Welke baan past bij mij? Wij geven je tips.

welke baan past bij mij

Hoe geef je nou antwoord op de vraag: welke baan past bij mij?Wat vind ik nou eigenlijk leuk om te doen? Er is zoveel keuze dat het soms ook gewoon lastig is.

Om dit te kunnen beantwoorden moet je zelfinzicht hebben. Wat vind je leuk? Werk je graag alleen of met mensen? Werk je graag overdag of s’avonds? Of ben je misschien meer een nachtmens? Er zijn zoveel beroepen dat ik me kan voorstellen dat je het soms niet meer weet. Wat ga ik studeren, wat wil ik worden? Waar ga ik werken? Vergeet niet dat je ook meerdere banen kan hebben of bijvoorbeeld een baan en daarnaast werken aan je eigen bedrijf.

Enkele tips voor jou:

1.Wees eerlijk naar jezelf

Denk niet alleen aan salaris en status en wat je van huis mee krijgt. Maar denk aan wat jij leuk vindt. Jij moet het uiteindelijk doen. 40 uur werken per week of misschien wel minder. Veel mensen werken nu parttime en hebben hun eigen ding ernaast. Wil je die uren spenderen op een kantoor of liever onder de mensen zoals bijvoorbeeld in de zorg? Wil je denk werk doen of liever praktisch bezig zijn? Het moet je uiteindelijk gelukkig maken.

2.Vraag het ook eens aan anderen!

Je moet op je eigen vertrouwen, maar een advies van anderen kan geen kwaad. Je familie kent je waarschijnlijk goed vrienden kennen je goed en hebben misschien meer ideeën voor je. Misschien komen er ook wel beroepen naar boven waar je nog helemaal nooit aan gedacht had. Vraag daarom je vrienden en familie naar welke banen zij bij je vinden passen en waarom dat dan is.

3.Doe een beroepskeuzetest en persoonlijkheidstest

Er zijn genoeg testen op het internet te vinden waarbij je jezelf beter kan leren kennen. Op deze manier krijg je beter inzicht in jouw wensen en krachten.

Je weet wat ze zeggen: Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken. Ik ben er eigenlijk op latere leeftijd achter gekomen dat ik helemaal niet van een kantoorbaan hou (WO opgeleid, Criminologie) en liever in de zorg mensen bezig ben. Maar dit zijn vaak MBO opleidingen. Dit is dus best raar. Mijn denkniveau is WO, maar wat ik leuk vind zijn MBO zorg banen. Mensen helpen als verzorgende of helpende of als begeleider. Ook jongerencoach en jobcoaching past goed bij mij

4.Loop stage of doe vrijwilligerswerk

Oke, natuurlijk wil iedereen gewoon een betaalde baan, maar om er echt achter te komen wat bij je past kan je het beste gewoon eens meedraaien bij een bedrijf als vrijwilliger of misschien als stagiair.

Die stage is echt belangrijk. Het geeft je een indruk van het echte werk.

Succes met jouw jobsearch en zelfontdekking. Wie ben ik? Wat wil ik? waar haal ik mijn voldoening en geld uit? en lees vooral onze andere artikelen. Hopelijk maak je gelijk de juiste keuze. Maar onthou wel een carriereswitch op latere leeftijd kan nooit kwaad en kan altijd nog.

Previous articleMaak gebruik van deze vijf principes om sneller promotie te maken
Next articleRijkste voetballer in 2024. Like what?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here