Hooggevoeligheid op de werkvloer. Wat nu?

Hooggevoeligheid op de werkvloer kan uitdagend zijn, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om er effectief mee om te gaan en een positieve werkomgeving te creëren.

Even kort om te beginnen: wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid, ook wel aangeduid als hoogsensitiviteit, is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand gevoeliger is voor externe prikkels en stimuli dan de gemiddelde persoon. Mensen die hooggevoelig zijn, verwerken informatie diepgaander en intensiever, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor emotionele, fysieke en sociale prikkels. Enkele kenmerken van hooggevoeligheid zijn dus het hebben van intense emoties, behoefte aan rust en herstel, diepgaande verwerking van prikkels etc. Het kan mooi zijn en veel opleveren, maar het kan ook overweldigend zijn en lastig op de werkvloer.

Belangrijk om te benoemen is dat autisme vaak verkeerd wordt aangezien voor hooggevoeligheid. Dit zie ik nog maar al te vaak terug in de praktijk. Zodra je gevoelig bent, graag alleen bent of intens reageert ben je gelijk een autist. Hier is dus wel een verschil.

Hier zijn enkele tips:

1.Zelfbewustzijn

Begin met het begrijpen van je eigen hooggevoeligheid. Ken je triggers, sterke punten en beperkingen. Dit zal je helpen om beter te begrijpen hoe je kunt reageren op verschillende situaties op het werk.

2.Communiceer

Praat openlijk met je collega’s en leidinggevenden over je hooggevoeligheid. Leg uit wat het inhoudt en hoe het je kan beïnvloeden op het werk. Dit zal begrip en ondersteuning bevorderen.

3.Werkomgeving

Probeer je werkplek aan te passen aan je behoeften. Creëer een rustige ruimte waar je je kunt terugtrekken als je overprikkeld raakt. Zorg voor goede verlichting en ergonomie om fysieke en mentale stress te verminderen.

4.Pauzes nemen

Neem regelmatig korte pauzes gedurende de dag om jezelf op te laden. Dit kan helpen om overstimulatie te voorkomen en je focus te behouden.

5.Feedback zoeken

Vraag regelmatig om feedback van collega’s en leidinggevenden over je prestaties. Dit zal je helpen je sterke punten verder te ontwikkelen en eventuele tekortkomingen aan te pakken.

6.Conflicten aanpakken

Hooggevoelige mensen kunnen sterker reageren op conflictsituaties. Leer effectieve communicatievaardigheden om conflicten op een constructieve manier op te lossen.

7.Ondersteuning zoeken

Als je merkt dat je moeite hebt om met hooggevoeligheid op de werkvloer om te gaan, overweeg dan professionele ondersteuning. Een coach, counselor of therapeut kan je helpen om specifieke strategieën te ontwikkelen en te oefenen.

Bespreek open met je collega’s en manager dat je hier last van hebt.

Je hoeft je niet te schamen voor je hooggevoeligheid. Het is gewoon een mooie karaktereigenschap en er kunnen ook mooie dingen uit voort komen. Deze mensen zijn bijvoorbeeld bijzonder creatief (he, dat is wel te zien he!) en voelen anderen goed aan.

Hooggevoeligheid is geen aandoening of stoornis, maar eerder een aangeboren persoonlijkheidskenmerk dat varieert van persoon tot persoon. Ongeveer 15-20% van de bevolking wordt geschat als hooggevoelig. Het begrijpen van hooggevoeligheid kan mensen helpen om beter met zichzelf om te gaan, hun sterke punten te benutten en effectieve strategieën te ontwikkelen om met de uitdagingen om te gaan die het kan opleveren, vooral in omgevingen zoals de werkvloer.

Previous articleDe baan van de toekomst? 6 Redenen om voor een ICT opleiding te kiezen
Next articleSlaapproblemen, waar kan ik het beste werken? Avonden?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here