Wat als je onderneming niet succesvol wordt?

Carriere Tijd is een succesvol online magazine met veel aanvragen voor content, maar het kan natuurlijk ook niet lopen. Je hebt geen klanten, geen orders etc. Wat moet je dan doen? Niet elke onderneming wordt succesvol. Het is altijd uitproberen en kijken wat loopt en aanslaat. Spring niet gelijk van een brug of rots, maar blijf doorgaan en kijken wat wel werkt. Soms is het geld verspillen en weer doorgaan.

We begonnen met Life of an Artist en deze heeft minder aanvragen dan Carriere Tijd. Inmiddels hebben we ook iammandyb.com en lifestyleitis.nl. We hopen over 5 jaar hier compleet van te leven. En er nog een aantal titels aan toe te voegen, waaronder artistheat.com en getthecareer.com.

Hier zijn enkele belangrijke dingen voor startende ondernemers:

1. Reflecteer op de Ervaring: De eerste stap bij het omgaan met een mislukte onderneming is om de tijd te nemen om de ervaring te reflecteren. Vraag jezelf af waarom de onderneming niet succesvol was. Was het gebrek aan marktvraag, een slecht businessmodel, operationele uitdagingen of andere factoren? Het begrijpen van de oorzaken van het falen is cruciaal om te voorkomen dat dezelfde fouten in de toekomst worden herhaald.

2. Leer van Fouten: Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van ondernemen. Het belangrijkste is om te leren van die fouten en ze te beschouwen als waardevolle lessen. Wat heb je geleerd over zakendoen, klantinteracties, financieel beheer en andere aspecten van ondernemen? Deze lessen kunnen je helpen groeien als ondernemer en bijdragen aan je succes in toekomstige ondernemingspogingen.

3. Blijf Gemotiveerd: Het is gemakkelijk om gedemotiveerd te raken na een mislukte onderneming, maar het is belangrijk om je motivatie te behouden. Onthoud waarom je in de eerste plaats een onderneming bent begonnen en laat mislukking je niet ontmoedigen. Veel succesvolle ondernemers hebben meerdere mislukkingen meegemaakt voordat ze een doorbraak bereikten.

4. Heroriënteer je Carrière: Als je onderneming niet levensvatbaar blijkt te zijn, kan het nodig zijn om je carrièrepad te heroriënteren. Dit kan betekenen dat je teruggaat naar een traditionele baan, andere zakelijke kansen onderzoekt of je vaardigheden en expertise in een andere richting ontwikkelt.

5. Financiële Planning: Een mislukte onderneming kan financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk om je financiële situatie te evalueren en een plan te maken om schulden af te betalen, indien van toepassing, en om je financiële stabiliteit te herstellen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk een bijbaan moet nemen om je financiën weer op de rails te krijgen.

6. Bouw een Sterk Netwerk: Je professionele netwerk kan een waardevolle bron zijn tijdens moeilijke tijden. Praat met andere ondernemers, mentors en vrienden over je ervaringen en uitdagingen. Ze kunnen nuttige inzichten, advies en steun bieden terwijl je verder gaat.

7. Durf Opnieuw te Beginnen: Een mislukte onderneming betekent niet het einde van je ondernemersreis. Veel succesvolle ondernemers hebben meerdere keren gefaald voordat ze uiteindelijk succesvol werden. Durf opnieuw te beginnen, gebruik de lessen die je hebt geleerd en pas ze toe in je volgende ondernemingsinspanning.

8. Blijf Flexibel en Innovatief: De zakelijke wereld verandert voortdurend. Het is belangrijk om flexibel te blijven en open te staan voor nieuwe ideeën en kansen. Wat in het verleden niet werkte, kan in de toekomst wel succesvol zijn als je je aanpast aan veranderende marktomstandigheden.

9. Zoek Hulp: Als je worstelt met het verwerken van een mislukte onderneming en de emotionele gevolgen ervan, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Therapie of counseling kan je helpen omgaan met stress, angst en teleurstelling.

10. Deel Je Verhaal: Het delen van je ondernemersverhaal kan niet alleen therapeutisch zijn, maar ook anderen inspireren en leren van jouw ervaringen. Het kan waardevol zijn voor aspirant-ondernemers om te begrijpen dat tegenslagen deel uitmaken van het traject.

In het bedrijfsleven is succes vaak het resultaat van doorzettingsvermogen en veerkracht, zelfs na mislukking. Een mislukte onderneming kan dienen als een belangrijk leermoment en een kans om te groeien en te evolueren als ondernemer. Het is belangrijk om negatieve gevoelens van mislukking te overwinnen en te blijven streven naar je doelen in het ondernemerschap.

Wil jij nou ook online beginnen? Als je een goed idee hebt, heb je een domeinnaam en hosting provider nodig. Die vind je hier. Goed en betaalbaar.

Previous articleEen carriere in de beauty industrie. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Next articleWerken in de supermarkt. Is dat leuk?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here