Kickstart je carrière met autisme

Autisme? No problem!

Als je autisme hebt kan de arbeidsmarkt een uitdaging zijn voor je. Tegelijkertijd wordt autisme tegenwoordig steeds minder vaak gezien als aandoening en steeds meer als een vorm van neurodiversiteit. Ja, er zijn dingen die je minder goed kan, maar je hebt juist ook talenten die anderen niet hebben. Uitzendbureaus als Autitalent spelen hier slim op in. Zo kickstart jij je carrière met autisme.

Wat zijn je talenten?

Zoals we al zeiden: jouw autisme is geen aandoening, maar een vorm van neurodiversiteit. Wees je dus bewust van de talenten die je hebt, misschien wel dankzij jouw neurodiversiteit. Mensen met autisme zijn vaak gestructureerd, punctueel en gefocust op details. Ook zijn het over het algemeen harde werkers en hebben ze vaak veel kennis over een specifiek onderwerp. Herken jij je in één van die talenten? Zoek een baan die daarbij past.

Welk werk kan jij aan?

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om stil te staan bij de dingen die je minder goed kan. Mensen met autisme hebben soms moeite met intermenselijk contact. Dan is een winkel misschien niet zo’n goed idee. Ben je snel overprikkeld? Ga dan niet werken in de horeca of op een kinderdagverblijf. Ook zijn mensen met autisme soms niet zo goed in taken die veel overzicht vergen, zoals opruimen. Maar kies vooral een baan die je leuk vindt en laat je niet te veel tegenhouden door eventuele obstakels. Met overleg is er vaak een mouw aan te passen.

Hoeveel werk kan jij aan?

Jouw brein is niet helemaal gemaakt op hoe de wereld werkt, het kan zijn dat jij daardoor wat sneller moe bent dan neurotypische mensen. Dat is geen zwakte en dat is niks om je voor te schamen. Tuurlijk wil je ‘normaal’ zijn, maar er zijn ontzettend veel mensen met autisme die maar parttime werken. Autisme is een geldige reden om een gedeeltelijke uitkering aan te kunnen vragen, dus maak je daar geen zorgen over.

Heldere communicatie

Het is aan jou om wel of niet met je werkgever te communiceren dat je autisme hebt, maar blijf in ieder geval communiceren over wat jouw valkuilen zijn en waar je juist heel goed in bent. De meeste werkgevers weten tegenwoordig echt wel dat mensen met autisme geen nutteloze krachten zijn. Ga er maar vanuit dat ze, als je het aankaart, ontzettend bereid zijn om samen met jou te kijken naar wat voor jou een prettige manier van werken is.

Previous articleEen nieuw kantoorpand? 
Next articleWaarom werken in de horeca toch ook wel zwaar is. Lees hier meer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here