Kun je ook coach worden zonder opleiding?

Ja dat kan dus zeker en dat is toch best raar. De coaches komen overal vandaan. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig andere wil coachen. Ook zie je steeds meer autismecoaches voorbij komen. Een gat in de markt uiteraard.

In Nederland is coach geen beschermd beroep, dus je kunt zeker coach worden zonder diploma. Dat neemt niet weg dat een diploma goed van pas komt om het beroep met succes uit te oefenen. Ook zal je met een erkend diploma meer klanten aantrekken en meer als professional gezien worden.

Wat is een coach?

Een coach is iemand die mentale ondersteuning en praktische handvatten biedt en mensen begeleidt bij het behalen van zakelijke en/of persoonlijke doelen. Werk je als coach, dan help je cliënten bij het vinden van antwoorden op hun vragen. Bovendien geef je hun inzicht in wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze dat bereiken. Een coach is voor veel mensen een stok achter de deur om doelen te behalen.

Je kan bijvoorbeeld een businesscoach zijn, een loopbaancoach, een lifestylecoach etc. Het beroep coach lijkt erg op begeleider, maar er zijn toch wel wat verschillen. Lees hier meer.

Veel coaches zijn dus coach zonder juiste papieren, maar je kan het ook anders aanpakken en toch voor een opleiding gaan.

Wanneer je een opleiding tot coach gaat volgen, investeer je in je professionaliteit, imago en deskundigheid. Een erkende coachopleiding voldoet dan ook aan enkele kwaliteitseisen om te garanderen dat je een vakbekwame en verantwoordelijke coach wordt.

Hoe vind je een geschikte coachopleiding?

Een gedegen opleiding is gecertificeerd en erkend door een beroepsorganisatie. Nu zijn er nogal wat beroepsorganisaties in coachland. Kies daarom het liefst voor een opleiding die is gecertificeerd door de grootste en belangrijkste. Binnen Nederland is dat NOBCO voor coaches en NOLOC voor loopbaancoaches. Een ander voordeel voor gecertificeerde coaches die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging is bijvoorbeeld dat er gewerkt wordt met een gedragscode en klachtenreglement.

Opzoek naar banen als coach? Kijk hier dan eens.

Succes!

Previous articleHet beroep loopbaanadviseur. Wat zijn de competenties van een goede loopbaanadviseur?
Next articleDe kenmerken van een goede recruiter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here