De kenmerken van een goede recruiter.

Wat is nou eigenlijk een goede recruiter? Meningen zullen hierover verschillen. Als werkzoekende krijg je te maken met recruiters en ze zijn allemaal weer anders. De ene stelt veel vragen en is echt in je geïnteresseerd, de andere houdt het wat meer zakelijker.

Het werk van een recruiter omvat meer dan een mensenmens zijn. Recruiters moeten communiceren met een reeks uiteenlopende persoonlijkheden, identificeren of kandidaten over de relevante vaardigheden voor een functie beschikken, het bedrijf van hun werkgever door en door kennen, ervaring hebben met up-to-date recruitmenttechnologie en nog veel meer.

Er wordt vaak gedacht dat het matchen van kandidaten met de juiste functie makkelijk verdienen is. De realiteit laat echter zien dat dit anders zit: het is ongelofelijk lastig en vereist veel inspannend werk. Een goede recruiter ben je dan echt ook niet zomaar.

Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen die een recruiter zo waardevol maken en dus een goede recruiter maken:

Altijd op zoek naar verbetering

De recruitment wereld is een dynamische wereld. Om bij te blijven, is snel schakelen van groot belang. Je moet zaken snel in beweging kunnen zetten je bent altijd overal als eerste bij. Je weet de juiste mensen in te schakelen op het juiste moment, breidt continu je netwerk uit en zoekt altijd naar manieren om je werk te verbeteren. Je bent leergierig en schoolt jezelf continue bij. Je bent up-to-date van alles wat er speelt in recruitmentland.

Gaat doelgericht te werk

Recruiters hebben een duidelijk doel voor ogen, namelijk het matchen van talent met vacatures. Op die manier dragen ze bij aan het uiteindelijke bedrijfsdoel: groei en winst. Er is weinig tijd en geld te verliezen, dus als recruiter evalueer je je handelingen grondig. Hiervoor ben je altijd goed bereikbaar, speel je direct in op de klant en durf je snel de knoop door te hakken. Niet teveel twijfelen, maar gewoon gaan voor die goede kandidaat.

Een luisterend oor, maar vooral ook nieuwsgierig

Een recruiter is een goede gesprekspartner en bezit een flinke dosis mensenkennis. Dit begint met luisteren, luisteren en nog meer luisteren. Maar ook met name met nieuwsgierig zijn en doorvragen. De kandidaat echt leren kennen. Vragen stellen, meer te weten te komen over de kandidaat. Met name ook de juiste vragen stellen. Wat zijn de interesses van kandidaten? Wat zijn de vaardigheden van de kandidaat? Recruiters kunnen kandidaten op vaak nog onbekende talenten en vaardigheden wijzen. Een luisterend oor zorgt ervoor dat je een heldere vertaalslag kan maken van de vraag die ligt bij de klant, naar het vinden van de juiste kandidaat.

Spin in het web/kan goed schakelen

Werkzaamheden van recruiters zijn ontzettend breed. Het is echt niet alleen zoeken op allerlei kanalen/vacaturesites etc en bellen met kandidaten. HR, sales, marketing: inmiddels zijn het allemaal disciplines die een recruiter niet onbekend zijn. Er wordt gecommuniceerd met specialisten op verschillende niveaus om tot een goed eindresultaat te komen. Ook wordt er verwacht dat ze kandidaten coachen ter voorbereiding op hun nieuwe werkomgeving. Je moet dus goed kunnen switchen tussen taken. Op één dag ben je bezig met allerlei verschillende dingen. Van taken op het vlak van HR en sales tot strategie en marketing. Die afwisseling vind je leuk.

Previous articleKun je ook coach worden zonder opleiding?
Next articleEen baan zoeken na detentie. Wat komt hier bij kijken en waar kan je zoeken?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here