Wat is een sociale ondernemer? Kan je zowel economisch zijn als sociaal?

Een sociale ondernemer is iemand die een onderneming opricht met als primair doel het oplossen van maatschappelijke problemen, in plaats van enkel winstmaximalisatie. Dit type ondernemer combineert de drijfveren en technieken van traditionele commerciële ondernemingen met een missie om sociale, culturele of milieuproblemen aan te pakken. De focus ligt dus op het creëren van sociale waarde naast het genereren van economische waarde. Ik denk dat veel zorgorgansaties het vanuit het zorgaspect doen en niet alleen vanuit het geld. Tuurlijk zijn er genoeg zorgondernemers die het doen voor het geld, maar zeker niet allemaal.

Kenmerken van een sociale ondernemer

 1. Sociale missie: De kern van hun bedrijfsmodel is een sociale of milieugerelateerde missie.
 2. Innovatie: Ze gebruiken vaak innovatieve oplossingen om maatschappelijke problemen aan te pakken.
 3. Duurzaamheid: Ze streven naar duurzame impact, zowel in termen van milieuvriendelijkheid als economische levensvatbaarheid.
 4. Herinvestering: Winst wordt vaak herinvesteerd in de onderneming om de sociale missie te ondersteunen en uit te breiden.

Hoe verdienen sociale ondernemers geld?

Sociale ondernemers verdienen geld op verschillende manieren, afhankelijk van hun bedrijfsmodel en sector. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden:

 1. Verkoop van producten of diensten:
  • Sociale ondernemers bieden producten of diensten aan de markt aan, zoals traditionele bedrijven dat doen. De inkomsten uit de verkoop worden gebruikt om de bedrijfsvoering te bekostigen en de sociale missie te ondersteunen. Bijvoorbeeld, een bedrijf dat duurzame mode verkoopt en tegelijkertijd werkgelegenheid biedt aan kansarme groepen.
 2. Subsidies en donaties:
  • Veel sociale ondernemingen ontvangen subsidies van overheden of non-profitorganisaties die hun sociale missie ondersteunen. Daarnaast kunnen ze donaties krijgen van individuen of stichtingen.
 3. Sociale investeringen:
  • Sociale ondernemers kunnen kapitaal aantrekken van impact-investeerders die rendement zoeken, zowel financieel als sociaal. Deze investeerders zijn bereid een lager financieel rendement te accepteren in ruil voor sociale impact.
 4. Lidmaatschappen en abonnementen:
  • Sommige sociale ondernemingen werken met lidmaatschaps- of abonnementsmodellen, waarbij klanten een regelmatige bijdrage betalen voor doorlopende toegang tot diensten of producten.
 5. Crowdfunding:
  • Sociale ondernemers maken vaak gebruik van crowdfundingplatforms om kapitaal aan te trekken. Hierbij krijgen supporters de mogelijkheid om te investeren in ruil voor beloningen of een aandeel in de onderneming.
 6. Partnerships en samenwerkingen:
  • Ze werken vaak samen met overheden, non-profitorganisaties en andere bedrijven om middelen en expertise te bundelen. Deze samenwerkingen kunnen ook financiële voordelen met zich meebrengen.

Door deze diverse inkomstenbronnen kunnen sociale ondernemers zowel hun operationele kosten dekken als hun sociale missie voortzetten en uitbreiden. Het succes van een sociale onderneming wordt dan ook niet alleen gemeten in termen van winst, maar ook in termen van de positieve impact die ze hebben op de samenleving.

Previous articleEen nieuwe werknemer: zo kun je hem of haar thuis laten voelen in jouw bedrijf
Next articleWerk-privébalans in tijden van hybride werken: Win-win voor werknemer én werkgever

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here