Wat kan je met de studie Criminologie en wat verdien je hiermee?

Criminoloog (bachelor) die zich vooral verdiept in criminaliteit preventie. Anders denken, afleiding voor mensen. Mensen erkennen en waarderen. Slimme mensen erkennen ( de intelligente crimineel die zich gewoon verveelt), op de juiste plek zetten etc. Het is vaak de outsiders die criminaliteit plegen en het is vaak een kwestie van onmacht. Maar natuurlijk zijn er vele andere redenen waarom iemand een delict pleegt. Maar wat mij wel opvalt is dat er weinig aandacht in de media en wetenschap is voor de hoogbegaafde crimineel die zich gewoon verveelt en de aansluiting in de maatschappij mist.

Wat is criminologie eigenlijk?

Criminologie is de wetenschappelijke studie van criminaliteit, crimineel gedrag, rechtssystemen en de factoren die van invloed zijn op criminaliteit en criminaliteitspreventie. Het is een multidisciplinair vakgebied dat elementen uit de sociologie, psychologie, rechtswetenschap en andere disciplines combineert om inzicht te krijgen in crimineel gedrag en manieren om criminaliteit te voorkomen en te beheren. Een diploma in criminologie kan deuren openen naar diverse carrièremogelijkheden binnen de rechtshandhaving, de juridische sector, beleidsvorming, onderzoek en meer.

Met een studie criminologie kun je verschillende paden inslaan (hoeft niet uiteraard).

1.Strafrechtssysteem

Criminologen kunnen werken binnen rechtshandhavingsinstanties, zoals politie, douane of immigratiediensten. Ze kunnen zich bezighouden met onderzoek naar criminele activiteiten, het analyseren van misdaadgegevens en het ontwikkelen van strategieën voor criminaliteitsbestrijding.

2.Crimineel gedragsonderzoek

Criminologen kunnen gedragsonderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in de oorzaken en motieven achter crimineel gedrag. Dit onderzoek kan helpen bij het ontwikkelen van interventies om recidive te verminderen.

3.Forensisch onderzoek

Sommige criminologen werken als forensisch experts, waarbij ze hun kennis toepassen om misdaden te analyseren, bewijs te verzamelen en te helpen bij strafzaken.

5.Criminologiebeleid en -preventie

Criminologen kunnen ook betrokken zijn bij het ontwikkelen en beoordelen van beleid en programma’s die gericht zijn op criminaliteitspreventie en het verminderen van risicofactoren. Dit is mijn specialiteit en dit probeer ik te doen met dit merk en lifeofanartist.nl. Jonge artiesten een podium geven en ze ondersteunen met hun talent.

6.Advocatuur en juridisch advies

Met een diepgaand begrip van criminaliteit en rechtssystemen kunnen criminologen ook carrière maken als juridisch adviseurs, paralegals of zelfs advocaten die gespecialiseerd zijn in strafrecht.

7.Onderwijs en onderzoek

Criminologen kunnen academische carrières nastreven als docenten en onderzoekers op universiteiten en onderzoeksinstellingen.

8. Forensisch (ambulant) begeleider

Als forensisch begeleider ben je verantwoordelijk voor de zorg, behandeling en beveiliging van cliënten die een delict hebben gepleegd en daarvoor veroordeeld zijn. Je geeft mede vorm aan het therapeutisch milieu. Alles draait om het geven en krijgen van vertrouwen en het stellen van grenzen bij anderen en jezelf. De forensische ambulante begeleiding richt zich op het ondersteunen en begeleiden op alle levensgebieden.

Conclusie:

De studie Criminologie bied wel mogelijkheden, maar het is niet voor niks een lotingstudie. Er is nou ook weer niet zoveel werk in te vinden. Vele afgestudeerden gaan nog verder studeren en velen belanden ook in de zorg als begeleider bijvoorbeeld.

Previous articleWat is een stoffeerder en wat houdt dat vak precies in?
Next articleWat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here