10 nuttige tips voor het vinden van jouw droombaan online

Er is al even sprake van een groot personeelstekort in Nederland. Werkgevers zijn er uiteraard niet blij mee, maar voor mensen die niet tevreden zijn met het werk dat ze doen en/of werkzoekenden is dit het ideale moment om een baan te zoeken die echt bij ze past. Tegenwoordig doe je dit gewoon online.De vraag is alleen: hoe weet je precies wat je droombaan is en hoe vind je vervolgens de baan van je dromen? Er zijn genoeg vacaturesites te vinden, zoals https://www.werkenindepeel.nl/ waar je terechtkunt. In dit artikel helpen we je een handje met deze zoektocht en geven we je enkele tips voor het vinden van je droombaan online.

1. Bepaal waar je nou echt blij van wordt op werkgebied

Voordat je op zoek gaat via Google of via een vacaturesite is het nodig om voor jezelf te bepalen wat je nou echt leuk vindt. Welke banen matchen bij jouw persoonlijke voorkeuren? En wat lijkt je leuk om te doen? Schrijf dit voor jezelf op zodat je weet in welke branche je op zoek moet gaan. Een droombaan is immers wel een baan waar je gelukkig van wordt.

2. Ontdek je sterke (en minder sterke) punten

Hoe belangrijk het ook is om werk leuk te vinden; je moet ook voor iets gaan waar je goed in bent of in ieder geval: goed in kunt worden. Kijk daarom eens goed naar je eigenschappen: wat kun je al? Sterke punten zijn onder andere:

-Goed in communicatie

-Stressbestendig

-Weet van aanpakken

-Doorzetter

-Creatief

-Assertief.

3. Ook zelfreflectie is van groot belang

Daarbij is het goed om zelfreflectie toe te passen. Wie ben je en waar sta je voor? Het zou immers te gek zijn om je eigen normen en waarden toe te kunnen passen binnen je droombaan. Wat handig is om te weten, is dat je online verschillende persoonlijkheidstesten kunt doen. Daarmee kom je erachter welke banen er bij jouw persoonlijkheid passen. Ideaal!

4. Maak een account op LinkedIn aan

Weet je eenmaal een beetje in welke richting je een baan zoekt, dan is het tijd om actief online op zoek te gaan naar een passende droombaan. Het sociale medium LinkedIn is hierbij een belangrijke spil; daar draait het namelijk om banen vinden en het bijhouden van een netwerk. 

-Maak dus een account aan op LinkedIn 

-Vul je werkervaring, vaardigheden en studies aan waar mogelijk

-Zorg voor een actief account waar recruiters enthousiast van worden.5. Voeg je CV online toe voor recruiters

Het grote voordeel van een medium zoals LinkedIn is dat je er zelf op zoek kunt gaan naar banen, maar dat er ook recruiters op actief zijn die mensen met passende profielen zoeken voor bepaalde functies. Daarom is het van belang dat je je profiel compleet invult en dat je een actueel CV toevoegt aan je LinkedIn.

6. Vorm een online netwerk

Binnen de brancheWanneer je nog geen netwerk hebt binnen een branche waar je wil gaan werken, is het tijd om dit op te zetten. Ook dat kan via LinkedIn en via andere sociale media kanalen zoals Twitter. Volg mensen binnen de gewenste branche en zorg ervoor dat je actief reageert op posts en updates. Voeg ook zelf zinnige content toe om zo de aandacht van anderen te trekken.

7. Ga op zoek naar vacatures via speciale sites

Naast LinkedIn is het mogelijk om via daarvoor bedoelde websites op zoek te gaan. Er zijn talloze vacaturewebsites beschikbaar waar jouw droombaan misschien wel tussen staat. Hierbij kun je per regio op zoek gaan. Via https://www.werkenindepeel.nl/ zoek je bijvoorbeeld naar banen in de regio De Peel. Er zijn ook websites voor andere regio’s in het land beschikbaar.

8. Woon online netwerkevents bij voor droombaan

Sinds de coronacrisis hebben veel werkgevers en bedrijven het licht gezien wat betreft netwerken. Hoewel er weer veel fysieke netwerkevents te bezoeken zijn, kun je ook gewoon online diverse netwerkevents bijwonen via Zoom en andere kanalen. Op die manier is online netwerken heel toegankelijk en voor iedereen geschikt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is:

-Een laptop, tablet of smartphone

-Werkend internet

-Een goed humeur.

9. Laat jezelf zien met een eigen website

Wat je ook nog online kunt doen om je droombaan te vinden, is je eigen vindbaarheid en zichtbaarheid vergroten. Dat doe je onder andere dus door actief te zijn op LinkedIn, maar ook door je eigen website te (laten) maken. Daarop presenteer je jezelf en laat je zien wat je allemaal kent en kunt. Zorg je er ook nog voor dat de website goed vindbaar is in Google en wie weet vind je je droombaan wel op deze manier.

10. Schakel een online loopbaanadviseur in voor droombaan

Tot slot nog een nuttige tip waarmee je nog net wat beter komt te weten wat je droombaan is en waar je die kunt vinden: schakel een loopbaanadviseur in. Dat is een professional die samen met jou kijkt naar wat je kunt, wie je bent en wat je zou willen. Op basis daarvan is het gemakkelijker om te bepalen wat je droombaan zou zijn en hoe je deze online kunt vinden.

Previous articleEen opleiding kiezen op 16-jarige leeftijd. Hoe kan dat nou?Je bent eigenlijk nog veel te jong. Enkele tips!
Next articleHet perfecte kerstgeschenk voor je personeel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here