Wees niet te arrogant op de werkvloer. Collega’s en managers vinden dit vaak niet fijn.

Je bent misschien zelfverzekerd en een beetje een betweter. Je weet dingen misschien ook wel beter, maar laat dit niet teveel blijken. Je ziet waar dingen misgaan en anders kunnen (een innovatieve denker, denkt stappen vooruit, weken vooruit), maar kijk uit. Managers houden van hun “Machtspositie” en spelen graag de baas. Niet alle managers of leidinggevenden, maar veel wel. Ga daar niet tegen in! Ze zijn niet voor niks manager of leidinggevende geworden. Deze machtspositie vinden ze vaak fijn en er zijn ook veel mensen die hier misbruik van maken en mensen downgraden in plaats van upgraden. De hoge en vaak rijke heren (maar ook vrouwen) voelen zich vaak goed in hun positie waar ze veel mensen onder zich hebben.

Arrogantie kan op de werkvloer vaak tot negatieve reacties leiden, zowel van collega’s als managers. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen zelfvertrouwen en arrogantie.

Hier zijn wat beknopte punten over waarom arrogantie problematisch is en hoe je dit kunt vermijden in een professionele omgeving:

 1. Arrogantie ondermijnt samenwerking: Arrogante houdingen kunnen leiden tot conflicten en spanningen op de werkvloer. Het is moeilijk om effectief samen te werken als je collega’s of ondergeschikten zich niet gehoord of gerespecteerd voelen.
 2. Slechte communicatie: Arrogante mensen zijn vaak minder bereid om naar anderen te luisteren, wat leidt tot een gebrek aan open communicatie en begrip.
 3. Slechte reputatie: Arrogantie kan leiden tot een negatieve reputatie op de werkplek en je kansen op promotie of groei binnen het bedrijf verminderen.
 4. Minder leermogelijkheden: Arrogante mensen zijn vaak minder bereid om te leren en te groeien, omdat ze geloven dat ze al alles weten. Dit kan je professionele ontwikkeling beperken.

Om arrogantie te vermijden:

 • Wees empathisch: Probeer de perspectieven van anderen te begrijpen en luister naar hun standpunten. Dit toont respect en helpt bij het opbouwen van positieve relaties.
 • Zelfreflectie: Denk na over je gedrag en attitude op de werkvloer. Vraag jezelf af of je jezelf als arrogant beschouwt en, zo ja, werk aan het verminderen van die eigenschappen.
 • Feedback: Vraag feedback van collega’s en leidinggevenden over hoe je overkomt. Dit kan helpen om eventuele arrogantie te identificeren en aan te pakken.
 • Teamspeler zijn: Toon een positieve houding ten opzichte van samenwerking en teamwork. Werk actief samen met anderen om gemeenschappelijke doelen te bereiken.
 • Bescheidenheid: Erken dat niemand alles weet en dat iedereen ruimte heeft om te groeien. Wees bescheiden over je kennis en vaardigheden.
 • Positieve bijdrage: Doe je best om een positieve bijdrage te leveren aan het team en het bedrijf. Dit zal je reputatie helpen opbouwen als een waardevolle en respectvolle collega.
 • Zelfbeheersing: Let op je reacties en emoties. Probeer te voorkomen dat je te snel oordeelt of kritiek uit zonder alle feiten te kennen.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen zelfvertrouwen en bescheidenheid op de werkvloer. Dit zal helpen om positieve relaties te bevorderen, de samenwerking te verbeteren en je professionele reputatie te versterken.

Helemaal klaar met je baas?. Begin dan voor jezelf. Begin hier. Met een goede domeinnaam en hosting provider. Het begin van jouw online journey. Succes!

Previous articleSlim, maar vaak onzeker. Hoe ga je hier mee om op de werkvloer?
Next articleWat kan je allemaal met de opleiding helpende zorg en welzijn?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here