Het beroep loopbaanadviseur. Wat zijn de competenties van een goede loopbaanadviseur?

Heb jij interesse om een loopbaanadviseur te worden en voor jezelf aan de slag te gaan of misschien voor een bedrijf? Het is een populair beroep en kan veel voldoening geven. Een loopbaanadviseur of ook wel loopbaancoach is eigenlijk iemand die gespecialiseerd is in het helpen van mensen bij hun carrière oftewel loopbaan. Het beroep jobcoach is niet hetzelfde. Als loopbaanadviseur begeleid je juist mensen met het traject voor de job. Er is dus wel duidelijk een verschil. Lees hier meer over de functie jobcoach.

Een loopbaanadviseur helpt mensen die twijfelen over hun loopbaan en hierbij advies willen. Hierbij kan je denken aan de vragen: wat kan ik, wat wil ik, wie ben ik? Een zoektocht naar jezelf en jouw kunnen. Ik heb mezelf inmiddels gevonden en mezelf ontdekt door veel te lezen en op te zoeken en nou zetten we graag anderen in hun kracht door middel van inspirerende content.

Wat zijn de competenties van een loopbaanadviseur?

Wat moet je in huis hebben om deze functie goed te kunnen uitvoeren? Je hoeft natuurlijk niet alle competenties gelijk te hebben, je kan deze ook ontwikkelen of hieraan werken. Bijscholing is altijd goed.

1.Goed kunnen luisteren en doorvragen

Gespreksvoering is erg belangrijk. Goed leren luisteren naar de wensen van de klant Ook goed kunnen doorvragen waar nodig. De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren naar de klant om de juiste vragen te kunnen stellen voor je informatieverzameling. Luister, vraag en toon oprecht interesse.

2. Empathie tonen om goed contact te krijgen met client

Empathie is natuurlijk altijd belangrijk en onmisbaar in dit beroep. Als iemand zijn baan verliest is dat heel vervelend voor diegene en kan dit een grote impact hebben op zijn of haar leven en dan moet jij je hierin wel kunnen inleven.

3.Dienstverlenend ingesteld

Klantgerichtheid is ook een belangrijke competentie voor een loopbaanadviseur. Dat betekent luisteren naar de wensen en behoeften van je klant, de klant staat immers centraal.

4.Je deskundigheid van de arbeidsmarkt en van opleidingen kunnen inzetten

Je moet gewoon genoeg kennis van de arbeidsmarkt en opleidingen in huis hebben. Actuele kennis is de basis voor je adviezen. Als loopbaanadviseur moet de honger naar nieuwe kennis er zijn. Je moet up to date zijn van alle trends en mogelijkheden en jezelf blijven bijscholen. Wat zijn de nieuwste mogelijkheden omtrent solliciteren etc.

Waar werk je dan eigenlijk precies?

Loopbaanadviseurs werken bijvoorbeeld bij het UWV werkbedrijf of bij een reïntegratiebedrijf. Maar ook bij werving en selectiebedrijven of bijvoorbeeld bij een opleidingsinstelling als studie en beroepskeuzeadviseur. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een loopbaanadviseur. Je kan ook een eigen kantoor hebben en je eigen klanten hebben.

Welke studie kan je volgen om dit beroep uit te oefenen?

Iedereen mag zich loopbaanadviseur noemen, het is geen beschermde titel, wat toch best raar is. Je kunt het beste denken aan een HBO opleiding als Human Resource Management, social work of toegepaste psychologie.

Ben jij er klaar voor? Ga dan opzoek naar vacatures op bijvoorbeeld Indeed.

Previous articleCyberhelden of criminelen: dit is het salaris van een professionele hacker. Het wordt steeds populairder.
Next articleKun je ook coach worden zonder opleiding?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here