Carrière switch maken in 2024? Gebruik deze 5 handige tips

carriereswitch maken

2022 en 2023 stonden in het teken van personeelstekort. In vrijwel alle branches in Nederland was er sprake van een tekort aan personeel en ook in 2024 lijkt het krap te gaan worden op de banenmarkt. Vervelende tijden voor ondernemers, maar gouden tijden voor de mensen die op zoek zijn naar een baan. Er is keuze genoeg.

Zit je er bijvoorbeeld al een tijdje over na te denken om een carrièreswitch te maken? Dan is dit misschien wel hét moment. Er zijn immers veel banen en functies beschikbaar die jij wellicht zou kunnen vervullen. Lees de tips in dit artikel en bekijk de vacatures van het moment om meer te weten te komen hierover.

1. Volg een opleiding of cursus in de branche van je wensen

Wanneer je al weet dat je een switch van carrière wil maken, is het aan te raden om je alvast te verdiepen in de niche waarin je aan de slag zou willen gaan. Voor sommige banen, denk aan werk in de IT of in de kinderopvang, helpt het om bepaalde cursussen te hebben gedaan om zo sneller te worden aangenomen. 

Vandaag de dag kun je allerlei online cursussen gewoon vanuit huis doen om je kennen en kunnen bij te spijkeren. Dat is niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling, maar ook om in een sollicitatiebrief aan te tonen wat je sterke kanten zijn zodat je eerder wordt uitgenodigd. Interessant om je eens in te verdiepen dus!

2. Durf te dromen en te gaan voor je droomfunctie

Ga je voor een carrièreswitch dan ga je natuurlijk het liefst voor een baan waar je écht gelukkig van wordt. Het vinden van een geschikte baan is momenteel het probleem niet, maar het kan lastig te zijn om zelf een keuze te maken in een groot aanbod. Ga voor jezelf na wat je leuk vindt om te doen en waar je blij van wordt.

Durf hierbij te dromen en laat je niet tegenhouden door externe factoren. Wat je kunt doen om bepaalde werkvelden uit te sluiten, is een online beroepskeuzetest. Bij zo’n test krijg je een bepaalde uitslag waarbij wordt aangetoond welke beroepen wel of niet goed bij je zouden passen. Op basis daarvan kun je wellicht sneller een betere keuze maken.

3. Schakel een loopbaancoach in voor extra hulp

Zit de carrièreswitch er voor jou sowieso in, maar vind je het ondanks zo’n beroepskeuzetest maar lastig om een niche te kiezen? Geen zorgen: waar de één bijvoorbeeld zeker weet dat hij of zij wil werken met kinderen of wil werken in de IT-branche is en blijft dat voor een ander onduidelijk. Dat is helemaal niet erg.

Sterker nog: er zijn genoeg mensen die hiermee te maken hebben. Wat je in zo’n geval kunt doen, is een loopbaancoach inschakelen. Dat is een professional die samen met jou kijkt naar wat je kunt, wat je kent én wat je zou willen. Daarbij helpt zo’n iemand om je talenten te ontdekken waardoor je misschien wel je droombaan kunt vinden. Een must bij een carrièreswitch!

4. Kijk ook goed naar het financiële plaatje bij carrièreswitch

Met de bovenstaande tips lijkt het misschien eenvoudig om ‘even van baan te wisselen’, maar dat is het natuurlijk niet. Je moet bijvoorbeeld niet onderschatten wat er zoal bij een carrièreswitch komt kijken. Het doen van een cursus of opleiding kan veel geld en tijd kosten wat van invloed is op je financiële situatie.

Daarom is het verstandig om een carrièreswitch financieel gezien óók goed te plannen. Lukt het je om een cursus te volgen naast je bestaande baan, waardoor je minder moet gaan werken? Heb je dan nog voldoende inkomsten voor het betalen van de huur of hypotheek? Dat is zeker een belangrijke kwestie waar je op moet letten.

5. Zet je netwerk in bij veranderen van baan

Of je nu al wel of niet precies weet wat je zou willen doen na een carrièreswitch; in beide gevallen kan je zakelijke en persoonlijke netwerk goed van pas komen. Weet je bijvoorbeeld al een beetje welke richting je op wilt, zoals werken met kinderen? Kijk dan eens rond in je netwerk of er iemand is die je kunt benaderen met prangende vragen over het werk zelf, het salaris en de voor- en nadelen.

Ook als je al precies weet wat je zou willen doen, is je netwerk de ideale plek om eens rond te snuffelen. Wie weet ken je wel iemand met de ideale baan voor jou! De meeste functies worden nog steeds vervuld door mensen die via via zijn aangedragen. Kortom: bekijk de vacatures én kijk eens rond in je eigen netwerk om je droombaan te vinden.

Is beleggen op de beurs nou meer jouw ding? Wil je hier meer van leren? Bekijk dit dan eens.

Previous articleHier moet je aan denken als je overweegt geld te lenen
Next articleEen CV of motivatiebrief vertalen? 5 Tips

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here