Zijn ondernemers altijd intelligent of zijn ze gewoon anders?


Nee, ondernemers zijn niet altijd intelligent in de traditionele zin van het woord, maar ze hebben vaak specifieke kenmerken en vaardigheden die hen succesvol maken in het ondernemerschap. De ene ondernemer is de andere niet. Je bent misschien goed in iets, maar dat betekent niet dat je alles kan. Je bent misschien goed in denken bedenken, merken bouwen en branding, maar misschien ben je wel helemaal niet goed in cybersecurity en vergeet je dat niet iedereen goede bedoelingen heeft met je en jouw empire/merken. De ene persoon is misschien goed met technologie en ICT en heeft daar een bedrijfje in, de ander is goed met zijn handen en is bijvoorbeeld klusjesman en heeft daar een bedrijf in, de ander is goed in het bedenken van creatieve merken en met online websites. Ieder in zijn waarde en elke ondernemer heeft weer zijn eigen kracht.,

Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Diverse vaardigheden zijn belangrijker dan intelligentie: Ondernemers moeten een breed scala aan vaardigheden hebben, zoals probleemoplossing, communicatie, leiderschap, veerkracht en doorzettingsvermogen. Deze vaardigheden zijn vaak belangrijker dan puur intellectuele intelligentie.
  2. Diversiteit in ondernemersprofielen: Ondernemers komen in alle vormen en maten, en hun achtergronden variëren sterk. Sommigen hebben een hoog opleidingsniveau en uitgebreide ervaring, terwijl anderen hun bedrijf starten zonder een formele opleiding. Er zijn succesverhalen van ondernemers met een breed scala aan intelligentieniveaus.
  3. Emotionele intelligentie is cruciaal: Naast cognitieve intelligentie is emotionele intelligentie (EQ) van groot belang voor ondernemers. Het vermogen om emoties te begrijpen, te beheersen en effectief met anderen om te gaan, is van onschatbare waarde in zakelijke relaties, klantinteracties en leiderschap.
  4. Creativiteit en innovatie: Ondernemers moeten vaak creatief en innovatief zijn om nieuwe zakelijke kansen te identificeren en te benutten. Creativiteit is niet direct gerelateerd aan intellectuele intelligentie, maar eerder aan de mogelijkheid om bestaande kennis en ideeën op nieuwe en waardevolle manieren te combineren. Maar ook hier geld dat niet iedere ondernemer creatief is en innovatief. Sommige ondernemers zijn meer zakelijk.
  5. Risicobereidheid en doorzettingsvermogen: Succesvolle ondernemers zijn bereid risico’s te nemen en hebben doorzettingsvermogen om tegenslagen te overwinnen. Deze kenmerken zijn niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan intelligentie, maar aan de bereidheid om uitdagingen aan te gaan en te blijven proberen.
  6. Netwerken en samenwerken: Ondernemers moeten vaak sterk zijn in het opbouwen van relaties en netwerken. Dit vereist sociale intelligentie en het vermogen om effectief met anderen te communiceren en samen te werken.
  7. Leerbaarheid: Een belangrijk kenmerk van ondernemers is hun vermogen om snel te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit staat los van hun initiële intelligentieniveau en heeft meer te maken met hun leerbereidheid.
  8. Gedrevenheid en passie: Veel ondernemers zijn gedreven en gepassioneerd over hun zakelijke ideeën. Dit helpt hen om door de moeilijke tijden heen te komen en succes te behalen, zelfs als ze niet de hoogste scores halen op intelligentietests.
  9. Team en advies: Ondernemers begrijpen vaak dat ze niet alles zelf kunnen doen en zoeken slimme mensen om zich heen of zoeken advies van experts. Dit getuigt van intelligentie in de vorm van inzicht in hun eigen beperkingen en de waarde van anderen.
  10. Toegang tot hulpmiddelen en ondersteuning: Ondernemers hebben soms toegang tot ondersteunende structuren zoals mentoren, zakelijke incubators en adviesdiensten. Deze middelen kunnen hen helpen slagen, ongeacht hun initiële intelligentieniveau.

Kortom, het is duidelijk dat ondernemerschap niet uitsluitend afhankelijk is van intellectuele intelligentie. Er zijn veel andere factoren, vaardigheden en kenmerken die van cruciaal belang zijn voor het succes van ondernemers. Hoewel intelligentie nuttig kan zijn in zakelijke besluitvorming en probleemoplossing, is het geen doorslaggevende factor voor het starten en runnen van een succesvol bedrijf. Wat uiteindelijk telt, is de combinatie van vaardigheden, mindset en toewijding die een ondernemer in staat stelt om zijn of haar visie te realiseren.

En vergeet niet het netwerk dat je om je heen hebt. Als niemand je wilt helpen of je geen geld hebt dan zal je er ook niet komen. Je hebt een team nodig, supporters en wat startkapitaal zal ook wel fijn zijn.

Previous articleSlimmer dan de baas. Hoe ga je hier mee om op de werkvloer?
Next articleHoe belangrijk zijn internetskills in 2023 en op de werkvloer?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here