Perfectionisme op het werk: zo ga je ermee om!

Perfectionisme kan zowel een zegen als een vloek zijn op de werkvloer. Op de eerste plaats is een perfectionistische werknemer een fantastische toevoeging aan het team. Je weet zeker dat hij of zij altijd goed werk levert. Er wordt nooit half gewerkt. Helaas is het ook een feit dat perfectionisten vaker een burn-out krijgen. Niet alleen door het werk, maar ook door hoe het perfectionisme effect heeft op hun dagelijkse leven. 

Misschien herken jij je wel in het perfectionisme. Of zijn er een aantal medewerkers die aan deze beschrijving voldoen. Dat kan lastig zijn. Zij (of jijzelf) kunnen zichzelf enorm in de weg zitten met deze karaktertrek. Hoewel het resultaat van hun werk veelal verbluffend is, heeft het wel grote gevolgen voor de mentale gezondheid. 

Hoewel je het perfectionisme nooit uit iemand kan krijgen (en dit hoeft natuurlijk ook niet), zijn er wel manieren om hier beter mee om te gaan. Op een manier die gezonder is voor jezelf. Maar waar moet je dan aan denken? 

Schakel hulp in 

Heeft het perfectionisme inmiddels al tot mentale klachten geleid? Vermoed je bijvoorbeeld een burn-out? Dan is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen. Onbehandeld kan dit alleen maar erger worden en loop je het risico straks volledig uitgeschakeld te zijn van het werk. Daarom is het zaak om bij chronische vermoeidheidsklachten zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Schakel een psycholoog Den Haag in om de juiste technieken te leren en zo beter om te gaan met het perfectionisme. Dit zijn handvatten waar je je hele leven profijt van hebt en je het jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken. 

Ga het gesprek aan 

Bij perfectionisme is het vooral belangrijk om het gesprek aan te gaan. Met je werkgever of – indien het om een perfectionistische medewerker gaat – met de persoon in kwestie. Vertel welke hoge eisen je aan jezelf stelt. Vaak is het lastig om realistisch te blijven. Perfectionisten kunnen zichzelf heel goed wijsmaken wat anderen wel of niet van ze moeten vinden als ze een foutje maken of werk niet helemaal tot in perfectie afleveren. Ze stellen zulke hoge eisen aan zichzelf, terwijl deze meestal niet helemaal van ze verwacht worden. 

Daarom is het belangrijk dat er iemand is die objectief met ze naar de situatie kan kijken. Welke taken moeten zij op dit moment uitvoeren? Wat is de verwachting? Is het erg als er fouten worden gemaakt? Wat gebeurt er als er toch een foutje wordt ontdekt? Is het realistisch om te verwachten dat het werk in zo’n korte tijd wordt afgeleverd? Is dat überhaupt wel noodzakelijk?

Op die manier wordt het voor de perfectionist duidelijk of zijn of haar verwachtingen wel reëel zijn en wat er nou eigenlijk écht van ze verwacht wordt. 

Complimenten 

Ben jij werkgever en herken je het perfectionisme in één of meerdere werknemers? Dan is het belangrijk om deze medewerkers af en toe iets extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van een compliment. Mensen met perfectionisme hebben vaak ook een lager zelfbeeld. Ze stellen zulke hoge eisen aan zichzelf, dat ze deze nooit kunnen evenaren. Dat geeft ze minder zelfvertrouwen. Door ze vaker te complimenteren geef je ze het vertrouwen dat ze het goed doen. Dat ze de teugels soms best wel een beetje los mogen laten en op zichzelf kunnen vertrouwen. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here