Succesvol sparen als zelfstandige: tips voor freelancers

Eerlijk is eerlijk: werken als freelancer is super. Je hebt meer vrijheid, een flexibele baan en geen enkele dag is hetzelfde. Daarbij bouw je ook iets op voor jezelf en voor je toekomst. Maar iets dat daar ook bij hoort is dat jij volledig verantwoordelijk bent voor het geld dat binnenkomt en dat is prima, want daar krijg je ook veel voor terug en het voelt goed om zelf controle te hebben over je inkomsten. Maar sparen en plannen voor de toekomst kan soms wel wat lastig zijn. Als freelancer heb je namelijk niet echt zekerheid van een vast inkomen of een vast contract. Maar toch wil je ook genieten van een toekomst zonder financiële stress en hoofdpijn. Lees snel verder, dan weet je precies hoe je als freelancer kunt sparen voor een ontspannen toekomst zonder geldzorgen. Nou, waar wacht je nog op? Tijd is geld! 

Tip 1: Een goed budget is het halve werk

Een budget is de eerste stap naar een financieel sterke toekomst als freelancer. En natuurlijk ook het volgen van dit budget, hint-hint. Je budget moet een totaalplaatje zijn van al je inkomsten en uitgaven. Denk aan vaste kosten zoals huur, hypotheek, gas en energie. Maar kijk ook verder dan dat naar je variabele kosten zoals boodschappen, abonnementen en andere zakelijke uitgaven. Als freelancer moet je verder kijken dan alleen zakelijk of privé, de grens tussen deze twee gebieden is een beetje vaag. Zorg daarom dat je een goed beeld hebt van je zakelijke kosten en inkomsten, maar ook je privésituatie is belangrijk. Als je weet wat je elke maand binnenkrijgt en wat eruit gaat, kun je een realistisch doel opstellen wat betreft sparen. 

Tip 2: Bereid je voor op een noodgeval

Als freelancer ben jij de hoofdverantwoordelijke voor je financiële situatie. En er doen zich altijd onvoorziene situaties voor, maar als jij de baas bent over je eigen bedrijf moet je voorbereid zijn op dit soort situaties. Je inkomen is niet elke maand vast, dus zorg dat je wel altijd in staat bent om je vaste lasten te dekken. Je kunt altijd ziek worden of in een tijd komen te zitten met weinig opdrachten. Een goede richtlijn hierbij is om drie tot zes maanden levenskosten in een noodfonds te zetten. Als het dan echt een keer misgaat, wat we natuurlijk hopen van niet, ben je in ieder geval voorbereid.

Tip 3: Automatiseer je spaargeld.

In de technologische wereld van dit moment is automatisering je beste vriend. Zeker als je wilt sparen als zelfstandige kan automatisering een grote hulp zijn. Stel elke maand een automatische overboeking in van je zakelijke rekening naar je spaarrekening. Zo hoef je er niet over na te denken en dan krijg je geen kans om het geld uit te geven zonder dat je het door hebt. Geld vliegt er toch altijd net iets makkelijker uit dan je denkt. Wees wel realistisch in wat je elke maand kunt missen, ga geen duizenden overboeken als je dan je zakelijke kosten niet kunt dekken. 

Tip 4: Doe regelmatig een financiële check-in 

Als freelancer is het belangrijk om altijd een vinger aan de pols te houden. Je hebt natuurlijk bepaalde doelen opgesteld voor jezelf en het is belangrijk om regelmatig even te checken of je strategie goed genoeg is om deze doelen te bereiken. Misschien zit je hartstikke goed en bereik je je doelen wel sneller dan je had gedacht, maar het kan ook dat je nog wat kleine aanpassingen moet doen om tot de finishlijn te komen. Het kan ook zijn dat je situatie verandert, misschien heb je wel een heel goed jaar met meer opdrachten. Je kunt dan je spaarbedrag verhogen. Als je in een dipje zit, moet je misschien kijken naar manieren om je vaste lasten te beperken. Dat is duurzaam en groen sparen

Previous articleBen jij het type voor de zorg? Of wil je gewoon snel verdienen aan mensen?
Next articleHoe kom je voor jezelf op op de werkvloer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here