. Uitkering? Misschien kan het kwijt geschonden worden.

4.Stop je studentreisproduct

Aan al die jaren doordeweeks gratis reizen komt nu toch echt een einde. Ook dit moet geregeld worden. Want anders kan het je veel gaan kosten als je toch blijft doorreizen met een ongeldig OV. Wel is het goed om te weten dat online stopzetten niet mogelijk is. Je moet hiervoor echt naar een ophaalautomaat gaan.

En nu aan de bak? (of toch liever nog niet;)).

Tijd om te solliciteren of toch maar niet? Dit is een grote stap. Maar niet iedereen heeft hier gelijk zin in. Als je nog niet toe bent aan het werkleven pak dan jouw koffers en ga lekker reizen. Misschien heb je nog een buffer over. Of neem een tussenjaartje en doe wat werkervaring op. Ook altijd goed!

En wil jij financieel vrij zijn in de toekomst? Begin dan vooral een blog, in het Engels! Lees hier meer daarvoor.

Bloggen, influencer. het is erg trending, maar geeft een onzekere toekomst. Denk ook aan de zekerheid en ga voor baangarantie.

Previous articleVermogen Katja Schuurman in 2024. Lees het hier.
Next articleBlogger worden in 2024. Nog wel doen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here