Hoe kan een outplacementtraject helpen bij het vinden van een nieuwe baan? 

werken vanuit huis

Je weet het niet meer. Je hebt het gevoel op een kruispunt in je leven te staan. Je weet dat je de koers moet omslaan, maar hebt geen idee hoe je dit moet aanpakken. Alles voelt zo onzeker. Je ervaart veel zorgen over de toekomst. Maar tegelijkertijd moet je toegeven dat je zo niet veel langer kunt doorgaan. Je voelt je niet meer op je plek bij je huidige baan en bent gewoon niet meer gelukkig. Of er is misschien zelfs al sprake van reorganisatie en je hebt het gevoel dat jij je baan binnenkort dreigt te verliezen. 

Reden genoeg dus om naar alternatieven op zoek te gaan. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Een outplacementtraject biedt hierbij de oplossing. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe kan dit traject helpen bij het vinden van een nieuwe baan? 

Wat wordt er bedoeld met outplacement? 

Outplacement, dat is best een ingewikkelde term. Gelukkig is de betekenis niet zo moeilijk als het lijkt. Met outplacement wordt namelijk ontslagbegeleiding genoemd. Die term doet vermoeden dat outplacement coaches enkel kunnen worden ingeschakeld als er al sprake is van ontslag, maar niets is minder waar. Je staat als werknemer ook volledig vrij om vroegtijdig een outplacement coach in te schakelen. 

Een outplacement coach heeft verschillende taken. Allereerst zal hij helpen bij het onderzoeken van het probleem. Waarom voel je je op dit moment zo? Vanwaar de zorgen? Wat is de reden dat je nu niet op je plek zit en waar ligt dat aan? Daarnaast wordt er ook gekeken naar jouw kracht. De capaciteiten en talenten die jou uniek maken op deze arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is het hierbij ook belangrijk om te bepalen wat nu een goede richting zou zijn. Welke baan past bij jou? Dat is waar outplacement allemaal om draait. Het voornaamste doel is natuurlijk het vinden van een nieuwe – beter passende – baan. 

Voordelen van outplacement 

Het outplacementtraject biedt tal van voordelen. Zowel voor de medewerker als de werkgever. Het grootste voordeel is toch wel dat de kansen op een nieuwe baan worden vergroot. Niet omdat dit uit handen wordt genomen, maar omdat je wordt geholpen om je eigen kracht te vinden en nieuwe capaciteiten en vaardigheden leert die jou aantrekkelijker maken binnen de arbeidsmarkt. 

Veel mensen maken namelijk de fout om in een verkeerde sector te zoeken of om te solliciteren op functies die net niet helemaal bij ze passen. Het gevolg is dat ze niet worden aangenomen of dat ze over enige tijd weer in hetzelfde schuitje zitten. Daarom is het zo belangrijk dat een coach meekijkt en samen met jou onderzoekt waar jouw kracht ligt en welke banen hierbij passen. Je zult zo dingen over jezelf leren, die je misschien helemaal nog niet wist. Het maakt niet uit of je pas net op zoek bent naar een nieuwe baan of al jaren werkloos bent, het outplacementtraject geeft je de begeleiding die je nodig hebt om succesvol te solliciteren en de baan te vinden die bij jou past. 

Previous articleKies een vergelijkingswebsite voor een weloverwogen financiële beslissing
Next articleHoe klantenservice je kan helpen met jouw carrière

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here