Investeer jij voldoende tijd in je soft skills?

Voldoende vakinhoudelijke kennis is onmisbaar als je verder wilt komen in jouw professionele carrière. Maar, investeer je daarnaast voldoende in je soft skills? De focus ligt vaak op de hard skills, bijvoorbeeld in een persoonlijk opleidingsplan (POP). Toch kun je niet zonder de soft skills, zowel in jouw specifieke functie als in bredere zin om je flexibeler te maken.

Hoe zit het met jouw persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden? Ze bepalen hoe je met anderen omgaan. Zorg ervoor dat je uitblinkt als projectmanager (hard skills), terwijl je helder communiceert en verbindt dankzij vaardigheden in conflictoplossing (soft skills). Dan ben je succesvoller in je teammanagement. Begin bijvoorbeeld met de basis gesprekstechnieken van NONONS


Welke soft skills zijn belangrijk in jouw carrière?

Er bestaan allerlei soft skills belangrijk, zoals:

  • Mature gesprekken voeren (stevig, empathisch en gelijkwaardig)
  • Je eigen valkuilen herkennen, om die te vermijden
  • Gesprekstechnieken, zoals respectvol confronteren, vraagtechnieken en slecht nieuws brengen of een verzuimgesprek voeren

Dankzij soft skills zal je beter samenwerken, omdat je op de juiste manier communiceert. Het helpt je om sterkere relaties op te bouwen en problemen efficiënter op te lossen. Dus wil jij carrière maken in een professionele functie? Dan kun je niet zonder deze aanvulling op je hard skills. 

Onder soft skills verstaat men de vaardigheden die gerelateerd zijn aan sociale situaties, aan mensen en bijvoorbeeld aan het presenteren van jezelf of uitgevoerde werkzaamheden. Je leert samen te werken, op de juiste manier te communiceren, relaties op te bouwen en problemen op efficiënte wijze op te lossen. Ook leidinggeven is een belangrijk onderdeel van deze soft skills. 


Aan de slag: een opleiding tot coach

Zelfs als je niet de ambitie hebt om anderen te coachen in jouw eigen praktijk kan een opleiding tot coach heel waardevol zijn. Je leert samen met HR Business Partners, Scrum Masters, Talent Managers, studieadviseurs, interne coaches en andere professionals hoe je anderen helpt om zich te ontwikkelen.

Dat is ontzettend waardevol voor je professionele carrière. Help anderen om je heen met het omgaan met lastige situaties, het maken van keuzes, het dealen met werkdruk of het zetten van stappen in hun werk. Dan zal je merken dat dit uiteindelijk ook jou helpt, dankzij een breder pakket aan vaardigheden om je verder te ontwikkelen. 

Kies voor no nonsense-coaching

Het is verleidelijk om in lastige (sociale) situaties terug te grijpen op vaste patronen die je al jaren toepast. Toch levert dat niet altijd de beste resultaten op. ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’.Wil jij vooruit in jouw carriere, door jouw soft skills te ontwikkelen? Leer over gesprekstechnieken en bijvoorbeeld het verschil tussen helpen, coachen en adviseren. Ontdek meer informatie over no nonsense coaching, waar jij professioneel van groeit. 

Previous articleHeb jij commercieel talent? Ben je commercieel ingesteld? Dan zijn dit de studies voor jou.
Next articleBelangrijke zaken om als ondernemer op orde te hebben en op tijd te regelen. Lees gauw verder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here