Kan je met je WO diploma ook gewoon op MBO niveau werken? Ja, waarom niet dan?

Niet iedereen wil ook een hoog niveau baan. Sommige mensen kunnen wel goed leren, maar hebben bijvoorbeeld last van faalangst of kunnen niet een 36 urige werkweek aan. Dat is helemaal niet erg. MBO banen zijn ook gewoon prima en zijn zelfs in overvloed. Dus zoek je kans als je werkloos bent met een WO diploma;). Het is geen schaamte om een stapje naar beneden te doen als jij je hier beter bij voelt en zo beter functioneert.

Er zijn diverse redenen waarom iemand met een wo-diploma ervoor zou kiezen om op mbo-niveau te werken, en het is zeker mogelijk om een succesvolle en bevredigende carrière in dit onderwijsniveau te hebben.

Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

Redenen om op MBO-niveau te werken met een WO-diploma

  1. Passie voor Onderwijs en Ondersteuning: Veel mensen met een wo-diploma kiezen ervoor om op mbo-niveau te werken omdat ze een passie hebben voor onderwijs en het ondersteunen van jongeren in hun ontwikkeling. Ze willen bijdragen aan de praktische en beroepsgerichte opleiding van studenten, wat een directe impact heeft op hun loopbaan.
  2. Verschil Maken: Op mbo-niveau werken kan een zeer bevredigende ervaring zijn, omdat je vaak direct kunt zien hoe je werk het leven van studenten verbetert. Door je kennis en ervaring te delen, help je hen bij het ontwikkelen van vaardigheden die essentieel zijn voor hun toekomstige beroep.
  3. Carrièreverandering: Sommige mensen met een wo-diploma ontdekken na verloop van tijd dat hun oorspronkelijke carrièrepad niet meer bij hun interesses en waarden past. Werken op mbo-niveau kan een aantrekkelijke optie zijn voor een carrièreswitch.
  4. Werken met Jongeren: Voor velen is het werken met jongeren een belangrijke motivatie. Het begeleiden en inspireren van studenten kan een zeer bevredigende en dynamische werkomgeving bieden.
  5. Flexibiliteit en Balans: Mbo-scholen bieden soms flexibele werkuren en de mogelijkheid om een betere werk-privébalans te vinden. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een minder stressvolle werkomgeving dan sommige functies op wo-niveau.

Mogelijke Rollen voor WO-gediplomeerden op MBO-niveau

  1. Docent: Met een wo-diploma kun je als docent werken op een mbo-instelling. Je brengt je academische kennis over en past deze aan op een meer praktische manier die relevant is voor mbo-studenten. Vaak is aanvullende didactische scholing vereist, zoals een pedagogisch-didactisch getuigschrift.
  2. Studieloopbaanbegeleider: WO-gediplomeerden kunnen werken als studieloopbaanbegeleider of mentor, waarbij ze studenten helpen bij het plannen van hun studie en loopbaan, en hen ondersteunen bij persoonlijke en academische uitdagingen.
  3. Begeleider: Je kan als Universitaire afgestudeerde ook werken als begeleider. Misschien hou je wel heel erg van de zorg en mensen helpen. Werken in de jeugdzorg met pedagogische wetenschappen? Werken als forensisch begeleider als Criminologe? Het kan allemaal. Doe vooral wat je leuk vind.
  4. Administratieve en Managementrollen: Er zijn ook mogelijkheden op het gebied van administratie en management binnen mbo-instellingen. Dit kan variëren van beleidsontwikkeling tot de coördinatie van programma’s en projecten.

Het is echt niet raar of een schaamte of van een WO diploma naar een MBO baan te gaan. Je moet gewoon doen wat je leuk vind. Als jij voelt dat je een baan op hoog niveau gewoon niet aankan qua drukte en qua uren. (het jammere is dat die banen altijd voor 32 uur of meer zijn). Veel intelligente mensen kunnen dit gewoon niet aan. Veel mensen hebben tegenwoordig last van overprikkeling en zijn opzoek naar meer balans in hun prive leven.

Previous articleWat is Tempo-team voor uitzendbureau? Wat hebben ze voor vacatures?
Next articleHet vermogen van Caroline Tensen in 2024. Hoe rijk is deze dame eigenlijk?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here