Gooi het roer om; word controller of inkoper

Je studie is voorbij of je bent gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging; een geschikte baan vinden is niet altijd even gemakkelijk. Want soms weet je gewoonweg niet wat je met een studie kan doen in het bedrijfsleven. En – belangrijker nog – wat wil jij eigenlijk uit je werk halen? Het kan zomaar gebeuren dat je voor het ene geleerd hebt en toch in een heel andere baan terecht komt. Ben jij klaar voor een uitdagende baan en hou je wel van cijfers, data-analyses, het schrijven van rapportages of het inkopen van goederen en diensten? Wordt dan business controller of inkoper.

Overal aan de slag

Inkoop en controllers zijn over de hele linie van het bedrijfsleven nodig. Er moet altijd wel iets worden ingekocht of worden geanalyseerd. Je kan dus bijna overal wel terecht van ziekenhuizen tot aan een pretpark of van een telecombedrijf tot aan een overheidsinstantie. Dat biedt dus kansen. Kun je niet kiezen voor een bedrijf dan zou je via detachering ook bij verschillende bedrijven aan de slag kunnen gaan. Dat is goed voor je oriëntatie en je leert zo de ins en outs van heel veel bedrijven kennen. Het is aan te raden na je studie bij een detacheringsbedrijf aan de slag te gaan. Zo ontdek je namelijk binnen je vakgebied wat je echt leuk vindt. Bovendien biedt het vaak de mogelijkheid om je via opleidingen en cursussen te blijven ontwikkelen.

Wat doet een controller?

Een goede business controller vacature vertelt je echt heel veel over wat je kan verwachten van de functie van business controller, maar we helpen je graag een handje om deze abstracte functietitel meer inhoud te geven. Een business controller controleert, analyseert en rapporteert data aan de raad van bestuur van een bedrijf. Daarbij worden de bedrijfsdoelen niet uit het oog verloren. Sterker nog, deze vormen de leidraad voor de data-analyse.

Overigens kunnen er heel veel dingen worden onderzocht binnen een bedrijf. Zo kun je kijken of er kansen liggen om producten beter te verkopen rondom verschillende feestdagen. Of je maakt een voortgangsrapport waarbij je de stand van zaken laat zien tussen een traject en het doel wat behaald moet worden. Uiteraard hangt daar vaak een financieel plaatje aan, want die voortgang kan gaan over financiële groei, budgetten die zijn benut voor een project en veel meer. Daarnaast kijkt een business controller in de toekomst. Welke kansen liggen er voor het bedrijf en wat voor een invloed hebben gebeurtenissen in de wereld op de bedrijfsvoering. Business controllers zijn dus zeer veelzijdig en kunnen heel veel betekenen voor het bedrijf waar ze werken.

Wat doet een inkoper?

Een leuke baan om mee te beginnen is die van inkoper. Via een Junior inkoper vacature kun je bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven om gericht producten en diensten in te kopen. Hierbij ben je echt een spin in het web, want alle afdelingen kloppen bij je aan als het gaat om inkoop. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen, servies voor de kantine en ruwe materialen voor de productie van meubels. Maar misschien koop jij wel belminuten in bij een grote telecommaatschappij of energie. Er zijn heel veel processen in het bedrijf die gepaard gaan met de aanschaf van producten en diensten. En jij zorgt ervoor dat deze worden ingekocht, betaald en op de juiste afdeling worden geleverd.

Maar een inkoper doet meer en daarom is het zo leuk om mee te starten na je studie. Je leert namelijk heel veel vaardigheden te ontwikkelen. Zo bouw je met leveranciers een goede band op. Dit is heel belangrijk, want als je een goede band hebt met een leverancier dan wil dat nog wel eens in een voorkeursbehandeling resulteren bij een spoedinkoop. Aan de andere kant kun je wellicht wat meer korting bedingen op grote inkooporders. Inkoopafdelingen zijn er in alle bedrijven, grote en kleine, regionaal en landelijk.

Solliciteer en ontwikkel je verder

Weet je nog niet zo goed in wat voor bedrijf je na je studie wil gaan werken, dan is het juist leuk om eens op een veelzijdige baan te solliciteren. Zo leer je meer over jezelf en krijg je de kans om je binnen verschillende bedrijven te ontwikkelen. Dit biedt veel kansen in de toekomst. Bovendien kun je als business controller en inkoper een leuk salaris verdienen. En wie weet klim je wel op naar Senior inkoper of hoofd business controller en kun je weer anderen onder je vleugels nemen om te helpen door te ontwikkelen.

Previous articleToon je waardering: Creatieve relatiegeschenken om je klanten en werknemers te verrassen
Next article3 redenen waarom je S3 werkschoenen moet dragen. Lees het hier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here