Waarom kiezen voor een baan in de procestechniek?

De procestechniek, wat is dat eigenlijk?

In de procestechniek worden producten gefabriceerd. Van voedingsmiddelen tot kleding en medicijnen. Alles wat in hoge aantallen wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. De procestechniek omvat dus het ‘proces’ om van grondstoffen of halffabricaten eindproducten te maken. Daarom wordt de procestechniek ook wel de maakindustrie genoemd. 

Operators

Het maken van deze producten gebeurt grotendeels met machines. De mensen die de machines aansturen zijn de operators. Operators bedienen dus de machines in de fabriek. Vaak is een operator verantwoordelijk voor één of enkele machines.

Operators hebben daarbij de taak om ervoor te zorgen dat ‘hun deel’ van het productieproces goed verloopt. Als operator controleer je de voortgang en kwaliteit van het productieproces. Zijn er afwijkingen? Dan grijp je in.

Waarom werken als operator in de procestechniek

Als operator stuur jij machines aan in een productieproces. De meeste operators hebben een mbo-opleiding afgerond tot Operator A of Operator B. Maar ook zonder een mbo-diploma als operator op zak, kun je aan de slag in de procestechniek. Zolang je maar de juiste motivatie hebt en enige affiniteit hebt met techniek. 

Dat leidt ons gelijk tot de eerste reden om te kiezen voor een baan in de procestechniek:

  1. Baankansen

De procestechniek staat centraal in onze samenleving. Het is een van de meest stabiele sectoren, omdat het nodig is voor productie. Dus als je in de procestechniek werkt, heb je een hoge baanzekerheid. 

Daarnaast is er op dit moment een tekort aan operators. Dat maakt het makkelijk om in te stromen in de procestechniek.

  1. Goed salaris en ploegentoeslag

Als operator werk je vaak op onregelmatige werktijden. De productie blijft niet beperkt tot standaard 8 tot 5 kantoortijden. Maar daar krijg je ook voor betaald. Hoe meer ploegendiensten je draait, hoe hoger de ploegentoeslag is. Die komt bovenop het basissalaris. En dit basissalaris is in de procestechniek al vrij hoog. Banen in de procestechniek behoren tot de best betaalde banen op mbo-niveau.

  1. Doorgroeimogelijkheden

In de techniek valt veel te leren. Als operator heb je veel ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. In de meeste bedrijven zijn operators nodig die minder technische kennis hebben en operators met meer technische kennis. Als operator valt er altijd wat te leren. Ook omdat marktontwikkelingen niet stilstaan. Processen worden steeds verder geautomatiseerd en datagestuurd. Op dit gebied zijn er altijd kansen. 

  1. Werken bij de mooiste bedrijven

De procestechniek is heel breed. Er zijn altijd mogelijkheden bij grote bedrijven. Altijd al bij een Bolletje of Remia bijvoorbeeld willen werken? Als operator maak je makkelijk je entree bij dit soort mooie bedrijven.

  1. Baanzekerheid

In onze huidige consumptiemaatschappij is procestechniek een onmisbare schakel. Zonder procestechniek blijven de winkels leeg. Daarom is de procestechniek minder onderhevig aan economische schommelingen. Een nieuwe recessie? Daar hoef jij je als operator niet snel druk om te maken. De kans dat jij overbodig wordt is heel klein.

Lijkt het jou wat om te werken in de procestechniek?

Overweeg jij om aan de slag te gaan in de procestechniek of zoek je een andere baan in deze sector? Dan vind je de baan die het beste bij jou past en die voldoet aan jouw wensen het makkelijkst via een bureau dat gespecialiseerd is in deze sector. Een voorbeeld daarvan is Procestechniek.nl: een platform speciaal voor operators en andere technici in de procestechniek. De mensen van Procestechniek.nl begeleiden jou graag naar jouw ideale procestechniek-baan!

Previous articleWat een reclamebureau kan betekenen voor jouw startende bedrijf. Lees hier meer.
Next articleSalaris ontvangen in cryptocurrency: dit moet je weten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here