Opnieuw passend werk vinden na ziekte. Wat nu?

Werknemers die in de ziektewet terecht zijn gekomen doorlopen een vaststaand re-integratietraject. Periodiek volgen er afspraken met de bedrijfsarts, afhankelijk of de werknemer in staat is langs te komen. Het maakt natuurlijk verschil uit of je vanwege psychische klachten niet langer kunt werken, of dat er lichamelijk klachten of (ernstige) ziekten in het spel zijn. De bedrijfsarts monitort het ziekteverloop en zal uiteindelijk adviseren en vaststellen wanneer/ welk re-integratietraject haalbaar is.

Binnen de Wet verbetering poortwachter (een bundeling van wetten) worden met betrekking tot re-integratie werkgevers en werknemers verplicht gesteld te werken aan een spoedig herstel. Een zieke werknemer kan uiteindelijk te maken krijgen met een eerste spoor- of tweede spoor re-integratietraject. Wat houdt dit in en hoe kun je passend werk vinden nadat je weer in staat bent om te werken?

Wat houdt re-integratie 1e spoor in?

Je werkgever is verplicht vanuit de Wet verbetering Poortwachter jou als herstellende werknemer te begeleiden naar passend werk. Dit kan betekenen dat er gewerkt wordt aan een terugkeer naar je oude functie. Binnen het re-integratieproces 1e spoor is het de bedoeling dat je terugkeert naar je huidige functie. Er wordt duidelijk in kaart gebracht wat jij nodig hebt om succesvol te kunnen re-integreren. Misschien moeten er aanpassingen gedaan worden op de werkvloer en je zult daarbij in fases je werk weer opbouwen m.b.t. het aantal werkuren per week.

Wanneer komt re-integratie 2e spoor in beeld?

Wanneer er psychische klachten, zoals een burnout of overspannenheid in het spel zijn, die nu juist zijn ontstaan op het werk, kan het lastig worden om de draad weer op te pakken. Sommige zieke werknemers voelen angst of weerzin om opnieuw op de plek te gaan werken waar zij mentale klachten hebben opgelopen. In dat geval kan re-integratie 2e spoor juist wenselijk voor beide partijen zijn. Maar ook indien je fysiek het werk niet langer kunt uitvoeren is re-integratie 2e spoor een volgende stap bijvoorbeeld.

Re-integratie 2e spoor

Aan het 2e spoor re-integratietraject zijn enkele voorwaarden verbonden:

  • Is een 1e spoor traject niet mogelijk, dan moet naar artikel 7:658a BW verplicht een 2e spoortraject gestart worden
  • Een 2e spoor traject is lang niet altijd vrijblijvend en kan dan ook verplicht zijn
  • Binnen uiterlijk 6 weken na de 52e ziekteweek moet het 2e spoor re-integratietraject aanvangen

Het 2e spoortraject vindt meestal plaats onder leiding van een arbeidsdeskundig bureau, die een professionele coach koppelt aan de werknemer voor het vinden van passend werk. De coach zal samen met de herstellende werknemer de persoonlijke kwaliteiten en kwalificaties in kaart brengen en kijken naar de mogelijkheden en wensen van de herstellende werknemer. Wat kun je nog en wat zijn je wensen? Arbeidsdeskundig bureaus beschikken vrijwel altijd over een database van interessante werkgevers, die ruimte bieden aan herstellende werknemers en hen een passende functie kunnen bieden.

Previous articleHoe word je een SEO-specialist?
Next articleHeb jij al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here