Bij jezelf blijven als sollicitant. Hoe doe je dat?

Bij jezelf blijven tijdens een sollicitatie is van cruciaal belang om een oprechte en authentieke indruk te maken op potentiële werkgevers. Dit proces omvat het benadrukken van je sterke punten, waarden en ervaringen op een manier die jouw unieke persoonlijkheid en vaardigheden weerspiegelt.

Sommige mensen zetten echt een masker op en doen zich veel beter voor dan ze echt zijn. Je mag best wel wat kwetsbaarheid laten zien. Wat je soms misschien ook wel lastig vind en waar je bijvoorbeeld beter in wil worden.

Hier zijn enkele tips om bij jezelf te blijven tijdens een sollicitatie:

Ken jezelf

Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het essentieel om duidelijk te begrijpen wie je bent, wat je sterke punten zijn en wat je professionele doelen zijn. Zorg ervoor dat je je eigen prestaties, vaardigheden en ervaringen kunt benadrukken en bespreken.

Wees eerlijk

Wees oprecht en eerlijk in je antwoorden. Probeer niet te overdrijven of informatie te verzinnen. Werkgevers waarderen oprechtheid en kunnen authenticiteit onderscheiden van overdreven zelfpromotie. Je mag best wel zelfverzekerd zijn, maar ga niet overdreven doen als je bijvoorbeeld 25 bent en nog helemaal niet zoveel werkervaring hebt.

Communiceer je waarden

Bespreek tijdens het sollicitatieproces de waarden die voor jou belangrijk zijn en die passen bij de bedrijfscultuur. Dit toont niet alleen jouw persoonlijkheid, maar ook je betrokkenheid bij de missie en visie van het bedrijf.

Blijf kalm en zelfverzekerd

Vertrouwen straalt authenticiteit uit. Blijf rustig, beheerst en positief tijdens het gesprek. Dit zal je helpen om jezelf te presenteren zoals je echt bent, zonder overweldigd te worden door zenuwen. Probeer wel rustig te blijven en niet ovedreven veel te gaan praten. Teveel praten en enthousiasme kan ook afschrikken.

Stel vragen

Stel vragen over het bedrijf, de functie en de cultuur. Dit toont niet alleen je interesse, maar helpt je ook om te bepalen of de organisatie bij jou past. Uiteraard weet je al veel door de vacature, maar er is altijd meer te vragen en meer om te weten te komen. Zorg dat je echt goed weet wat de functie inhoud en wat het bedrijf inhoud.

Wees voorbereid

Oefen voor het gesprek en onderzoek het bedrijf grondig. Door goed voorbereid te zijn, kun je zelfverzekerd en authentiek overkomen wanneer je praat over je kennis van het bedrijf en de redenen waarom je er wilt werken.

Luister actief

Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in wat de interviewer te zeggen heeft. Luisteren en reageren op hun vragen en opmerkingen toont je empathie en communicatieve vaardigheden.

Kortom, bij jezelf blijven tijdens een sollicitatie betekent dat je oprecht en authentiek bent in je presentatie. Door je sterke punten en waarden te communiceren op een zelfverzekerde en oprechte manier, kun je een blijvende indruk maken en de kans vergroten om een functie te krijgen die goed bij je past.

Previous articleEen slimme fabriek. Hoe werkt dat?
Next articleWat kan je doen met de studie sociologie en wat verdien je hiermee?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here