Dit moet je weten over zakelijk rijden. Handig om te weten als ondernemer!

Er zijn rond de 9 miljoen auto’s in Nederland, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Een deel daarvan zijn zakelijke auto’s of particuliere auto’s waarin zakelijk wordt gereden. 

Ben je een zelfstandige ondernemer en wil je meer weten over zakelijk rijden voor je bedrijf? In dit artikel hebben we de meest belangrijks ins en outs over zakelijk rijden voor je verzameld.

Zakelijk rijbewijs halen: is dat mogelijk?

Een groot deel van de startende ondernemers beschikt al over een rijbewijs wanneer ze beginnen met ondernemen. Het kan echter ook zo zijn dat je nog geen papieren hebt om te mogen rijden en dat wel graag zou willen wanneer je je eigen onderneming start. Hoewel de berichtgeving erover divers is, laat de Belastingdienst weten dat je de kosten voor je rijbewijs niet zakelijk af kunt trekken.

Dat is het geval omdat bij een rijbewijs het persoonlijke karakter overheerst, omdat je zo’n rijbewijs voor de rest van je leven (ook buiten de zaak om) kunt gebruiken. Ook de rijlessen zul je dus zelf moeten betalen. Investeer je eenmalig in een goede rijschool, zoals deze autorijschool Dordrecht, dan heb je er gelukkig wel jarenlang op persoonlijk en zakelijk vlak plezier van.

Auto kopen voor de zaak: zakelijk of privé?

Heb je eenmaal je rijbewijs te pakken en ben je op zoek naar een goede auto voor je onderneming dan heb je de keuze uit een zakelijke auto of een auto privé kopen. Het grootste verschil zit hem vooral in de diverse belastingregels en de administratie bij beide soorten auto’s. Zo is het grote voordeel van een zakelijke auto kopen dat je alle gemaakte kosten als zakelijke kosten mag rekenen. Denk aan de aanschafprijs, maar ook aan bezine- en onderhoudskosten.

Het ‘nadeel’ van zakelijk een auto kopen is de bijtelling waar je mee te maken kunt krijgen. Daarom is het voor sommige ondernemers aantrekkelijker om privé een auto aan te schaffen om ook zakelijk mee te rijden, omdat je dan geen bijtelling hoeft te betalen. De enige kosten die je dan mag aftrekken zijn de kosten van € 0,19 per gereden kilometer. Kortom: een interessante kwestie om je eens in te verdiepen wanneer je als ondernemer een auto wil kopen.

Zakelijk een auto leasen als ondernemer

Het kan ook zijn dat je geen geld hebt om een nieuwe auto aan te schaffen of dat je in een volledig nieuwe auto wilt rijden zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen. In dat geval is een auto leasen voor je bedrijf een idee. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan zakelijk een auto leasen. Bij zakelijk leasen mag je standaard de btw aftrekken en krijg je geen BKR-registratie. Alle kosten die je maakt tijdens het rijden kun je zakelijk terugvragen.

Daarbij hoef je je geen zorgen meer te maken over andere autokosten, omdat je iedere maand weet wat je leasekosten zullen zijn. Hierbij zitten de onderhoudskosten, belastingen en verzekeringen inbegrepen. Dat betekent dat je niet al je spaargeld in hoeft te leggen om alsnog in een nieuwe auto te rijden voor je werk. Houd er wel rekening mee dat je in het geval van zakelijk leasen ook te maken kunt krijgen met bijtelling.

Previous articleHoe krijg je schadevergoeding als je slachtoffer bent van persoonlijk letsel op je werkplek?
Next articleVermogen Edson da Graça. Hoe rijk is hij inmiddels anno 2024?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here