Bedrijfswagen kopen of leasen? Dit zijn de voor- en nadelen!

Een nieuwe bedrijfsauto kan een hoop voordelen bieden voor het bedrijf. In de eerste plaats biedt het meer mobiliteit. Daarnaast lukt het hierdoor ook om meer klanten te bereiken. De auto is voor jezelf of misschien wel voor een nieuwe werknemer. Maar kies je er dan voor om een bedrijfswagen te leasen of te kopen? Om te helpen bij het maken van de juiste beslissing, hebben wij de grootste voor- en nadelen op een rijtje gezet. 

Voor- en nadelen bedrijfswagen leasen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een bedrijfswagen te leasen. Bovendien zijn er ook verschillende opties. Bedenk ook goed dat het aanbod van leaseauto’s de afgelopen jaren flink is gegroeid. Zo is zelfs een elektrische bedrijfswagen leasen tegenwoordig mogelijk. Hierdoor kies je de auto die bij je past en versterk je het duurzame imago van het bedrijf. Maar waarom zou je leasen als het ook mogelijk is om te kopen? Dit biedt tal van voordelen: 

  • Het is niet nodig om van tevoren een grote investering te doen
  • Je weet precies waar je aan toe bent: je betaalt maandelijks een bedrag en hier zit alles bij inbegrepen
  • Geen onverwachte kosten in de vorm van reparaties en onderhoud
  • Altijd een nieuwe auto rijden en genieten van de nieuwste technologie 


Toch zijn er ook dingen waar je over na moet denken voordat je besluit te gaan leasen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je een langere periode vast zit aan de auto. De meeste leasemaatschappijen bieden contracten van twee tot vijf jaar aan. Je moet dus ook zeker weten dat de auto gedurende een langere tijd gebruikt gaat worden en dat het ook financieel mogelijk is om die deze periode te betalen. En hoewel het aanbod steeds groter wordt, kun je enkel kiezen uit de modellen die dan door de leasemaatschappij worden aangeboden. 

Voor- en nadelen bedrijfswagen kopen 

Welke voordelen zijn er als je ervoor kiest om een bedrijfswagen te kopen? 

  • Volledige vrijheid om zelf een auto te kiezen en deze geheel naar eigen wens samen te stellen
  • Als je de auto niet meer nodig hebt of als het financieel niet meer haalbaar is om deze te onderhouden, dan kun je deze eenvoudig doorverkopen 
  • Je kunt het belastingvoordeel benutten 

Ook het kopen van een bedrijfswagen heeft enkele nadelen. Het grootste nadeel is toch wel dat er een grote investering van je wordt gevraagd. Hierbij moet je niet enkel denken aan de aanschafkosten. Ook ben je verantwoordelijk voor de verzekering, belastingen, onderhoudskosten en ga zo maar door. Je weet nooit precies waar je aan toe bent. Als de auto plotseling mankementen begint te vertonen, ben jij volledig verantwoordelijk voor de kosten. Daarnaast rij je deze wagens vaak langer, waardoor je sneller oudere auto’s rijdt en dus niet profiteert van de nieuwste technologie. 

Conclusie: kopen of leasen? 

Kopen of leasen? Dat hangt van heel veel verschillende factoren af. Dit is volledig afhankelijk van je huidige financiële situatie en bedrijfswensen. Weeg de voor- en nadelen van de opties tegen elkaar af en win indien nodig advies in. Dan weet je zeker dat je de juiste beslissing zult nemen. 

Previous articleVoor en nadelen van dropshipping. Iets voor jou?
Next articleVerhoog jouw energie en productiviteit met een zit-sta bureau

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here