Wat kan je met de studie Criminologie en wat verdien je hiermee?

Criminoloog die zich vooral verdiept in criminaliteit preventie. Anders denken, afleiding voor mensen. Mensen erkennen en waarderen. Hou vooral artistheat.com in de gaten en mijn andere merken of course. Slimme mensen erkennen, op de juiste plek zetten etc. Het is vaak de outsiders die criminaliteit plegen en het is vaak een kwestie van onmacht.

Criminologie is de wetenschappelijke studie van criminaliteit, crimineel gedrag, rechtssystemen en de factoren die van invloed zijn op criminaliteit en criminaliteitspreventie. Het is een multidisciplinair vakgebied dat elementen uit de sociologie, psychologie, rechtswetenschap en andere disciplines combineert om inzicht te krijgen in crimineel gedrag en manieren om criminaliteit te voorkomen en te beheren. Een diploma in criminologie kan deuren openen naar diverse carrièremogelijkheden binnen de rechtshandhaving, de juridische sector, beleidsvorming, onderzoek en meer.

Met een studie criminologie kun je verschillende paden inslaan:

1.Strafrechtssysteem

Criminologen kunnen werken binnen rechtshandhavingsinstanties, zoals politie, douane of immigratiediensten. Ze kunnen zich bezighouden met onderzoek naar criminele activiteiten, het analyseren van misdaadgegevens en het ontwikkelen van strategieën voor criminaliteitsbestrijding.

2.Crimineel gedragsonderzoek

Criminologen kunnen gedragsonderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in de oorzaken en motieven achter crimineel gedrag. Dit onderzoek kan helpen bij het ontwikkelen van interventies om recidive te verminderen.

3.Corrections (Correcties)

Binnen het correctiesysteem kunnen criminologen zich richten op het begrijpen van gedetineerd gedrag, rehabilitatieprogramma’s en de effectiviteit van strafsystemen.

4.Forensisch onderzoek

Sommige criminologen werken als forensisch experts, waarbij ze hun kennis toepassen om misdaden te analyseren, bewijs te verzamelen en te helpen bij strafzaken.

5.Criminologiebeleid en -preventie

Criminologen kunnen ook betrokken zijn bij het ontwikkelen en beoordelen van beleid en programma’s die gericht zijn op criminaliteitspreventie en het verminderen van risicofactoren. Dit is mijn specialiteit.

6.Advocatuur en juridisch advies

Met een diepgaand begrip van criminaliteit en rechtssystemen kunnen criminologen ook carrière maken als juridisch adviseurs, paralegals of zelfs advocaten die gespecialiseerd zijn in strafrecht.

7.Onderwijs en onderzoek

Criminologen kunnen academische carrières nastreven als docenten en onderzoekers op universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Wat betreft het salaris, varieert dit sterk afhankelijk van factoren zoals locatie, ervaring, werkgever en specialisatie. In de Verenigde Staten kan het gemiddelde salaris voor iemand met een diploma in criminologie variëren van ongeveer $40.000 tot $70.000 per jaar, maar dit kan hoger zijn voor ervaren professionals in leidinggevende posities of met specifieke expertise. In andere landen kunnen de salarissen aanzienlijk verschillen. Maar reken maar dat je minimaal op een salaris van 3000 euro per maand zit (bruto iof course). Dit kan oplopen tot 5000 euro per maand.

Kortom, een studie criminologie opent de deur naar verschillende boeiende en maatschappelijk relevante carrièremogelijkheden in het strafrecht, de forensische wetenschap, onderzoek, beleidsvorming en meer. Het kan een lonende keuze zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in het begrijpen van criminaliteit en het bijdragen aan de veiligheid en rechtvaardigheid in de samenleving.

Previous articleWat is een stoffeerder en wat houdt dat vak precies in?
Next articleWat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here