De baan van de toekomst? 6 Redenen om voor een ICT opleiding te kiezen

Wil jij een opleiding doen waarmee je echt carrière kunt maken en houd je van computers? Dan is een ICT opleiding helemaal jouw ding! Dacht je dat je dan een stoffige, saaie wereld voor ‘nerds’ gaat binnentreden? Niets is minder waar! Het is een interessant en dynamisch werkgebied met vele mogelijkheden. Maar wat voor banen zijn er eigenlijk te krijgen als ICT’er en wat zijn de redenen om voor zo’n opleiding te kiezen? Wij vertellen je he

1. Wat is ICT

ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie. Het omvat alle technologieën die gebruikt worden om informatie op te slaan, te verwerken en over te dragen. Denk hierbij aan computersystemen, netwerken, softwareontwikkeling, databeheer en cyberbeveiliging. Het werkveld van een ICT medewerker is dus heel divers en behoorlijk uitdagend!

2. Waarom een ICT opleiding?

Een ICT opleiding biedt talloze voordelen en mogelijkheden voor een succesvolle carrière. Ten eerste is de vraag naar goed opgeleide IT-professionals enorm gegroeid in de afgelopen jaren en deze groei zal naar verwachting alleen maar toenemen in de toekomst. Dit betekent dat er voldoende werkgelegenheid is en dat je veel keuze hebt uit verschillende functies binnen de ICT-sector.Ten tweede biedt een ICT opleiding je de mogelijkheid om in een dynamische en innovatieve sector te werken. Technologie blijft zich razendsnel ontwikkelen en als ICT’er zul je constant nieuwe uitdagingen tegenkomen en jezelf kunnen blijven ontwikkelen. Dit maakt het werk interessant en stimulerend. Maar het is een ontzettend dynamisch vakgebied waarvoor je een degelijke opleiding nodig hebt. 

3. ICT in deeltijd

Misschien denk je dat een voltijdopleiding volgen niet haalbaar is vanwege andere verplichtingen, zoals werk of gezin. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om een ICT opleiding in deeltijd te volgen. Veel onderwijsinstellingen bieden flexibele programma’s aan die afgestemd zijn op mensen met andere verantwoordelijkheden. Op deze manier kun je studeren combineren met bijvoorbeeld een baan of studeren en werken tegelijk middels een traineeship, zodat je het geleerde direct in praktijk kunt brengen. Vooral als jij van actie houdt en niet alleen maar droge theorie wilt verwerken, is dit laatste een perfecte optie. Bovendien levert het je vaak meteen een baan op!

4. Dit zijn de banen van de toekomst

Als ICT’er heb je talloze carrièremogelijkheden. Enkele populaire functies binnen de IT-sector zijn softwareontwikkelaar, systeembeheerder, data-analist, cybersecurity specialist en cloud engineer. Deze banen spelen allemaal in op actuele trends en ontwikkelingen zoals digitale transformatie, big data, artificial intelligence en internet of things.

5. In welke inkomensklasse kom je terecht?

Een van de voordelen van werken in de ICT-sector is het salarisniveau. Over het geheel genomen liggen de salarissen in de ICT hoger dan gemiddeld. Dit komt mede door de hoge vraag naar gekwalificeerde IT-professionals en de waarde die zij toevoegen aan bedrijven. Het exacte salaris hangt echter af van verschillende factoren, zoals je ervaring, functieniveau en specialisatie. Omdat het vrijwel altijd om HBO en nog hoger opgeleiden gaat, ligt het startsalaris al veelal boven de €3.000,-. 

6. Werken in het buitenland?

Als ICT’er heb je vaak ook goede mogelijkheden om in het buitenland te werken. De IT-sector is internationaal georiënteerd en er zijn wereldwijd veel kansen voor goed opgeleide professionals. Of je nu wilt verhuizen naar een ander land of tijdelijk wilt werken aan een internationaal project, als ICT’er kun je vaak profiteren van deze mogelijkheid.

Voor wie is een ICT opleiding geschikt?

Een ICT opleiding is geschikt voor iedereen die affiniteit heeft met computers en technologie. Je hoeft geen expert te zijn wanneer je begint aan een opleiding, maar wel bereid zijn om nieuwe vaardigheden te leren en problemen op te lossen. Daarnaast is het belangrijk dat je analytisch denkvermogen hebt en goed kunt samenwerken met anderen. In de IT-sector werk je vaak in teams aan complexe projecten, dus communicatieve vaardigheden zijn essentieel.

Voordelen op een rijtje

Om je op weg te helpen, hebben we de voordelen van een ICT opleiding nog eens voor je op een rijtje gezet: 

Ook mogelijk als deeltijdopleiding of als traineeship

Vrijwel zeker een baanZeer veel mogelijkheden qua werk, zowel in binnen- als buitenland

Uitdagend werkGoed salaris

Goede carrièremogelijkheden

Kortom, een ICT opleiding biedt volop carrièrekansen in een groeiende en dynamische sector. Met een sterk toenemende vraag naar IT-professionals, een breed scala aan banen en goede salarismogelijkheden is het geen wonder dat ICT de baan van de toekomst wordt genoemd. Dus als jij gek bent op computers en klaar bent voor een uitdagende loopbaan, overweeg dan zeker om een ICT opleiding te volgen!

Previous articleOp zoek naar vrijheid op het werk? Dan zijn dit de beroepen voor jou.
Next articleHooggevoeligheid (HSP) op de werkvloer. Wat nu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here