Hoe vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt?

Jij wilt graag die ene baan, jij wilt graag gezien worden op LinkedIn, je wilt misschien hogerop komen etc.

Je hoort het bijna dagelijks in het nieuws, de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Er zijn in jaren niet meer zoveel vacatures geweest en het aantal werklozen daalt erg snel. Allemaal positief nieuws.

Het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt vereist een combinatie van vaardigheden, ervaring, netwerken en een strategische aanpak.

Hier zijn enkele manieren om je kansen te vergroten:

1. Bedenk wat je echt wilt

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het belangrijk om te bedenken wat je nu écht wilt. Van welke functies gaat je hart sneller kloppen? In wat voor werkomgeving zou je graag willen werken? Wil je in een grote of kleine organisatie werken? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen, voordat je aan de slag kunt. Als jij echt duidelijk weet wat je wilt en daarover enthousiast bent zullen bedrijven en werkgevers dat ook zien. Geef dus duidelijk op je cv en op je LinkedIn aan wat je wilt en wat je zoekt.

2. Toon zelfvertrouwen

Wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt, straal je dit ook uit naar anderen toe. Sommige mensen zijn nou eenmaal wat onzeker. Maar je kan je uiteraard wel goed voorbereiden. Bekijk de website van de organisatie waar je gaat solliciteren, verdiep je in de functie en bedenk welke vragen je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek.

3. Ben origineel

Je bent natuurlijk niet de enige die solliciteert op de betreffende functie, daarom is het belangrijk om uniek te zijn. Laat zien welke unieke kwaliteiten jij bezit en benoem voorbeelden. Zorg voor een goed CV en een goede motivatiebrief met een binnenkomer. Iets dat laat zien waarom jij in dat bedrijf hoort.

4. Zorg voor stages of vrijwilligerswerk ervaring op je CV

Je hoeft echt niet gelijk een CV vol met banen te hebben, maar een goede stageplek of vrijwilligersplek is altijd goed op je CV. Zeker als je beginner bent is het soms lastig om er tussen te komen.

5. Zorg voor een goed CV en een goede motivatiebrief

Ben jij nou niet de beste tekstschrijver, maar bijvoorbeeld wel goed in jezelf verkopen tijdens het gesprek? Er zijn genoeg begeleiders of coaches online die je kunnen helpen met jouw brief en CV voor een klein tarief. Vroeger was een CV niet eens nodig. Je liep gewoon een dagje mee, maar tijden zijn veranderd. Ook wij kunnen helpen met jouw CV en motivatiebrief.

6. Toon initiatief

Wees proactief en toon initiatief. Laat zien dat je bereid bent om extra stappen te zetten, te leren en bij te dragen aan het succes van het bedrijf. Geef aan dat je openstaat voor scholing en cursussen om jouw werk nog beter uit te voeren. Wees leergierig en open.

Er zijn zoveel vacatures. Het moet je met deze tips gewoon lukken!

Wees vooral ook jezelf en overdrijf niet.

Previous articleHoe belangrijk is werk voor de gezondheid?
Next articleHoe begeleid je kinderen en zet je ze in hun kracht? Is begeleiding iets voor jou? Lees gauw verder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here