CDD Analist; detectivewerk binnen de financiële branche

cdd analist

Witwaspraktijken komen helaas steeds vaker voor. Vaak nietsvermoedend voor het bankpersoneel, omdat er discreet met de gegevens van de klanten wordt omgegaan. Toch is het goed om te monitoren wat de klanten aan transacties uitvoeren en om uit te zoeken of dit wel legaal is. Vind jij het leuk om juist op een discrete wijze het klantenbestand van de bank zuiver te houden? Dan is een vacature CDD Analist echt iets voor jou.

CDD: Customer Due Diligence

CDD is een mooie Engelse afkorting die staat voor Customer Due Diligence. In het Nederlands laat zich dit heel mooi vertalen in Klantonderzoek. Een CDD Analist onderzoekt dus de achtergronden van de klanten van een financiële instelling van een bank om zo criminele activiteiten te kunnen identificeren en aan het licht te brengen. Als jij een goede data-analist bent en je vindt het dus leuk om helemaal in de cijfers te duiken en het geld te volgen, dan zou CDD Analist zomaar je nieuwe baan kunnen zijn.

Ken je klanten

Voor een buurtsuper is het heel gemakkelijk om hun klanten te kennen; het zijn immers de mensen uit de straat of de wijk die er hun dagelijkse boodschapjes doen. Als ondernemer of medewerker maak je een praatje en leer je zo de ins en outs van het leven van de klanten kennen. Hierdoor bouw je een heel persoonlijke band met ze op. Voor grote bedrijven is het heel lastig om je klanten door en door te kennen. Vooral wanneer je ook internationaal en via internet zaken doet is dit een grote uitdaging. Daarbij weet je niet wie er gewoon zijn bankzaken doet bij je bank en wie er witwaspraktijken op na houdt. Dit is precies de reden waarom CDD Analisten zo onmisbaar zijn voor financiële instanties.

Tegen witwassen

Witwassen vormt een groot probleem voor financiële instellingen. Geld gaat van de ene rekening naar de ander, waardoor zwart geld ‘legaal’ lijkt te worden. Het proces wat hieraan wordt besteedt noemen we dus witwassen. Het veranderen van crimineel geld naar geld wat wel te besteden is in de zogeheten bovenwereld gaat vaak via allerlei schijven en daar kan een bank dus onderdeel van zijn. Meewerken aan witwassen is strafbaar, daarom wil de overheid de aanpak van witwassen verfijnen. CDD Analisten gaan dus aan de slag om deze criminele praktijken te identificeren om zo criminelen binnen het klantenbestand op te sporen. Ken je klanten, het achtergrondonderzoek, vormt hier een belangrijk onderdeel van.

Integriteit van de klant

Eigenlijk ga je als een soort detective aan de slag om je klanten van de bank of financiële instelling goed te leren kennen. Dit is zeer leuk, intensief en interessant werk. Als CDD Analist ga je op zoek naar alles wat een klant doet en hou je daar dossiers van bij. Deze dossiers geven een goed inzicht of een klant zich zelf schuldig maakt aan financiële criminele activiteiten of contacten heeft met anderen die dit doen. In dit laatste geval is de persoon in kwestie waarschijnlijk een van de vele schijven die wordt gebruikt om geld wit te wassen. Naast dat het goed is dat een bedrijf dit doet, is het zelfs verplicht dat financiële instellingen deze klantenonderzoeken doen. Je wil immers als ondernemer niet medeplichtig zijn aan criminele praktijken en je integriteit bewaren tegenover al je andere klanten.

Grote vraag naar analisten

De vraag naar CDD Analisten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dus als je aan het nadenken bent over een nieuwe carrière dan is dit wellicht wel een leuke switch. Of je hebt een studie voor de financiële sector gedaan, dan ben je ook van harte welkom bij heel veel financiële bedrijven om dergelijke criminele praktijken op te sporen. Zet je detective skills aan het werk en ga aan de slag met risico-inventarisatie door allerlei informatie over de klanten van de financiële instelling boven water te halen. Uiteraard doe je dat discreet en meld je eventueel misbruik meteen. Naast personen analyseer je ook organisaties en bedrijven die een rekening of polis bij de instelling hebben. Want naast banken zijn CDD Analisten ook zeer geliefd bij andere ondernemingen in de financiële branche, zoals verzekeringsmaatschappijen.

Vind goede CDD Analisten

Ben je als financieel bedrijf op zoek naar de beste CDD Analisten, dan kun je ook aankloppen bij een detacheringsbureau gespecialiseerd in dergelijk klantenonderzoek. Deze specialisten zijn voor je bedrijf in te huren en zetten met gemak het hele onderzoek op met rapportages om zo je bedrijf vrij te houden van criminele praktijken.

Previous articleHet vermogen van Buddy Vedder.
Next articleWerken tot je 67ste. Mij niet gezien!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here