Een baan zoeken na detentie. Wat komt hier bij kijken en waar kan je zoeken?

Loopbaanadviseur, begeleider en criminoloog die graag meedenkt met kwetsbare mensen in de samenleving, mensen die anders zijn, maar ook mensen die graag willen en een tweede kans verdienen.

Het vinden van een baan na detentie kan een uitdagende taak zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak en ondersteuning.

In sommige branches zal je nooit kunnen werken, je hebt voor de zorg bijvoorbeeld een VOG nodig. Wil jij bijvoorbeeld als ervaringdeskundige aan de slag omdat je misschien verslaafd bent geweest dan zijn er eventueel wel mogelijkheden. IK denk juist dat ex gedetineerden veel kunnen bijdragen met hun verhaal aan de GGZ en verslavingszorg, ook zijn het vaak prima coaches omdat ze juist die streetwise ervaring hebben.

Je hebt een goede begeleider nodig die met je meedenkt, samen aan jouw CV werkt, bedenkt hoe je de gaten kan opvullen, kijkt naar opleidingsmogelijkheden, maar ook naar jouw kwaliteiten. Er zijn genoeg werkgevers die ex gedetineerden een tweede kans bieden en er zijn zelfs uitzendbureaus voor. Misschien wil jij wel je eigen bedrijf beginnen, ook dan geven we genoeg tips en tools op dit platform.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen en middelen die beschikbaar zijn om je te helpen bij het zoeken naar werk na detentie.

Reflectie en voorbereiding

Voordat je begint met het zoeken naar een baan, is het belangrijk om wat tijd te nemen voor zelfreflectie. Denk na over je vaardigheden, ervaringen en interesses. Wat voor soort werk vind je leuk? Wat zijn je sterke punten? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld tijdens je detentie die nuttig kunnen zijn op de arbeidsmarkt? Zelfbewustzijn kan je helpen bij het richten van je zoektocht naar geschikte banen. Dit kan je uiteraard samen met een begeleider of reintegratiecoach doen.

Scholing en training

Als je tijdens je detentie geen formele opleiding of training hebt gevolgd, kan het de moeite waard zijn om na te denken over mogelijkheden voor bijscholing of training. Veel organisaties bieden programma’s aan die specifiek zijn ontworpen voor mensen die terugkeren naar de samenleving na detentie, zoals beroepsopleidingen, taalcursussen of herintegratieprogramma’s. Deze programma’s kunnen je helpen om nieuwe vaardigheden te leren en je kansen op het vinden van werk te vergroten.

Re-integratieondersteuning

Zoek naar organisaties of instanties die re-integratieondersteuning bieden aan mensen die uit detentie komen. Deze organisaties kunnen je helpen bij het opstellen van een cv, het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en het vinden van geschikte vacatures. Ze kunnen ook advies en begeleiding bieden bij andere aspecten van het re-integratieproces, zoals huisvesting en financiën. Vaak wordt dit al aangeboden na detentie. Je wordt in Nederland vaak goed begeleid bij de nazorg.

Netwerken

Netwerken kan een krachtige manier zijn om werk te vinden, vooral voor mensen die terugkeren naar de arbeidsmarkt na detentie. Maak gebruik van bestaande professionele en persoonlijke relaties en vertel mensen in je netwerk over je zoektocht naar werk. Dit kunnen vrienden, familieleden, voormalige collega’s of mede-ex-gedetineerden zijn. Je weet nooit wie je kan helpen bij het vinden van een baan of waardevol advies kan geven.

Doorzettingsvermogen en geduld

Het vinden van een baan kan tijd kosten en kan gepaard gaan met afwijzingen en uitdagingen. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven en door te zetten, zelfs als het proces moeilijk lijkt. Blijf positief en blijf actief zoeken naar kansen, en wees bereid om te leren en te groeien van elke ervaring.

Het is natuurlijk ook de vraag wat je met je achtergrond doet. Ga je het vertellen? Of hou je het toch voor jezelf? Je kan het ook altijd later nog vertellen als je eenmaal hebt laten zien dat je goed werk verricht en graag wil.

  Kortom, het vinden van een baan na detentie vereist inzet, voorbereiding en doorzettingsvermogen. Door gebruik te maken van de beschikbare middelen en ondersteuning, en door actief te blijven zoeken naar kansen, kun je je kansen op het vinden van zinvol werk vergroten en een succesvolle overgang maken naar het arbeidsleven na detentie.

  Je staat er echt niet alleen voor! Je verdient een tweede kans en er zijn genoeg iniatieven voor mensen na detentie.

  Heb jij nou lang vastgezeten, maar toch een leuke baan gevonden of ben jij je succesvolle eigen bedrijf gestart? Deel je verhaal met anderen op ons platform. Geef mensen die inspiratie en motivatie.

  info@carrieretijd.nl

  Previous articleDe kenmerken van een goede recruiter.
  Next articleVoor en nadelen van dropshipping. Iets voor jou?

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here