IK kan niet sparen in 2024, wat nu dan?
Ik denk dat je anno 2024 met deze inflatie blij mag zijn als je rondkomt. Alles is en wordt duurder. Ook al gaan de lonen omhoog, de prijzen van boodschappen en goederen gaan ook weer omhoog.
Sparen in 2024? Leuk, maar voor veel mensen nu lastig.
Dus maak je niet te druk dat het nu niet lukt.
Uiteraard kan je wel naar side-hustles zoeken. Een blog beginnen, een online magazine, een webshop etc.
We weten allemaal dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld kunnen we toch ook niet.
Om te beginnen kan je een huishoudboekje maken en je inkomen en uitgeven bijhouden. Waar geef je te veel aan uit? Waar kan je op besparen? Valt er nog iets te besparen?
Sparen: we weten allemaal dat het belangrijk is, maar toch doet niet iedereen het. Uit onderzoek van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting dat informatie geeft en adviseert over geld) blijkt dat 17 procent van de huishoudens in Nederland géén spaarrekening heeft. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat niet iedereen het eigen risico meteen zou kunnen betalen. 76 procent van de huishoudens heeft genoeg geld om dit (en eventueel dat van hun partner) meteen af te tikken. Dat betekent dat 24 procent dat dus niet kan.
Er zijn dus genoeg mensen die geen spaarrekening hebben.
Heb jij wel spaargeld? Doe iets nuttigs hiermee! Je kan het nu benutten in tijden van inflatie, maar je kan ook iets builden voor jezelf.
Onze tip: steek je spaargeld in een online onderneming en build iets online zodat je over een aantal jaar (lees: 10 jaar kan het wel duren) financieel onafhankelijk bent.
De fire trend. Ben jij al FIRE?
Hier enkele tips om toch te kunnen sparen in 2024:
Begroting opstellen
Maak een gedetailleerd overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je te begrijpen waar je geld naartoe gaat en waar je mogelijk kunt besparen. Inzicht in je uitgaven patroon is belangrijk. Zorg voor dit inzicht, desnoods met behulp van iemand die wel financieel is en verstand heeft van cijfers. Een budgetcoach misschien?
Prioriteiten stellen
Identificeer essentiële uitgaven zoals huur, nutsvoorzieningen, voedsel en verzekeringen. Zorg ervoor dat deze kosten gedekt zijn voordat je geld aan andere zaken uitgeeft. Sushi en biefstuk is zeker lekker, maar ook duur. Zorg dat je geen geld uitgeeft aan dingen die niet nodig zijn. Eerst betalen wat betaald moet worden, dan kijk je wat je over hebt en dan kan je kijken of je af en toe wat duurders kan kopen of jezelf kan verwennen met nieuwe kleding bijvoorbeeld. Dat soort dingen zijn eigenlijk luxe producten.
Automatisch sparen
Stel een automatische overboeking in naar een spaarrekening zodra je salaris binnenkomt. Dit helpt je te sparen voordat je de kans hebt om het geld uit te geven.
Doelen stellen
Stel duidelijke spaardoelen op. Dit kan het gemakkelijker maken om te sparen als je een specifiek doel hebt, zoals een noodfonds, een vakantie of het afbetalen van schulden.
Verhoog je inkomsten
Overweeg manieren om extra inkomsten te genereren, zoals freelancen, bijverdienen of een hobby omzetten in een kleine onderneming. Bloggen is bijvoorbeeld een manier van bijverdienen (kan zelfs je fulltime inkomen worden). Maar ook een webshop kan een bijverdienste zijn. Daarnaast kan je als zzp’er naast je baan werken en dus extra verdienen. Probeer meerdere manieren van inkomstenbronnen te vinden. Veel mensen beleggen bijvoorbeeld. Lees hier meer over.